Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Ročno izdelane jaslice (foto: STA)
Ročno izdelane jaslice | (foto: STA)

Slovenci in Evropa, pa še božič zraven

Komentar tedna | 14.01.2022, 14:30 Božjo Rustja

Slovenska javnost je v preteklosti imela v večini negativen odnos do Evropske unije in njenih institucij. Zgovoren je zgled prejšnjega predsednika vlade, ki so ga evropske institucije povabile v Bruselj, kjer naj bi, najbrž v luči predsedovanja Slovenije, nagovoril evropske poslance. Toda takratni premier je to vabilo gladko odklonil. Prijaznemu evropskemu vabilu je pljunil v obraz in v Sloveniji se niso zgražali nad tem dejanjem, ampak so ga slavili kot narodnega junaka kot nekakšnega Davida, ki si je upal izzvati »zateženega« evropskega Goljata. Pesnica Svetlana Makarovič ga je slavila kot narodnega junaka, ki se je upal upreti tistim zamaščenim bruseljskim birokratom, ki si nekaj domišljajo!

Toda nastopila je nova vlada in z njo drug predsednik vlade. Tista vlada, ki je vrgla doma puško v koruzo in ki je prezirala Bruselj in njegove birokrate ter to tudi javno pokazala, je spoznala, da lahko v Bruslju v raznih kolarjih krepko zmeša štrene. In začel se je preobrat. Tisti, ki prej niso želeli v Bruselj, so sedaj oblegali evropsko prestolnico. Tisti, ki so prej kritizirali bruseljske birokrate in ne dali nič na njihova mnenja, so sedaj začeli prisegati, da jih moramo poslušati, ker so to varuhi demokracije. Pa razumi, če moreš!

Pa se je zgodilo, da so iz istega Bruslja prišla navodila, ki imajo izredno lep celofan, saj pravijo, da »moramo vedno ponujati vključujočo komunikacijo in zagotoviti, da je vsakdo cenjen in priznan..« In kdo je ovira, da ni vsakdo cenjen in priznan? Nasvet za to je zelo preprost. Poleg nekaterih drugih nesmislov nam priporočajo, naj ne uporabljamo besedne zveze »božično obdobje je lahko stresno«, temveč »praznično obdobje je lahko stresno«. In vse težave bodo odpravljene. No, še en nasvet: ne uporabljajmo krščanskih imen. Pa bo res vseh težav konec. Veliko bi bilo treba povedati o takih »priporočilih«, a se moram zaradi prostora omejiti. Prav zanima me, če se je na primer kakšen musliman obregnil ob to, da si voščimo božične praznike in da je to nevključujoča komunikacija. Ni se, a če se bodo taka »pametna priporočila« nadaljevala, se bo gotovo začel pritoževati, če ne drugače, zato da se bo prikupil bruseljski pameti.

Prav zanima me, če se je na primer kakšen musliman obregnil ob to, da si voščimo božične praznike in da je to nevključujoča komunikacija. Ni se, a če se bodo taka »pametna priporočila« nadaljevala, se bo gotovo začel pritoževati, če ne drugače, zato da se bo prikupil bruseljski pameti.

Dejstvo, da Evropejci nočejo več upoštevati svoje tradicije, lahko uvrstimo v neke vrste patologijo. So kot Cankarjev dijak, ki se sramuje svoje matere, ker ima kmečko ruto. Toda sramovati se svojih korenin in se ne sprijazniti s svojo preteklostjo pomeni, da nisi spravljen s sabo in te nekaj teži, to pa postaja cokla pri tvoji vsestranski rasti. Ob tem mi spomin uide k slovenskim renegatom v Trstu ali Celovcu, ki so zatajili svoje slovensko poreklo in postali še bolj goreči nasprotniki Slovencev. Nekakšni psihološki in moralni pohabljenci, ki so se hoteli s svojimi sovražnimi dejanji proti Slovencem zanikati svoje poreklo. V nekaj takega se spreminjajo tisti, ki pišejo omenjena priporočila.

Bruseljskim navodilom bi želel, da bi bila bolj izvirna. Niso prva v zgodovini, ki želijo zanikati ali celo prepovedati božič. V tem so podobni nacistom in komunistom. Nacisti niso praznovali božiča, ampak so v svoji »vključujoči komunikaciji« praznovali praznik nepremagljivega sonca. Komunizem je prepovedal praznovanje božiča in enako kot bruseljska vključujoča navodila prepovedal omenjati božič! Torej Bruselj – čisto plagiatorstvo!

Komunizem je prepovedal praznovanje božiča in enako kot bruseljska vključujoča navodila prepovedal omenjati božič! Torej Bruselj – čisto plagiatorstvo!

Slovenski kristjan se ne bi smel ustrašiti takih nesmiselnih priporočil »vključujoče diskriminacije«, ko izključiš sebe. Podobnih »priporočil« je vajen že iz preteklosti. Ni prvič, da mu želijo prepovedati praznovati in omenjati božič. A enkrat je ideologija, ki je to prepovedala, že propadla. Mi smo priče njenega propada. Naj Bruselj nadaljuje s takimi navodili. So izvrstna in zanesljiva pot, ki vodi v propad! Upam, da bodo predstavniki ljudske stranke znali opozoriti na nemodre nasvete, ki prihajajo iz Bruslja, in na njihovo nevarnost. Kakor smo nasprotovali totalitarnim komunističnim prepovedim, sedaj nasprotujemo bruseljskim. Kako smešni so, naj jim ponazorim z anekdoti iz povojne dobe. Takratna slovenska oblast je preimenovala mnoge kraje, tako da jim je odvzela svetniška imena. Nekaj časa po tej prepovedi je pisatelj Ciril Kosmač srečal visoko političarko Lidijo Šentjurc. Ta je bila znana po svoji grobosti in skrajni komunistični usmerjenosti. Pozdravil jo je: »Dober dan, tovarišica Jurčeva.« »Kako Jurčeva?« mu je grobo dogovorila in se obenem spomnila, kako neumno je početje njene partije, ki hoče izbrisati svetniški pridih krajev, ko pa ona nosi ta pridih že v svojem priimku.

Omenjeni bruseljski nasveti so Sizifovo delo, kajti na odlok, s katerim bodo prepovedali omenjati praznovanje Kristusovega rojstva, bodo zapisali datum. Ta pa je vezan prav na Kristusovo rojstvo!

Komentar tedna
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...