Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Stročji fižol (foto: Pixabay)
Stročji fižol | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Jejmo stročji fižol, saj znižuje holesterol

Kuhajmo s s. Nikolino | 01.08.2020, 16:32 Matjaž Merljak

Stročji fižol vsebuje veliko beljakovin, omega-3 maščobne kisline ter kalij, ki je pomemben za zdravje srca. Vitamin K, ki ga vsebuje, krepi naše kosti. Lupina pa vsebuje organin, ki znižuje količino sladkorja v krvi in s tem znižuje holesterol.

Sestra Nikolina svetuje, da iz stročjega fižlola naredimo lahko juho, samostojno ali z dodatkom druge zelenjave. Lahko ga pripravimo zabeljenega, v prikuhi k testeninam, krompirju, govedini iz juhe ... ali iz njega naredimo narastek (kuhan fižol prelijemo z bešamelom ter potresemo s sirom).

Za juho pražimo malo čebule, potresemo z moko in takoj nato dodamo še očiščen fižol ter zalijemo. Dodamo še vejico timijana, lovorjev list in solimo ter skuhamo do mehkega. Na vrhu lahko dodamo vejico zelene ali peteršilja.

Vlaganje in zamrzovanje fižola
Očiščen fižol narežemo ter damo kuhat v vrelo slano vodo do mehkega. Nalagamo ga v pripravljene kozarce. Posebej skuhamo kis: na 1 l vode dodamo 1 dl kisa za vlaganje, 1 žlico sladkorja, 1 žlico soli in nekaj zrn popra. To vodo nalivamo v kozarce s fižolom ter takoj zapremo. Obrnemo na pokrov (da se ustvari vakuum) in odlagamo na površino, kjer se bodo pokriti ohladili.

Po drugem postopku pa jih blanširamo in nalagamo v kozarce ter zalijemo s slano vodo (na 1 l vode žlico in pol soli). Kozarce zapremo in damo pasterizirati (30-40 minut naj se kuhajo).

Za zamrzovanje blanširamo v vreli vodi, ob vrenju obrnemo ter poberemo na cedilo ali na prt na mizi. Ohlajene zložimo v primerne vrečke ali škatlice.

Več o uporabi stročjega fižola najdete na blogu oddaje Kuhajmo s sestro Nikolino.

Sestra Nikolina je v zadnji Svetovalnici povedala še, kako narediti sirup ali sok iz ribeza, maline in aronije, o pripravi potice iz pirine moke, dušenju jabolk in pripravi sladic iz njih ter svetovala glede uporabe ostankov pečenega krompirja.

Naročite se na podcast nasvetov Kuhajmo s sestro Nikolino.

Kuhajmo s s. Nikolino
Charlie Kirk (photo: Gage Skidmore from Surprise, AZ, ZDA) Charlie Kirk (photo: Gage Skidmore from Surprise, AZ, ZDA)

Charlie Kirk kot glas razuma v tem zmedenem svetu

Združene države Amerike je včeraj pretresel uboj Charlieja Kirka - konservativnega komentatorja in spletnega vplivneža, ki so mu sledili predvsem mladi. Med njegovim nastopom na univerzitetnem ...

Ruski predsednik Vladimir Putin (photo: dpa/STA) Ruski predsednik Vladimir Putin (photo: dpa/STA)

Vladimir Putin se boji konca vojne v Ukrajini

Najboljša pot do prekinitve ognja v Ukrajini vodi prek spremembe režima v Kremlju. To je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj znova poudaril politični analitik in zgodovinar dr. Aleš Maver. ...

dr. Aleš Maver (photo: STA) dr. Aleš Maver (photo: STA)

Je Slovenija poskusni zajec Evropske unije?

Na Bližnjem vzhodu ne izraelska ne palestinska stran ne kažeta posebne pripravljenosti za iskanje trajnega miru. To je za naš radio ugotavljal politični analitik in zgodovinar dr. Aleš Maver.

O avtorju