Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Jabolka so zelo zdrav sadež. (foto: Marco Roosink / Pixabay)
Jabolka so zelo zdrav sadež. | (foto: Marco Roosink / Pixabay)

Martin Mavsar: Pet (5) nasvetov za odličen domač jabolčni sok!

Kmetijstvo | 13.09.2020, 12:08 Robert Božič

»Velikokrat se zgodi, da je celoten postopek priprave jabolčnega soka na zelo visokem nivoju, potem pa, v zadnjem koraku, uporabimo steklenico, ki je sicer bila dobro oprana, a smo jo, še ne dovolj suho, pokrili s pokrovčkom. V njej so nastale neprijetne vonjave in ko natočimo ta res dober sok v to steklenico, smo zapečatili njegovo usodo in izničili vsa naš trud,« pravi Martin Mavsar in opozarja na pet (5) pomembnih korakov.

Ti nujni koraki predelave domačih jabolk v kakovosten sok so opisani v nadaljevanju, začetno dilemo glede embalaže, v katero bomo nalili pasteriziran sok, pa rešimo tako, da steklenice po čiščenju odcedimo in dobro osušimo, ter nezaprte, obrnjene na vrat, na čistem skladiščimo do same uporabe.

Topla jesen zahteva hitrost predelave

»Tega se je še posebej pomembno zavedati, če jabolčni sok pripravljamo v toplih jesenskih dneh, ko mora celotna pridelava steči res hitro, če hočemo v soku ohraniti vse njegove dobre lastnosti in hkrati tudi njegovo svetlo barvo,« še opozarja Mavsar in svetuje, da si v takih jesenih, kot je letošnja, pomagamo z dodajanjem majhnih količin vitamina C že takoj ob mletju jabolk. A to je le eden od nasvetov, ki jih je z nami delil Martin Mavsar, svetovalec specialist s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, ki smo ga gostili v nedeljski kmetijski oddaji.

Zelo pomembna je čistoča vse opreme, s katero vršimo predelavo jabolk, opozarja Martin Mavsar.
Zelo pomembna je čistoča vse opreme, s katero vršimo predelavo jabolk, opozarja Martin Mavsar. © Osebni arhiv

1. Za predelavo uporabimo le kakovostna dozorela jabolka
Prvi pogoj za to, da bomo uživali kakovosten jabolčni sok, so dozorela jabolka, ki so
brez mehanskih poškodb, niso nagnita ali plesniva. Optimalna zrelost je takrat, ko se večina škorba že pretvori v sladkor.

2. Pranje jabolk je obvezno
Jabolka se operejo v kadi, tako da se predhodno za nekaj časa omočijo. Dobro
omočena jabolka se nato hitreje znebijo vseh nečistoč. Sledi še drugi korak pranja v čisti vodi.

3. Fino mletje in dobro stiskanje
Za vsaj 70 odstotni izkoristek je potrebna drobno zrnata struktura jabolčne kaše in stiskanje le te v večslojnih stiskalnicah. Če imate možnost uporabite uslugo stiskanja na sodobnih tračnih stiskalnicah, ki jo ponujajo nekatere sadjarske kmetije.

Stiskanje soka je glavna faza pridobivanja soka. Pomembna je dobro mleta kaša, pravi Martin Mavsar.
Stiskanje soka je glavna faza pridobivanja soka. Pomembna je dobro mleta kaša, pravi Martin Mavsar. © Osebni arhiv

4. Dodatek vitamina C je dobra rešitev
Za preprečevanje oksidacije, in s tem ohranitve svetle barve soka je treba jabolčnemu soku dodati 5 g askorbinske kisline (vitamina C) na 100 litrov soka. Tisti ki želite bister sok lahko soku dodate pektolitični encim in počakate, da se zbistri in se na dnu posode izločijo pektini.

5. Pasterizacija in polnjenje
Za pasterizacijo na približno 80 stopinj celzija je najprimernejši cevni pasterizator, ki omogoča, da soka ne pregrejemo in posledično ohranimo čim več njegovih naravnih sestavin. Sok naj skozi cevni pasterizator potuje od 20 do 40 sekund, da dosežemo popolno pasterizacijo, napolnjene steklenice pa zapremo in jih za približno 2 minuti položimo v vodoraven položaj, da pasteriziramo še vrat in pokrovček. Nato steklenice s sokom ohladimo v hladni vodi, posušimo in shranimo na temnem in hladnem mestu.

Tik pred polnjenjem v steklenice. Pomembna sta prava temperatura in čas pasterizacije. Martin svetuje 80 stopinj in 20 do 40 sekund pasterizacije.
Tik pred polnjenjem v steklenice. Pomembna sta prava temperatura in čas pasterizacije. Martin svetuje 80 stopinj in 20 do 40 sekund pasterizacije. © Osebni arhiv

Pravilen postopek priprave 100-odstotno naravnega soka iz domačih jabolk nam omogoča, da še dolgo uživamo zdravo in s hranili, vitamini in minerali bogato pijačo ter koristno uporabimo jabolka, ki smo jih pridelali in niso primerna za daljše skladiščenje

Martin Mavsar je zanimiv strokovnjak, ki ne skriva znanja in zna opozoriti na napake, ki se pogosto dogajanju in botrujejo slabšim rezultatom predelave. Zato vabljeni da prisluhnete celotnemu pogovoru.

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...