Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Danijel Halas (foto: skofija-sobota.si)
Danijel Halas | (foto: skofija-sobota.si)

Spominjamo se, 16. marec - Danijel Halas

Spominjamo se | 16.03.2021, 10:46 Tone Gorjup

16. marca 1945 so aktivisti v bližini Hotíze prijeli duhovnika Danijela Halása. Zatem so ga med surovim pretepanjem odvlekli do Mure, ga tam na bregu ustrelili v glavo in truplo vrgli v reko.

Mariborski škof Franc Kramberger je 29. maja 2002 začel škofijski postopek za njegovo beatifikacijo; ta se je od leta 2014 nadaljeval v Rimu. O njegovem zgledu za današnji čas je Lojze Kozar pred leti povedal:
» Nagovarja nas s svojim delom, s svojo predanostjo Cerkvi in Kristusu ... ko je vse sovje življenje zastavil za oznanjevanje evangelija, zato da bi ljudem približal Kristusa. In to nas vse, vsakega človeka nagovarja, da je potrebno vztrajati, opraviti nalogo, ki jo nekdo ima. Življenje je kratko, pride konec. On pa je trdno veroval, da to ni konec, ampak se življenje nadaljuje v večnosti. Zato je vse to prestal, prestal tudi mučeniško smrt.«

16. marca 1811 se je v Trbónjah nad Vuzenico rodil pesnik in duhovnik Jožef Hašnik. Pisati je začel pod vplivom Slomška in izdal zbirko pesmi Dobrovoljke.

Na današnji dan 1849 se je v Kanalu ob Soči rodil glasbenik in skladatelj Josip Kocjančič. Po poklicu je bil odvetnik. Kot samouk je že v dijaških letih v Gorici vodil pevske zbore in zbiral ljudske pesmi. Kasneje je v Kanalu ustanovil čitalnico, v Gorici pa pevski zbor Slavec. Josip Kocjančič je izdal dva zvezka Slovenskih narodnih pesmi. Med njegovimi zborovskimi skladbami in priredbami ljuskdih pesmi so: Slovensko dekle, Zagorska, Slanca, Kaj boš za mano hodil, Majolka ...

Na današnji dan 1916 se je rodil pisatelj Jože Krivec. Maja 1945 se je umaknil na Koroško in naprej v Argentino. Tam je izšla zbirka novel Pij, fant, grenko pijačo!

16. marca 1988 je na Bavarskem umrl pisatelj in dramatik Andrej Kobál. Izdal je knjigi Svetovni popotnik pripoveduje v dveh delih ter Slovenec v službi F.B.I.

Leta 1996 je v Ljubljani umrl pravni zgodovinar in etnolog Sergij Vilfan. Napisal in izdal je Pravno zgodovino Slovencev od naselitve do zloma stare Jugoslavije.

Spominjamo se
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.