Slavi Košir
Jakob Čuk
Alen Salihović
Dobro delo za druge nas obogati in dviguje duha (foto: Pixabay)
Dobro delo za druge nas obogati in dviguje duha | (foto: Pixabay)

Tudi doma lahko naredimo veliko dobrega za druge in za bolj zedinjeno družbo

11.05.2020, 11:44 Nataša Ličen

V oddaji, ki jo na radiu Ognjišče pripravljamo z mladimi za mlade, v Mladoskopu, smo predstavili vsebine ob letošnjem Tednu za zedinjen svet, ki je bil po vsem svetu prvih sedem dni v maju.

Življenje po zlatem pravilu je globoko v vsakem človeku.

Mladi so prišli na idejo, da bi v "Tednu za zedinjen svet" poznani projekt Summerjob, poletno delo, zaradi epidemije izvedli v tem tednu kar na svojih domovih. Vsak dan so preko socialnih omrežij spodbujali za določeno vrednoto, da smo veseli, da pomagamo osamljenim, da vztrajamo, ko je težko in podobno.
To so bili konkretni izzivi, in tisto, kar so mladi ob njih uspeli uresničiti, izkusiti in doživeti, so si podelili na oglasni deski #SJdoma?
Mladi za zedinjen svet so del gibanja Fokolarov, v Sloveniji delujejo kot društvo. Dejavni so po vsem svetu, tudi generacijsko zastopani v vseh starostnih skupina.

Nejc Povirk in preko Sky povezave Veronika ter Patricija Žižek
Nejc Povirk in preko Sky povezave Veronika ter Patricija Žižek © Nataša Ličen

Medsebojna ljubezen je vodilo mojega življenja.

Nejc Povirk: »Naš cilj je graditi svetovno bratstvo na podlagi zlatega pravila, ki je stori drugemu, kar želiš, da drugi stori tebi. Spodbujamo, da bi delali dobro. Vsaj razmišljati začnimo v tej smeri. Potem bodo prišla tudi dejanja.«

Na spodaj spisani povezavi preverite izkušnje mladih, ki so se vključili v tedenske izzive:

https://padlet.com/summerjobslovenia/5rb8d2qh254sq53f

V oddaji Mladoskop smo bili preko Skypa povezani tudi s sestrama, prav tako članicama Mladih za zedinjen svet, Patricijo in Veroniko Žižek.

Na vprašanje, kako sta postali del gibanja, sta odgovorili: »V devetem razredu sem imela sošolko v tem gibanju, veliko lepega sem slišala o njihovih akcijah, dobrih delih, sodelovanju, da vse gradijo na dobrih medsebojnih odnosih. Želela sem to izkusiti tudi sama. Vse, kar mi je govorila sošolka, sem potem doživela na lastni koži. Mene pa je v to pred petimi leti povabila sestra. Zdaj sva obe dejavni in del projektov Mladih za zedinjen svet.«

Summerjob 2020 bo!
Summerjob 2020 bo! © summerjob.si

Med izzivi dneva je bila na primer Vztrajnost. Na Facebook strani Mladih za zedinjen svet beremo Veronikino razmišljanje:
»Vztrajnost se mi zdi ena od pomembnih lastnosti v življenju. Zakaj je tako pomembno, da smo vztrajni? Predvsem zaradi nas samih, da dosežemo določene zastavljene cilje, čeprav ti niso najpomembnejši. Bolj pomembno je dejstvo, da z vztrajnostjo pridemo do točke, ko prekosimo sami sebe in si dokažemo, da smo zmožni to narediti, kar smo si zastavili. Verjetno si prišel do točke, ko se nisi več počutil dovolj močno, prepričal si se,da naloga tako ni pomembna ali pa da ne prinaša prave koristi. To je ključen trenutek, ko bi morali najbolj vztrajati! Predvsem je vredno vztrajati v nalogah, odnosih in situacijah, kjer neprestano rasteš, napreduješ, se počutiš dobro in spoštovano. Svojo vztrajnost boš okrepil, če boš vedel, kaj želiš doseči. Vztrajaj na poti, ki te osrečuje! Dobro je tudi, da si postaviš časovne okvirje, v katerih želiš neko nalogo osvojiti ali izvajati novo navado.
Življenje ti vedno ponuja različne situacije, ljudi in naloge, s katerim si se zmožen soočati, le verjeti in zaupati moraš vase."
------------------
Kaj pa Summerjob 2020?
Bo, pravijo. Od 18. do 23. avgusta. Rezervirajte si čas, vzemite proste dni in pridite prostovoljno pomagat pomoči potrebnim. Več na povezavi: https://www.facebook.com/summerjobslovenija

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Z masko v cerkev (photo: Don Bosco Rakovnik) Z masko v cerkev (photo: Don Bosco Rakovnik)

Kdaj je v cerkvi še vedno potrebna maska?

Medtem ko se povsod v Sloveniji v javnem življenju sproščajo ukrepi, so tudi škofje izdali nova navodila za bogoslužja v cerkvah. Veljajo od danes. Na nekaj vprašanj nam je odgovoril tajnik SŠK, ...

prof. dr. Bojana Beović (photo: Osebni arhiv) prof. dr. Bojana Beović (photo: Osebni arhiv)

Naša gostja: prof. dr. Bojana Beović

Pred mikrofon naše osrednje sobotne popoldanske oddaje smo tokrat povabili gostjo, ki je postala v času epidemije tudi medijsko širše prepoznavna. Infektologinja prof. dr. Bojana Beović je ...

O avtorju