Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (foto: Matevž Trdan)
Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino | (foto: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

21.05.2020, 17:50 Nataša Ličen

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.

Polna pričevanja in prežetosti z osebnim iskanjem. Kdor o tem iskreno spregovori, je navdih mnogim, da zmorejo tudi sami zbrati pogum in vstopiti v dejavno spreminjanje svojega življenja, predvsem odnosov z drugimi, na boljše.

Vsaka generacija stopi na ramena naslednji.

»Moje življenje je kar polno, lahko bi tako rekla, da. Rada živim. Seveda pa pridejo vmes tudi težke stvari, določene učne situacije, pri katerih se mi zdi, da če jih ne predelam ali ne razumem, se v takšnih ali drugačnih oblikah ponovijo. Dokler ne razumem, kako in zakaj sem se tako odzvala, bi lahko drugače?«

V ateljeju, kjer nastajajo nove zgodbe iz gline, Petre Markič
V ateljeju, kjer nastajajo nove zgodbe iz gline, Petre Markič © Matevz Trdan

Petra Markič je mamica treh otrok, dveh osnovnošolcev, najmlajši je še v vrtcu, žena skoraj desetletje in pol, po poklicu pa socialna pedagoginja, zaposlena v Mladinskem klimatskem centru Rakitna, kjer za otroke in mladostnike izvaja aktivnosti ter terapije s konji. Popoldanska dejavnost pa je ustvarjanje iz gline, kar jo zelo izpolnjuje. Specializirala se je tudi za svetovalko v Imago terapiji.

Glina, molitev, Bog, so moj medij umiritve. Gnetenje gline me pomirja. Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog.

Dokler številnih vzorcev vedenja, svojih odzivov in čustvenega dojemanja ne predelamo pri sebi, to prenašamo na svoje otroke in v ostale odnose. »V meni je zrasla močna želja po bolj zavestnem zakonu in biti stabilna mati svojim otrokom. Naučila sem poskrbeti zase, se preventivno umakniti. Z možem sva se tudi skupaj vključila v Imago terapijo. Vsaka generacija stopi na ramena naslednji.« Zato je dobro predelati prtljago, se je osvoboditi in osvobojeno stopiti naprej, pravi Petra.

V veri lahko kličemo v bivanje stvari, ki si jih želimo, če je seveda takšna Božja volja.

Močna je njena zgodba zaupanja, ki jo je pripeljala do svojih prostorov in materiala za delo z glino. S tem materialom se je prvič spoznala pri trinajstih, z očetom sta skupaj obiskala tečaj. Resneje pa je začutila klic po vnovičnem ustvarjanju z glino pred leti, po srečanju z gospo v keramičnem ateljeju na Kokrici. O podrobnejšem poteku dogodkov pa prisluhnite pogovoru. Morda bo spodbudil tudi vas k uresničitvi nečesa, kar si že dolgo želite, da bi delali.

Petrini vstajenjski križi
Petrini vstajenjski križi © Matevž Trdan

Posebni so Petrini križi iz gline. Želela si je križ za v spalnico, pa ni našla takšnega, ki bi ji ustrezal. Pogosto je bil upodobljen le s trpečim Kristusom. Petra pa si je želela bolj vstajenjski križ, iz Nove zaveze. Smrt je premagana in sveti Duh je v nas, v tem smislu. Pa si ga je naredila. »Povečini imajo moji križi motiv drevesa, s pomenom rasti, upanja in razvoja. Na nekaterih so citati iz Svetega Pisma.« So njeno pričevanje, njen del širitve Božje Besede.

Pri terapijah je treba odgovorno ravnati s konji, da se ne izčrpajo. Konji prenesejo nase vsako stisko in čustva, ki jih začutijo pri ljudeh.

Njeno poklicno delo mnogi razumemo idilično. Pa ni vedno tako, pravi Petra. Delati mora ob vsakem vremenu, lahko si predstavljamo, kako je pozimi, ob mrzlih in vetrovnih dneh. Vseeno pa je predana poslanstvu in njeno razumevanje otroških duš ter nenazadnje čutenje občutljivosti živali pritegne, da jo poslušamo odprtih ust, saj nas popelje v za marsikoga povsem nov svet sobivanja s konji. »Konji zaznajo na drugačnih ravneh čustveno stanje človeka. Če smo nemirni, s hitrim srčnim utripom, nas je strah, morda smo zelo veseli, vzhičeni, ... konj to »prebere« in se odzove.«

Irena Gubina, Petra Markič in konja Laurens ter Dori.
Irena Gubina, Petra Markič in konja Laurens ter Dori. © Osebni arhiv

Konji nam pomagajo prepoznavati čustva in notranje dogajanje. Postanemo pozornejši na svoje obnašanje, bolj čuječi do svojih notranjih odzivov. Delo s konji je v sklopu terapij kompleksno delo, še doda Petra. Veliko se je naučila, in se še vedno, od sodelavke Irene Gubina, ki je v dobrem desetletju zasnovala Celostni pristop k treniranju konj in poučevanju jahanja z uporabo bitless uzde in subtilnim pristopom do konja, v učenju katerega se prav tako subtilno prebudi in oblikuje osebnost učenca.
Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Pozitiva

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju