Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Stročji fižol (foto: Pixabay)
Stročji fižol | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Jejmo stročji fižol, saj znižuje holesterol

Kuhajmo s s. Nikolino | 01.08.2020, 16:32 Matjaž Merljak

Stročji fižol vsebuje veliko beljakovin, omega-3 maščobne kisline ter kalij, ki je pomemben za zdravje srca. Vitamin K, ki ga vsebuje, krepi naše kosti. Lupina pa vsebuje organin, ki znižuje količino sladkorja v krvi in s tem znižuje holesterol.

Sestra Nikolina svetuje, da iz stročjega fižlola naredimo lahko juho, samostojno ali z dodatkom druge zelenjave. Lahko ga pripravimo zabeljenega, v prikuhi k testeninam, krompirju, govedini iz juhe ... ali iz njega naredimo narastek (kuhan fižol prelijemo z bešamelom ter potresemo s sirom).

Za juho pražimo malo čebule, potresemo z moko in takoj nato dodamo še očiščen fižol ter zalijemo. Dodamo še vejico timijana, lovorjev list in solimo ter skuhamo do mehkega. Na vrhu lahko dodamo vejico zelene ali peteršilja.

Vlaganje in zamrzovanje fižola
Očiščen fižol narežemo ter damo kuhat v vrelo slano vodo do mehkega. Nalagamo ga v pripravljene kozarce. Posebej skuhamo kis: na 1 l vode dodamo 1 dl kisa za vlaganje, 1 žlico sladkorja, 1 žlico soli in nekaj zrn popra. To vodo nalivamo v kozarce s fižolom ter takoj zapremo. Obrnemo na pokrov (da se ustvari vakuum) in odlagamo na površino, kjer se bodo pokriti ohladili.

Po drugem postopku pa jih blanširamo in nalagamo v kozarce ter zalijemo s slano vodo (na 1 l vode žlico in pol soli). Kozarce zapremo in damo pasterizirati (30-40 minut naj se kuhajo).

Za zamrzovanje blanširamo v vreli vodi, ob vrenju obrnemo ter poberemo na cedilo ali na prt na mizi. Ohlajene zložimo v primerne vrečke ali škatlice.

Več o uporabi stročjega fižola najdete na blogu oddaje Kuhajmo s sestro Nikolino.

Sestra Nikolina je v zadnji Svetovalnici povedala še, kako narediti sirup ali sok iz ribeza, maline in aronije, o pripravi potice iz pirine moke, dušenju jabolk in pripravi sladic iz njih ter svetovala glede uporabe ostankov pečenega krompirja.

Naročite se na podcast nasvetov Kuhajmo s sestro Nikolino.

Kuhajmo s s. Nikolino
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...

O avtorju