Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Jaroslav Kikelj (foto: Voskress, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons)
Jaroslav Kikelj | (foto: Voskress, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 18. marec - Umor na Streliški

Spominjamo se | 18.03.2021, 06:10 Tone Gorjup

18. marca 1942 je vósovski likvidator na Streliški ulici v Ljubljani ubil študenta Jaroslava Kiklja, doma z Opčin pri Trstu.

Družina se je s Tržaškega pred fašizmom umaknila na Koroško. Jaroslav Kikelj je srednjo šolo končal v Mariboru, kjer se je vključil v Katoliško akcijo. Leta 1939 je prišel v Ljubljano na študij medicine.
Bil je predsednik katoliškega društva študentov medicine Vir. Med okupacijo je v dogovoru z vodstvom univerze postal član akademske organizacije, ki jo je zahtevala italijanska oblast, da bi univerza smela še naprej delovati. Zato mu je Osvobodilna fronta grozila s smrtjo in grožnjo tudi uresničila. Pokopal ga je škof Rožman.

Ob 50-letnici škofove smrti je nadškof Alojz Uran ponovil Rožmanove besede ob grobu Jaroslava Kiklja:
»Takole je rekel: Pravični Sodnik, ki si maščevanje sebi pridržal, rotimo Te, maščuj se za nedolžno prelito kri. Maščuj se tako, kakor si maščeval kri svojega prvega mučenca Štefana, da si spreobrnil preganjalca Savla v svojega najgorečnejšega apostola ... maščuj se tako, da jim snameš mreno zablode in zaslepljenosti z oči, da zagledajo svetlobo Tvoje resnice in ljubezni.«

Na današnji dan leta 1887 se je v Breznici pri Škofji Loki rodil pisatelj Frank Javh Kern. S šestnajstimi leti je odšel v Združene države Amerike in tam končal študij medicine. Med drugim je urejal Narodno besedo, Glasnik, Novo domovino in Ameriko. Leta 1906 je skupaj z nekaterimi rojaki ustanovil Slovensko narodno čitalnico v Clevelandu. V samozaložbi je izdal angleško-slovenski slovar in angleško-slovensko berilo ter Spomine ob tridesetletnici prihoda v Ameriko.

18. marca 1906 se je v Bohinjski Bistrici rodila pisateljica Joži Munih - Petrič. Pisala je večerniške povesti za Mohorjevo; med njimi je povest Ljudje iz Stražišča.

Leta 1933 je v Ljubljani umrl muzikolog in umetnostni zgodovinar Josip Mantuáni. Bil je član komisije za cerkveno glasbo in škofijski nadzornik organistov.

18. marca 1945 je v Ljubljani umrl pesnik in pisatelj Janez Borštnar. V Vigredi je 1939 izhajal njegov roman Srečanje. Pesniška zbirka v rokopisu se je izgubila.

Spominjamo se
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.