Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež ob prihodu na Ciper (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež ob prihodu na Ciper | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež na Cipru: Za prihodnost, ki bo vredna človeka, moramo delati skupaj

Svet | 03.12.2021, 10:39 Marjana Debevec

Ciper je biser v osrčju Sredozemlja, je na srečanju s politiki in diplomati prvi dan svojega obiska na tem otoku dejal papež Frančišek. Prav zato ima Ciper vlogo pri gradnji miru in dialoga, k čemur veliko prispevata tudi Katoliška in pravoslavna Cerkev.

Ciper se sooča z mnogimi izzivi: velikim številom migrantov, korupcijo, trgovino z ljudmi. »Največja rana vaše dežele pa je razdeljenost zadnjih desetletij. Mislim na notranje trpljenje tistih, ki se ne morejo vrniti na svoje domove in na bogoslužne kraje. Molim za mir celotnega otoka in si ga želim z vsem srcem. Pot miru, ki zdravi konflikte in obnavlja lepoto bratstva, se z eno besedo imenuje dialog,« je politikom otoka, ki je še vedno razdeljen na turški in ciprski del dejal papež Frančišek. Prizadevanja za združitev obeh delov so bila za zdaj neuspešna.

Papež nagovarja diplomatski zbor
Papež nagovarja diplomatski zbor © Divisione Produzione Fotografica

O tej rani razdeljenosti je na srečanju s svetim sinodom pravoslavne Cerkve spregovoril tudi nadškof Krizostomos. Papež mu je zagotovil svoje molitve in med drugim poudaril: »Ganjen sem bil med najinim pogovorom, ko ste govorili o Cerkvi kot o materi. Naša Cerkev je mati. In mati svoje otroke vedno zbira z nežnostjo. Zaupajmo v to Cerkev mati, ki nas vse zbira. Da bi to začutili, pa se moramo vsi, tudi z razlikami med nami, zbrati v njej, Cerkvi materi.«

Papež s pravoslavnim nadškofom Krizostomom
Papež s pravoslavnim nadškofom Krizostomom © Divisione Produzione Fotografica

Pomenljivo vlogo v tej večinsko pravoslavni deželi ima katoliška skupnost, ki predstavlja le 4 odstotke prebivalstva. Papež se je takoj ob prihodu v katedrali v Nikoziji srečal s predstavniki gibanj in skupnosti ter posvečenimi. Zatrdil jim je, da potrebujemo bratsko Cerkev, ki bo orodje bratstva za svet. »Če živite bratstvo med vami, lahko vsakogar, celotno Evropo, spomnite, da je za graditev človeka vredne prihodnosti treba delati skupaj, presegati delitve, porušiti zidove in negovati sanje o edinosti. Moramo se sprejemati in vključevati, hoditi skupaj in biti vsi bratje!«.

Papež pozdravlja posvečene in predstavnike gibanj v katedrali v Nikoziji
Papež pozdravlja posvečene in predstavnike gibanj v katedrali v Nikoziji © Divisione Produzione Fotografica

Prav to pa je bistvena značilnost krščanstva, je pri sveti maši na stadionu v Nikoziji poudaril papež Frančišek. Povabil nas je, da izstopimo iz našega individualizma in se začutimo kot del skupnosti – ne več jaz, ampak mi. »Ne moremo se sami soočiti s temo. Če sami nosimo našo notranjo slepoto, nas bo ta premagala. Moramo se postaviti drug ob drugega, podeliti naše druge in se skupaj podati na pot,« je dejal papež, ki je kot odgovor na številne izzive naše družbe znova predlagal bratstvo.

Papež ob začetku svete maše na stadionu v Cipru
Papež ob začetku svete maše na stadionu v Cipru © Divisione Produzione Fotografica

Če ostanemo razdeljeni, če vsak misli samo nase, ali na svojo skupino, ne moremo povsem ozdraveti. Ozdravitev se zgodi, ko skupaj nosimo rane in se pogovarjamo med seboj. Katoličanom na Cipru je še zagotovil molitve, da bi vedno ostali zedinjeni in tako z veseljem, ki je značilnost kristjana, oznanjali evangelij.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...