Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Franc Bogovič (foto: Evropski parlament/bogovic.eu)
Franc Bogovič | (foto: Evropski parlament/bogovic.eu)

Evropski poslanec Franc Bogovič: Covid-19 je sovražnik desnih in levih

Evropska Unija | 17.11.2021, 11:49 Helena Križnik

Imamo skupnega sovražnika, to je covid-19. Vsakdo lahko vidi posledice, ki jih prinaša, je opozoril poslanec Slovenske ljudske stranke (SLS) in Evropske ljudske stranke (ELS) v Evropskem parlamentu Franc Bogovič, ki je tudi podpredsednik SLS. Spomnil je, kako je Evropska unija v zdravstveni krizi stopila skupaj. Obrnil se je na Slovence in pozval h končanju delitev. Z Bogovičem smo govorili tudi o energetski krizi, jedrski energiji, reformi skupne kmetijske politike Evropske unije in pametnih vaseh.

Logotip EPP/ELS
Logotip EPP/ELS © Logotip poslanske skupine Evropske ljudske stranke
Ne razumem, da za nekatere Zemlja ostaja ploščata

»Imamo cepivo, ki dokazano olajša bolezenska stanja in blaži pritisk na bolnišnice, a nekateri ljudje tega še naprej ne verjamejo, Zemlja zanje ostaja ploščata,« je bil kritičen Bogovič. Tega ne razume, opozoril je na škodo, ki jo povzroča takšno mišljenje. Veseli ga, da vse več ljudi spoznava, da je covid-19 sovražnik desnih in levih in da se le še peščica udeležuje rednih protestov v Ljubljani.

Energetske revščine se bo treba lotiti na različnih ravneh

V oddaji Glas Slovenije v Evropskem parlamentu smo z Bogovičem govorili tudi o energetski krizi, ki je udarila staro celino. »Gre za posledico velikih podražitev energentov in tudi sicer relativno visoke cene energije, ki jo potrebujemo za ogrevanje, promet in podobno. Bolj kot so prihodki posameznika okrnjeni, prej padejo v problem energetske revščine.« Bogovič je spomnil na več pogovorov tako znotraj Evropske komisije kot tudi v Evropskem parlamentu. »Gre za kompleksna vprašanja, na katera bomo morali dobre odgovore najti tudi znotraj držav,« je bil jasen.

Izguba energetske suverenosti praktično pomeni izgubo suverenosti države

V zadnjem času je velike pozornosti deležna jedrska energija. »Jedrska energija je, kar se tiče izpustov, primerljiva ali celo manj obremenjujoča za okolje kot sta vetrna in sončna energija. Je tudi konstantna in se odlično vklaplja v koncept energetske mešanice virov.« Bogovič to podpira, podporo zaznava tudi znotraj Evropske unije. »Čakamo končni dokument iz tako imenovane taksonomije, ki bo tudi jedrsko energijo uvrstila med zelene enrgije in komercialne banke ne bodo imele zadržkov pri njenem financiranju.« Bogovič v vsem tem vidi pomembne korake.

»Upam, da bo v Sloveniji dovolj modrosti in politične volje, da sedemo skupaj in odločitve v zvezi s tem sprejemamo ne glede na politične barve.« Dodal je, da moramo ostati energetsko suvereni, kolikor je to mogoče. »Energetska varnost je podobno pomembna kot prehranska ali vojaška. Če izgubiš to suverenost, praktično izgubiš suverenost države,« je opozoril.

Kakšna bo prihodnja skupna kmetijska politika?

V kratkem bodo evropski poslanci uradno potrdili reformo skupne kmetijske politike za obdobje med letoma 2023 in 2027. »Ključni poudarki gredo v smeri več okoljskih ukrepov, od ekološkega kmetijstva do varovanja vode, tal, zraka, zelo je izpostavljena biodiverziteta,« je naštel Bogovič. Prav tako je veliko pozornosti namenjene prenosu znanja, povezovanju, digitalizaciji kmetijstva oziroma novim tehnologijam v kmetijstvu, ki so nujne. »Mladi prevzemniki so te ukrepe izkoriščali že v prejšnji perspektivi, zdaj bo za to področje na voljo še več denarja.«

V prihodnji skupni kmetijski politiki bo treba pripraviti posebno podlago za razvoj koncepta pametnih vasi. Gre za Bogovičevo pobudo. »To je pomembna pobuda, ki na nek način prikaže podeželje kot celovit prostor, kjer ključne naloge igrata kmetijstvo in gozdarstvo, a je tam še marsikaj.« Bogovič je med drugim omenil mobilnost na podeželju, širokopasovne povezave, turizem kot dopolnilno dejavnost na podeželju, pomen drobnega gospodarstva... »V zadnjem času se veliko govori tudi o skrbi za starejše na podeželju kot neka naloga, a hkrati priložnost za nove zaposlitve,« je še spomnil Bogovič.

Članek je oglasno sporočilo politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu.

Evropska Unija, Novice
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...