Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Stročji fižol (foto: Pixabay)
Stročji fižol | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Jejmo stročji fižol, saj znižuje holesterol

Kuhajmo s s. Nikolino | 01.08.2020, 16:32 Matjaž Merljak

Stročji fižol vsebuje veliko beljakovin, omega-3 maščobne kisline ter kalij, ki je pomemben za zdravje srca. Vitamin K, ki ga vsebuje, krepi naše kosti. Lupina pa vsebuje organin, ki znižuje količino sladkorja v krvi in s tem znižuje holesterol.

Sestra Nikolina svetuje, da iz stročjega fižlola naredimo lahko juho, samostojno ali z dodatkom druge zelenjave. Lahko ga pripravimo zabeljenega, v prikuhi k testeninam, krompirju, govedini iz juhe ... ali iz njega naredimo narastek (kuhan fižol prelijemo z bešamelom ter potresemo s sirom).

Za juho pražimo malo čebule, potresemo z moko in takoj nato dodamo še očiščen fižol ter zalijemo. Dodamo še vejico timijana, lovorjev list in solimo ter skuhamo do mehkega. Na vrhu lahko dodamo vejico zelene ali peteršilja.

Vlaganje in zamrzovanje fižola
Očiščen fižol narežemo ter damo kuhat v vrelo slano vodo do mehkega. Nalagamo ga v pripravljene kozarce. Posebej skuhamo kis: na 1 l vode dodamo 1 dl kisa za vlaganje, 1 žlico sladkorja, 1 žlico soli in nekaj zrn popra. To vodo nalivamo v kozarce s fižolom ter takoj zapremo. Obrnemo na pokrov (da se ustvari vakuum) in odlagamo na površino, kjer se bodo pokriti ohladili.

Po drugem postopku pa jih blanširamo in nalagamo v kozarce ter zalijemo s slano vodo (na 1 l vode žlico in pol soli). Kozarce zapremo in damo pasterizirati (30-40 minut naj se kuhajo).

Za zamrzovanje blanširamo v vreli vodi, ob vrenju obrnemo ter poberemo na cedilo ali na prt na mizi. Ohlajene zložimo v primerne vrečke ali škatlice.

Več o uporabi stročjega fižola najdete na blogu oddaje Kuhajmo s sestro Nikolino.

Sestra Nikolina je v zadnji Svetovalnici povedala še, kako narediti sirup ali sok iz ribeza, maline in aronije, o pripravi potice iz pirine moke, dušenju jabolk in pripravi sladic iz njih ter svetovala glede uporabe ostankov pečenega krompirja.

Naročite se na podcast nasvetov Kuhajmo s sestro Nikolino.

Kuhajmo s s. Nikolino
Novinarka Rosvita Pesek (photo: TVS) Novinarka Rosvita Pesek (photo: TVS)

Dr. Rosvita Pesek: Bumerang bo silovit

Niti leta 1990, ko je šlo za prelom s sistemom, se nismo na taki ravni ukvarjali s stvarmi iz preteklosti, kot zdaj, meni dr. Rosvita Pesek. Z njo smo se pogovarjali o razgretem političnem ozračju ...

Prostovoljci Vincencijeve zveze dobrote pomagajo brezdomcem (photo: VCD) Prostovoljci Vincencijeve zveze dobrote pomagajo brezdomcem (photo: VCD)

Bi bil prostovoljec?

Na današnji veseli dan prostovoljstva, lahko na Prešernovem trgu v Ljubljani obiščete stojnice, na katerih različne organizacije, društva in združenja predstavljajo svoje prostovoljske programe. S ...

Ritem srca 2023 (photo: Andrej Jerman) Ritem srca 2023 (photo: Andrej Jerman)

14 stojnic na Ritmu srca

Veseli smo, da bomo na Ritmu srca ponudili več kot samo dobro glasbo, vzdušje in slavljenje. Festival bo hrana za dušo, za hrano za telo pa bo poskrbel MasterChef Luka Novak in stojnice, ki ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

O avtorju