Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Medicinsko osebje (foto: Pixabay)
Medicinsko osebje | (foto: Pixabay)

Monika Ažman: Dokazali smo, da skupaj zmoremo

12.05.2020, 09:42 Alen Salihović

Medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege so največja poklicna skupina v zdravstvu. Tudi med epidemijo, ko obremenitve in pričakovanja še bolj presegajo fizične in kadrovske zmožnosti, ohranjajo zdravstveni sistem na vzdržni ravni, opozarjajo v sindikatu delavcev v zdravstveni negi. Ob tem sporočajo, da se bodo borili za pošteno plačilo. Ob letošnjemu dnevu medicinskih sester je za Radio Ognjišče spregovorila predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman.

»Epidemija je pokazala pomanjkljivosti v smislu tega, da je pomanjkanje medicinskih sester ne samo pri nas doma ampak globalno izredno veliko. To, da smo se pri nas, na sončni strani Alp, dokaj dobro odrezali gre zagotovo predvsem zaradi izredno dobre organizacije dela, tudi nas samih ter celotnega sistema,« je dejala Ažmanova. Prepričana je, da teh uspehov ne bi bilo brez altruizma, velike predanosti in požrtvovalnosti zaposlenih. »Vse to smo/so zmogle moje kolegice v neposrednih kliničnih okoljih pa ne le na tako imenovanih covid oddelkih ampak tudi na terenu, tudi v patronažni službi, v porodnišnicah, tudi pri težko bolnih otrocih, na vseh kirurških oddelkih, kjer so prav tako potekale vse operacije in vsi drugi sprejmi, skratka mislim, da smo dokazali, da če se združimo skupaj, če se medsebojno povežemo, da zmoremo. Znanje pa zagotovo imamo,« je povedala.

Po njenih besedah je najlepša zgodba te epidemije s katero smo se soočili, študentje medicine. »Če nas je kdo presenetil so nas res presenetili študentje zdravstvene nege in medicine, ki so zares pokazali, da je v teh mladih zagotovo tudi še zelo veliko, ne le znanja, tudi empatije, tudi pomoči tistim, ki jo potrebujejo.«

Ob letošnjemu dnevu medicinskih sester so v sindikatu še zapisali, da verjamejo, da bo minister za zdravje Tomaž Gantar prepoznal njihov prispevek pri obvladovanju in ohranjanju delovanja zdravstvenega sistema ter čim prej našel čas za delovni sestanek. Na njem želijo ministra opozoriti na težave, s katerimi so soočeni, in predlagati možne rešitve, ki jih ima sindikat že pripravljene. Pri svojem delu namreč vsi zaposleni v zdravstveni negi tvegajo lastno varnost in zdravje ter zdravje svojih bližnjih, a svoje delo opravljajo s srcem in veliko moralno odgovornostjo. Prav tako so pokazali, da skupaj zmorejo stvari, ki so se še pred meseci zdele nepredstavljive, so zapisali v sindikatu.

Opozorila prihajajo tudi od Mednarodnega sveta medicinskih sester. Ta poudarja, da se je ogroženost zdravja, predvsem duševnega, pri zaposlenih v zdravstveni negi v času pandemije močno povečala. Predvsem se povečujejo posttravmatski stresni sindrom in druge motnje, povezane z visokim stresom.

Mednarodni dan medicinskih sester obeležujemo vsako leto 12. maja v spomin na rojstvo Florence Nightingale, ki velja za utemeljiteljico sodobne zdravstvene nege, saj je vpeljala formalno izobraževanje za medicinske sestre. Leto 2020, ko mineva 200 let od njenega rojstva, je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju