Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Medicinsko osebje (foto: Pixabay)
Medicinsko osebje | (foto: Pixabay)

Monika Ažman: Dokazali smo, da skupaj zmoremo

Slovenija | 12.05.2020, 09:42 Alen Salihović

Medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege so največja poklicna skupina v zdravstvu. Tudi med epidemijo, ko obremenitve in pričakovanja še bolj presegajo fizične in kadrovske zmožnosti, ohranjajo zdravstveni sistem na vzdržni ravni, opozarjajo v sindikatu delavcev v zdravstveni negi. Ob tem sporočajo, da se bodo borili za pošteno plačilo. Ob letošnjemu dnevu medicinskih sester je za Radio Ognjišče spregovorila predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman.

»Epidemija je pokazala pomanjkljivosti v smislu tega, da je pomanjkanje medicinskih sester ne samo pri nas doma ampak globalno izredno veliko. To, da smo se pri nas, na sončni strani Alp, dokaj dobro odrezali gre zagotovo predvsem zaradi izredno dobre organizacije dela, tudi nas samih ter celotnega sistema,« je dejala Ažmanova. Prepričana je, da teh uspehov ne bi bilo brez altruizma, velike predanosti in požrtvovalnosti zaposlenih. »Vse to smo/so zmogle moje kolegice v neposrednih kliničnih okoljih pa ne le na tako imenovanih covid oddelkih ampak tudi na terenu, tudi v patronažni službi, v porodnišnicah, tudi pri težko bolnih otrocih, na vseh kirurških oddelkih, kjer so prav tako potekale vse operacije in vsi drugi sprejmi, skratka mislim, da smo dokazali, da če se združimo skupaj, če se medsebojno povežemo, da zmoremo. Znanje pa zagotovo imamo,« je povedala.

Po njenih besedah je najlepša zgodba te epidemije s katero smo se soočili, študentje medicine. »Če nas je kdo presenetil so nas res presenetili študentje zdravstvene nege in medicine, ki so zares pokazali, da je v teh mladih zagotovo tudi še zelo veliko, ne le znanja, tudi empatije, tudi pomoči tistim, ki jo potrebujejo.«

Ob letošnjemu dnevu medicinskih sester so v sindikatu še zapisali, da verjamejo, da bo minister za zdravje Tomaž Gantar prepoznal njihov prispevek pri obvladovanju in ohranjanju delovanja zdravstvenega sistema ter čim prej našel čas za delovni sestanek. Na njem želijo ministra opozoriti na težave, s katerimi so soočeni, in predlagati možne rešitve, ki jih ima sindikat že pripravljene. Pri svojem delu namreč vsi zaposleni v zdravstveni negi tvegajo lastno varnost in zdravje ter zdravje svojih bližnjih, a svoje delo opravljajo s srcem in veliko moralno odgovornostjo. Prav tako so pokazali, da skupaj zmorejo stvari, ki so se še pred meseci zdele nepredstavljive, so zapisali v sindikatu.

Opozorila prihajajo tudi od Mednarodnega sveta medicinskih sester. Ta poudarja, da se je ogroženost zdravja, predvsem duševnega, pri zaposlenih v zdravstveni negi v času pandemije močno povečala. Predvsem se povečujejo posttravmatski stresni sindrom in druge motnje, povezane z visokim stresom.

Mednarodni dan medicinskih sester obeležujemo vsako leto 12. maja v spomin na rojstvo Florence Nightingale, ki velja za utemeljiteljico sodobne zdravstvene nege, saj je vpeljala formalno izobraževanje za medicinske sestre. Leto 2020, ko mineva 200 let od njenega rojstva, je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic.

Slovenija, Politika, Zdravstvo
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...