Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Manj kot pet sekund traja, da vas preplavijo izgovori in vas ustavijo lastni možgani. (foto: Bill Jelen / unsplash)
Manj kot pet sekund traja, da vas preplavijo izgovori in vas ustavijo lastni možgani. | (foto: Bill Jelen / unsplash)

5, 4, 3, 2, 1 - VZLET! Pet sekund vam lahko spremeni življenje.

Oddaje | 12.01.2021, 17:00 Tadej Sadar

Mel Robbins: "Takoj ko vas prime da bi ukrepali v zvezi z nekim ciljem morate odštevati in se v 5 sekundah zganiti, drugače vas bodo možgani ustavili."

V oddaji Sol in luč (posnetek) smo predstavili Pravilo petih sekund, ki ga je v istoimenski knjigi opisala avtorica in motivacijska govorka, Mel Robbins. Predstavili smo nekaj odlomkov iz knjige, ki jih lahko preberete spodaj. Izšla je pri založbi Primus.

Iščete človeka, ki vam bo spremenil življenje? Poglejte v ogledalo!

Zazvoni budilka, vam pa preprosto ni do tega, da bi vstali in se spoprijeli z dnevom... Ponoči ležite budni in se vam kar vrti od težav s katerimi si belite glavo? Takšna sem bila jaz. Mesece in mesece sem se tako utapljala v težavah, da sem komajda zmogla zlesti iz postelje. Večino dni sem bila utrujena in pozna. Nisem vedela kje se me drži glava. Spomnim se samo, da sem bila ves čas strašno pobita. Ko danes gledam nazaj, vidim, da se je bilo pač lažje smiliti sami sebi ter kriviti moža, kot pa pogledati sebe v ogledalo in se spraviti v red. Počutila sem se ujeto v svoje življenje, v zoprn boj s samo seboj.

Nekega večera, ravno ko sem hotela ugasniti televizor, je mojo pozornost pritegnil oglas. Na zaslonu je bila podoba rakete. Ob izstrelitvi in slišala sem slavno 5 sekundno odštevanje. Zaslon sta zapolnila ogenj in dim in raketoplan je vzletel. Pomislila sem - to je to - zjutraj bom kar poletela iz postelje, tako kot raketa. Tako hitra bom, da me nič ne bo moglo odvrniti od tega.

Z odštevanjem damo možgane v drugo prestavo, opustimo privzeto razmišljanje in vzpostavimo nadzor.

Ko sem tisto prvo jutro uporabila pravilo, sem bila presenečena, da je nekaj tako trapastega delovalo. Odštevanje 5, 4, 3, 2, 1... Resno? Nisem vedela zakaj je delovalo, vedela sem samo, da sem se več mesecev mučila z vstajanjem, ki sem ga uresničila s pravilom petih sekund. Pozneje sem izvedela, da z odštevanjem damo možgane v drugo prestavo, opustimo privzeto razmišljanje in vzpostavimo nadzor, kot temu pravijo psihologi. Štetje odvrne našo pozornost od izgovorov in usmeri naše misli v novo smer. Zganemo se namesto da bi se ustavili.

Psihologija pozna pomemben pojem, ki ga je leta 1954 uvedel Julian Rotter imenuje se „mesto nadzora". Bolj ko verjamete, da obvladujete svoje življenje, svoja dejanja in svojo prihodnost, srečnejši in uspešnejši boste. Pozabite na motivacijo, to je bajka. Ko bo čas za odločno ukrepanje, ne boste čutili motivacije.

Če hočete priti do boljšega življenja, se morate zmigati!

Obstaja preprosta pot kako opustiti ali nadomestiti razvade, kar je najlažje doseči s pravilom petih sekund. Spremembe so odvisne od drobnih, na videz nepomembnih odločitev, ki se jih morate lotiti v nekaj trenutkih. Tako boste lahko zlahka vnovič vzeli vajeti v svoje roke. Spoprijeli se boste z izgovori, navadami, občutki negotovosti in strahovi, ki so vas preganjali vrsto let. Z uporabo tega preprostega pravila bo konec čakanja in presenečeni boste, koliko veselja in svobode vam lahko prinese zgolj nekajkrat po pet sekund na dan.


Oddaje, Sol in luč
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...