Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Konkatedralna cerkev Kristusa Odrešenika (foto: Škofija Koper)
Konkatedralna cerkev Kristusa Odrešenika | (foto: Škofija Koper)

Spominjamo se, 15. marec

Spominjamo se | 15.03.2021, 05:53 Tone Gorjup

15. marca leta 1755 se je v Lescah rodil vzgojitelj in duhovnik Jurij Góllmayer. Izdal je molitvenik Sveta maša in krščansko premišljevanje, ki je doživel 17 izdaj.

Leta 1875 je v Karlovih Varih umrl zgodovinar, geograf in politik Vinko Feréri Klun. Po študiju in vrnitvi v Ljubljano je urejal Laibacher Zeitung ter bil tajnik Zgodovinskega društva za Kranjsko in trgovsko-obrtniške zbornice; od 1852 je poučeval zgodovino na zasebni ženski šoli. Leta 1856 je odšel v Švico, zatem pa na Dunaj in tam učil geografijo in statistiko na trgovski akademiji.

Na današnji dan 1883 se je v Gorici rodil slikar, grafik ilustrator in glasbenik Aleksander Saša Šántel. V olju je naslikal cikel portretov slovenskih glasbenikov.

Na današnji dan 1948 je bil izveden prvi povojni popis prebivalstva. V Sloveniji je bilo takrat milijon 391 tisoč 973 prebivalcev, od tega 98,7 odstotka Slovencev.

15. marca 1953 je v Nove Město na Češkem umrl prevajalec Svetega pisma in protestantski teolog Anton Chráska. Četrt stoletja je deloval v Sloveniji. Njegovo glavno delo - izšlo je 1914 - je Sveto pismo Starega in Novega Zakona .

Na današnji dan 2004 je Kongregacija za škofe izdala dekret s katerim je cerkve Kristusa Odrešenika v Novi Gorici povzdignila v kónkatedralo. S tem je primorska škofija poleg Kopra dobila še en sedež. So-stolna oziroma druga stolna cerkev v Novi Gorici je bila slovesno razglašena na nedeljo Kristusa Kralja istega leta.

Koprski škof Metod Pirih je ob objavi novice, da so dobili konkatedralo dejal:
»To pomeni za koprsko škofijo, da je konkatedrala prva cerkev za stolnico. O tem sem zadnja leta večkrat razmišljal. Da bi za to prosili Sveti sedež, sem se pogovarjal z zborom škofijskih svetovalcev. Potem sem dobil iz Rima tudi študijo o tem, kaj mora taka cerkev imeti, kakšne pogoje mora izpolnjevati. Tudi slovenski škofje so dali uradni pristanek za to. Bil sem presenečen, da je Sveti sedež prošnji tako hitro ugodil.«

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.