Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Mediji, novinarji (foto: Pixabay)
Mediji, novinarji | (foto: Pixabay)

Dr. Ivan Štuhec: Kaj je javni medij in kdaj je neodvisen?

| 17.07.2020, 16:39 Tone Gorjup

»Mediji so osrednji politični dejavnik v vsaki demokratični družbi!« pravi programski svetnik RTV dr. Ivan Štuhec. Ob tem dodaja, da na nacionalna radiotelevizija v svoji tridesetletni zgodovini še nikoli ni bila tako skrajno enostransko ideološko profilirana, kot je v zadnjih letih. To je glavni razlog, da je poskus reforme na tem področju naletel na tak odpor. Pogovoru z njim bose lahko prisluhnili v mozaiku ob 18. uri.

Zakaj tako strahovit odpor do sprememb na medijskem področju? Spremembe so njune. Narekujejo jih tehnološki razvoj, okostenela in neuravnotežena medijska krajina, pa tudi tolikokrat opevana neodvisnost, ki pogosto ne pozna resnicoljubnosti, pluralnosti in nepristranskosti. Kljub temu lahko slišimo številne proteste »RTV ne damo!« Štuhec opozarja, da se zadnjih dneh oglaša tudi vrsta strokovnjakov, ki niso ne SDS, ne Janševi. Nič od tega, a so ravno tako kritični do stanja na nacionalni RTV Slovenija. Po njegovih besedah mora biti nacionalna medijska hiša demokratična in pluralna. V tem smislu neodvisna, da je sposobna z vsakim, vsako vlado in vsako politiko, biti v konstruktivnem odnosu. Če sama sebe pripelje v situacijo, ko ne more biti s katerokoli vlado v konstruktivnem odnosu, si je sama kriva. Ker to pomeni, da je delovala preveč ideološko. In ker je delovala ideološko, si je naredila tudi neke vrste ideološke nasprotnike. Ko nacionalna televizija in radio oziroma nacionalni medij, ki ga vsi plačujemo kot davkoplačevalci, sebe pripelje v tako situacijo, je podobno, kakor s sodišči, ki sebe pripeljejo v situacijo, da jim nihče več ne verjame, ker so izpeljali nekaj pravnih postopkov, iz katerih se je pokazalo in dokazalo, da so delovali ideološko, ne pa strokovno.

Ivan Štuhec je opozoril na analizo stanja našega medijskega prostora in vizijo reševanja tega s strani Katedrale svobode. Kot je dejal, je rešitev v tem, da dosežemo nacionalno soglasje, o tem: Kaj je javni medij? Kaj pomeni v javnem mediju neodvisnost in kako mu zagotoviti, da bo javni in neodvisen? Preprosto povedano: Kaj pomeni javno? Javno pomeni to, da se bomo na nacionalni televiziji vsi prepoznali, da je to naša televizija. Ne samo eni, ali drugi, ampak vsi. V tem se mora filozofija, način razmišljanja, vodstva nacionalne medijske osrednje institucije spremeniti. Na žalost se to verjetno ne da s tem vodstvom, ki je v zadnjih letih pripeljalo RTV v situacijo, v kakršni je. Drugo, kar zadeva pluralnost in demokratičnost: Nacionalna televizija ne more biti kreator nekih senzacionalističnih oddaj. Ampak mora biti kreator dialoga, spoštljivega medsebojnega dialoga in kritičnosti. Kritična drža do oblasti je potrebna, a mora zadevati tudi opozicijo in vse, ki kakorkoli sodelujejo pri oblasti. Potrebna je samokritičnost, saj ima tudi nacionalna televizija in mediji kot taki, veliko moči na nivoju oblasti. Oni oblikujejo, formirajo miselnost slovenskega volivca in davkoplačevalca. To je tudi razlog za spopad in pritisk na to, kdo bo bolj ali pa manj obvladoval nacionalni medij. Mediji so osrednji politični dejavnik v vsaki demokratični družbi, pravi dr. Ivan Štuhec. In če kdaj, je zdaj zadnji trenutek, da sedemo za mizo in dosežemo konceptualno soglasje o tem, kaj nacionalni medij mora biti in od česa ni odstopanja. Temu sledi posledično kadrovska zasedenost in tudi finančna podpora. Ta nacionalnemu mediju mora biti zagotovljena, da oni potem lahko znotraj tega okvirja delujejo avtonomno. Mislim, da je to glavni problem in glavni spekter te cele zgodbe, še pravi Štuhec.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.