Maja Morela
Aleš Karba
Petra Stopar
 (foto: Jure Sešek)
| (foto: Jure Sešek)

10. dan radijskih počitnic – Z zahvalo in prošnjo k Mariji

30.06.2022, 12:03 Alen Salihović

S sveto mašo v Marijinem romarskem svetišču v Medžugorju smo sklenili jubilejne 20. počitnice Radia Ognjišče. Približno 250 potnikov je obiskalo šest držav, prevozilo več kot 2400 kilometrov in spletlo neverjetne vezi. Srečali so se stari in novi počitnikarji, ki so si ob sklepu obljubili, da ostanejo povezani, če ne drugače, pa preko valov Radio Ognjišče.

Zadnji dan radijskih počitnic smo nekateri začeli začeli zelo zgodaj. Bujenje ob četrti uri zjutraj in hoja do vznožja Crnice, kjer se je otokom prikazala Marija. Skupaj z domačini smo molili veseli, žalostni in častitljivi del rožnega venca. Ustavili smo se ob njenem kipu z veliko prošnjami pa tudi zahvalami. Pot za marsikoga ni bila lahka, a smo jo s skupnimi močmi, spodbujanji, predvsem pa lepimi pogledi, nasmehi drug drugemu in z molitvijo na ustnicah premagali vsi, ki smo se podali nanjo. Po vrnitvi v dolilo smo se okrepčali z zajtrkom in nato odpravili v park za cerkvijo, kjer smo skupaj molili svetli del rožnega venca. Kljub vročini, ki je že kazala svojo moč (dan pred tem je bilo v Medžugorju 42 stopinj Celzija), smo se spomnili vseh domačih, pa tudi duhovnikov, politikov, pokojnih... in jih izročili v varstvo Kraljici Miru.

Kraljica Miru
Kraljica Miru © Alen Salihović

Kapela ob cerkvi je bila nato skoraj premajhna za sklepno sveto mašo pri kateri so, po svoje tudi zaradi vročine, predvsem pa zaradi veselih trenutkov, ki smo jih preživeli na poti, žareli obrazi. Kako lepo je bilo videti stiske rok in objeme ob sklepu z željo, da se spet srečamo.

Besede direktorja Radia Ognjišče msgr. Francija Trstenjaka ob sklepu počitnic

Z romanjem v Medjugorje smo napisali veliko piko letošnjim 20. radijskim počitnicam. Bil je resnični vrhunec, saj smo v Marijinem mestu, pri Kraljici miru, občutili milino, blagoslov, sprejetost in obdarovanost. Ker smo v Medjugorju tudi prenočili, je bila to dodana vrednost. Imeli smo priložnost za večerno pobožnost (vzpon na Crnico ali Križevac) in dopoldansko, ko smo skupaj obhajali sveto mašo in molili rožni venec. Zaradi romanja v Medjugorje so bili vsi prejšnji dnevi kakor pripravo na te milostne urice.
 

Iskreno sem hvaležen vsem, ki so se udeležili počitnic, vsem vodnikom in voznikom ter seveda sodelavcem, ki so s svojim talentom in dobro voljo pomagali pri ustvarjanju čudovitega počitniškega mozaika. Iskreno in hvaležno vzklikam: Amen. Aleluja.

Posebej pa navdušujejo ob sklepu zgodbe naših počitnikarjev. Pričevanja, ki so jih dali tudi tako, da so se ob sprehodih po mestu držali za roko, se iskreno družili in veselili lepih trenutkov, so zadeve, ki ostajajo v trajnem spominu. Vesel sem, da sta se mi na avtobusu pridružila zakonca Rubin iz Slovenske Bistrice. Gospa Andreja je povedal, da sta se na pot odpravila sicer z manjšo zamudo zaradi korone, vendar z željo praznovanja 30 let poroke. Čeprav je njen soprog nekoliko okleval tudi zaradi svete maše vsak dan, danes oba ugotavljata, da je bilo krasno in, da se bosta vrnila še kdaj. Podobno sta poudarila povratnika na počitnicah, zakonca Čakš iz Šmarij pri Jelšah. Gospod Janko je izrazil veselje nad izborom destinacije, predvsem pa je bil vesel razprav s podobno mislečimi.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...