Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Vse najboljše Sloveniji smo zapeli rtudi v Albaniji (foto: Jure Sešek)
Vse najboljše Sloveniji smo zapeli rtudi v Albaniji | (foto: Jure Sešek)

6. dan radijskih počitnic – Praznovanje dneva državnosti

Radijske počitnice | 26.06.2022, 08:17 Lidija Zupanič

Začeti jutranjo sveto mašo s slovensko himno, plapolanje slovenskih zastav, veselje in pesem »Vse najboljše za te, draga Slovenija« iz grl 240 počitnikarjev, ti da energije za ves dan.

Kljub načrtovanemu fakultativnemu izletu smo dan začeli s telovadbo, ki so jo naši počitnikarji zelo dobro sprejeli in se vsaj tretjina njih kar dobro »razmiga«. Hvaležni so zanjo, saj je prilagojena na trenutne razmere, ki jih omogoča hotel, hkrati pa tudi na fizično sposobnost in zmožnost posameznika.

Sveto mašo smo začeli dnevu primerno, s slovensko zdravljico, ki je v vsakem posamezniku prebudila zavedanje, da domovina praznuje. In ker je sobota, smo se pri sveti maši priporočili tudi Brezmadežnemu Marijinemu srcu. Bil je milostni trenutek.

In veliko milostnih trenutkov doživimo tukaj na počitnicah. Po sveti maši smo vsakega počitnikarja opremili s slovensko zastavo, ki pridno in ponosno plapolajo po sobah, plažah, na fakultativnem izletu, ležalnikih... Lepo je videti ponosne Slovence, lep je občutek, ko z njimi zapoješ »Slovenija odkod lepote tvoje«

Mogoče to še bolj, ker smo tukaj, v Albaniji, kjer je kar več stvari, ki so neprimerljive z našo lepo domovino in nas v času bivanja opominjajo, kako hvaležni moramo biti na to, kar imamo. Turistične usluge, kategorizacija hotelov, čistoča je le nekaj od stvari, ki jih bomo še bolj cenili, ko se vrnemo domov. Bogu hvala tudi za to spoznanje.

Gospod Niko Štrancar
Gospod Niko Štrancar © Lidija Zupanič

Med počitnikarji je kar nekaj takih, ki so prvič z nami. In med njimi je tudi duhovnik, Niko Štrancar, ki se je letošnjih počitnic udeležil predvsem iz želje, videti Albanijo. Pravi, da jo je gledal od daleč, pred 61. leti, ko je služil vojaški rok ob Ohridskem jezeru. In po njegovih besedah, je tudi Ohrid dobil drugačno podobo in mu je bilo v veselje, vse to opazovati in podoživeti trenutke, ki jih je kot semenišnik doživljal 21 mesecev takratnega vojaškega roka. Hvaležen je, da je letos z nami, pravi, da je velikokrat že razmišljal o prijavi, a ker je vedno nedelja vmes, je težko pustiti obveznosti. Letos je našel dva duhovnika, ki ga bosta nadomeščala v času njegove odsotnosti, tako, da verniki iz Zagorja, kjer deluje, ne bodo ostali brez svetih maš. Veseli smo vsakega, ki se nam pridruži in tudi počitnikarji so zelo veseli, ker imamo letos kar štiri duhovnike. Sicer je gospod Štrancar iz fare, kjer je nastala pesem Zagorski zvonovi in eden od teh zvonov je aktiven še vedno.

In kot se za današnji praznik naše Slovenije spodobi, smo tudi tukaj v Albaniji, na 20. radijskih počitnicah, večer namenili njej, naši domovini!
Program, pod taktirko našega novinarja Toneta Gorjupa smo s petjem, glasbo in recitacijami obarvali domovinsko, se dotaknili pomembnih posebnosti naroda, ki prebiva v tej čudoviti deželi, ki danes, 25. junija, praznuje svoj 31. rojstni dan.

V večeru smo poudarili, da v Sloveniji živi narod knjige, narod planin in gora in narod vinske trte. In tem poudarkom so skrbno izbrano sledile tudi recitali ter pesmi, ki so zvenele iz grl naših sodelavcev »Domača hiša, Po jezeru bliz' Triglava,Ozdravi naš narod, pri programu pa se nam je pridružil tudi trio Šentanjevskih pavrov, in nam zapel pesem »Uršlja gora«. Celotno dogajanje so popestrile tudi citre, naše poslušalke Betke Kralj.

Vse to in še marsikaj bogati slovenski narod, našo domovino, le da se tega premalo zavedamo. Ne poznamo, pogosto spregledamo, predvsem pa premalo cenimo. Da je domovina nekaj živega, nekaj kar soustvarjamo, na to nas je v video nagovoru poučil župnik v Idriji, Marko Rijavec.

Domovinski večer smo sklenili z besedami sv. Janeza Pavla, ki nas je spomnil, da smo Marijin narod in s pesmijo, Veš o Marija, moje veselje, ki jo je bilo slišati iz grl vseh prisotnih v dvorani. Z lepimi občutki, ponosom in ganjenostjo so zapuščali dvorano in hvaležni za doživet, bogat kulturni večer stiskali roke.
V pričakovanju nedelje, ko se bomo vsi skupaj odpravili v Tirano, glavno mesto Albanije in bomo imeli dan počitniških majic, vas lepo pozdravljam.

Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.