Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Večerno veselo dogajanje (foto: Jure Sešek)
Večerno veselo dogajanje | (foto: Jure Sešek)

5. dan radijskih počitnic – Oddih

| 25.06.2022, 09:08 Jure Sešek

Tudi dvajsete Radijske počitnice ostajajo zveste tradiciji po kateri neznansko hitro mineva oddihu odmerjeni čas. Zato se iskreno trudimo, da bi ure, ki jih preživljamo v Albaniji, polno preživeli in si nabrali veliko spominov, ki nas bodo greli v mesecih, ko bodo dopusti in počitnice za nami.

Pravijo, da se dan zgodaj lovi in te resnice smo se danes, v petek, držali tudi mi. Več kot sedemdeset jih je prišlo na jutranjo telovadbo, s katero smo skušali nekoliko razmigati zaspane kosti, osvežiti duha ter ogreti telo, ki ga je v naslednjih sveta maša, ki jo je, kot vsak dan, ob devetih dopoldan daroval naš direktor msgr. Franci Trstenjak.

Sledil je počitniški dan, ki je našem počitnikarjem ponujal peščeno plažo, ure za oddih ob bazenu, sprehod do mesta Drač, hojo po promenadi, poležavanje pod sončnikom in mazanje s kremo za sončenje. Ob pravih poletnih temperaturah pride prav. Sodelavci Radia Ognjišče smo pripravljali vse potrebno za večerno prireditev, ko smo se ob enaindvajsetih zbrali v prostoru, ki nam nudi skupno zavetje in peli, se smejali skečom, plesali ter se skupaj lepo imeli.

Razigran predvečer praznika je bil to, program, ki se je posredno zahvalil za vse talente, ki so nam dani. V petek zvečer smo se torej spomnili na domovino, slovensko pesem in veselje. Povezani smo bili s sodelavci, ki so ostali v Ljubljani in vnaprej pripravili zabavne zgodbe, video skeče, ki smo jih vključili v naš glasbeno-zabavni večer. Kraljevali sta slovenska narodno zabavna in zabavna glasba. Radijci smo se izmenjavali na odru, vozniki in vodniki so se preizkušali v zabavnih igrah, tehnika Jakob in Izidor pa sta preizkušala kaj zmore tehnika. Slovenska, v sodelovanju z albansko. Tudi po tej plati je večer minil brezhibno.

Andrej iz Črnuč
Andrej iz Črnuč © Jure Sešek

Prek rubrik »Počitniško nagradno vprašanje« in »Počitniška zgodba« smo bili tudi v petek povezani s poslušalci doma. Andrej iz Črnuč nam je pripovedoval o srečanjih na morju in jezerih, o srečevanjih s tistimi, s katerimi je poslovno povezan. Naš zvesti počitnikar namreč že vrsto let servisira ladijske motorje, popravlja drobovja čolnov in tako zelo dobro pozna obalo Jadranskega morja in mnoge, ki si z delom v turizmu, ribolovu ali na vojaških ladjah služijo kruh.
Pripovedoval je: »Ko smo se predvčerajšnjim z ladjo vozili po Ohridskem jezeru, sem ogovoril glavnega strojnika, ki me je takoj vprašal, če sem jaz morda tisti Slovenec, o katerem mu je pripovedoval zdaj že pokojni oče. Res, pred dvajsetimi leti sem popravljal motor njihove ladje. Spomnim se tudi ostalih srečanj na ladjah, ki so nas pred leti vozile po morju ob počitniških krajih. Tudi zato je lepo počitnikovati z Radiem Ognjišče.«

Ob sklepu počitniškega petka je bilo videti nasmejane obraze, čutili smo hvaležnost tistih, katerim je bil namenjen program in trud radijskega moštva. Tudi zato mislimo resno, ko pravimo, da takih poslušalcev nima ljubi svet. Tudi počitnikarjev ne!

Večeru je sledil počitek, priprava na Dan državnosti, pa tudi na prvega izmed fakultativnih izletov.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...