Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerkev v Šiški (foto: Splet)
Cerkev v Šiški | (foto: Splet)

Spominjamo se, 14. marec – Anton Suhadolc

Spominjamo se | 14.03.2021, 05:44 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1894 se je v Gorici rodil publicist, urednik in politik Éngelbert Besednják. V dvajsetih letih je bil poslanec v rimskem parlamentu, v tridesetih pa član vodstva Kongresa evropskih narodnih manjšin na Dunaju.

14. marca 1983 je v Ljubljani umrl arhitekt Anton Suhadólc. S Plečnikom je sodeloval pri gradnji šišenske cerkve sv. Frančiška in Doma tretjerednic, cerkve sv. Cirila in Metoda za Bežigradom, ljubljanskega štadiona, šole v Zgornji Šiški, Baragovega semenišča in uršulinske gimnazije; v Celju pa je vodil gradnjo Ljudske posojilnice.
Anton Suhadolc je v tridesetih letih samostojno projektiral vrsto pomembnejših zgradb. Med njimi so Čečeva, Pestotnikova, Zaltova, Goríčarjeva in Finžgarjeva hiša v Ljubljani, Mohorjeva tiskarna v Celju ter Breznikova hiša v Zgornji Radgoni. Po vojni je projektiral industrijske objekte in obnavljal sodišča. Izdal je knjigo Plečnik in jaz, potomci pa so objavili njegov dnevnik Pri partizanih.

Na današnji dan 1990 je v Ljubljani umrl slikar in grafik Jože Trpin. Med drugim je upodobil triglavskega župnika Jakoba Aljaža in škofa Friderika Baraga.

14. marca 2008 je v Rimu umrla ustanoviteljica Gibanja Fokolarov Chiara Lubich. Po poklicu je bila učiteljica. Med bombnim napadom v času druge svetovne vojne je v zaklonišču odkrila resničnost svetopisemskih besed „Bog je ljubezen". Zato se je 7. decembra 1943 popolnoma darovala Bogu. Ta dan označujejo za uradni začetek Gibanja fokolarov. Ob njeni smrti je bilo gibanje razširjeno v 182 državah na vseh celinah in je štelo 5 milijonov ljudi različnih ras, kultur, starosti in verstev.

Chiara Lubich
Chiara Lubich © splet

Nadškof Marjan Turnšek je o Chiari Lubich dejal:

»Njena karizma življenja po evangeljski ljubezni, ki rodi globoke sadove v edinosti med ljudmi, je še kako aktualna v našem tako zelo nemirnem svetu. Prav zaradi tega sem prepričan, da je bila tudi tako učinkovita, da je njen način življenja pritegnil toliko ljudi.«

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.