Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
covid19.alpaka.si (foto: Spletna stran aplikacije)
covid19.alpaka.si | (foto: Spletna stran aplikacije)

Alpakino analiziranje širjenja koronavirusa podpira tudi duhovnik

Slovenija | 02.04.2020, 12:32 Alen Salihović

V teh dneh lahko na številnih spletnih aplikacijah spremljamo širjenje novega koronavirusa. Med inovativnejše spadajo tudi slovenske aplikacije. Ena od njih je Alpaka. Gre za analizo o širjenju bolezni covid-19 v Sloveniji in je dosegljiva na spletnem naslovu covid19.alpaka.si. Razvila sta jo brata Štruc iz Vuhreda. Da gre za dobrodošlo strokovno napoved vuhreških bratov Naceta in Blaža, ki sta v analizo vložila veliko znanja in napora, ocenjuje duhovnik dr. Ivan Rojnik. »Hvala Bogu, da nam virtualne oblike sporočanja pomagajo pri obvladovanju težkih razmer, v katerih smo se znašli,« je v podporo mladima raziskovalcema zapisal dr. Rojnik.

Kaj prinaša spletna aplikacija Alpaka?

Spletna aplikacija covid19.alpaka.si služi vizualizaciji in napovedi širjenja bolezni covid-19. Glavni cilj tega neprofitnega projekta je javnosti ponuditi čim širšo sliko o epidemiji na slovenskih tleh in pandemiji po svetu, širjenju novega koronavirusa ter dejanski resnosti razmer, v katerih smo se znašli.

Temeljni vir predstavljenih podatkov za stanje v Sloveniji je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), za primerjavo Slovenije z ostalimi državami pa avtorja podatke zajemata s spletne strani Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Centra za sistemske znanosti in inženiring (CSSE) na univerzi John Hopkins v Združenih državah Amerike. Hkrati prikazujeta tudi vizualizacije podatkov za razmere po svetu, ki so zajeti s spletnega mesta coronalive.info.

Eden od namenov spletne aplikacije je prav tako podati čim bolj realno predikcijo širjenja bolezni na podlagi preteklih podatkov, kar je precejšen izziv in zahtevna naloga, saj je napoved povsem odvisna od točnosti poročanja, kar je v primeru novega koronavirusa odvisno tudi od števila izvedenih testiranj. Prav zaradi tega si, tako Nace in Blaž, obiskovalci včasih napačno interpretirajo grafe. »Včasih se zgodi tudi, da različni mediji dnevno statistiko objavijo pred NIJZ. Tako lahko pride tudi do razhajanja med podatki,« sta zapisala za Radio Ognjišče.

covid19.alpaka.si
covid19.alpaka.si © Spletna stran aplikacije

Zakaj Alpaka?

Osebno znamko sta Nace in Blaž določila že pred leti, ko sta iskala ime, za katerim bi stale njune ideje. »V tistem času sva prvič v živo spoznala tudi te čudovite živali, ki človeku rade zaupajo in se v njegovi bližini počutijo dobro in varno. So inteligentne živali, mirnega značaja. So radovedne in zelo pozorne. Njihove velike oči izžarevajo prijaznost. Alpakine karakterne značilnosti z lahkoto preslikamo na posameznika oziroma vrline, ki so v življenju pomembne,« sta pojasnila ime aplikacije.

Novi koronavirus ima vrsto dramatičnih vplivov na človeka in vse človeštvo. Njegove grožnje s pandemijo, s sesutjem svetovnega gospodarstva, z rušenjem socialnega življenja so v mnogih pogledih ustavile življenje.

Misli župnika v Vuhredu

V našem kraju in v bližnji okolici do zdaj še ni bilo slišati o okuženih z novim koronavirusom. Kljub temu se dosledno držimo navodil, ki jih dajeta bodisi država bodisi Cerkev. Nahajamo se v stanju, ko se moramo skoraj vsak dan seznaniti z novo in nepričakovano resničnostjo glede covida-19. Nenadna in nepričakovana dejstva pa človeka dodatno vznemirjajo. Praktično se nahajamo v neprekinjenem stresu zaradi vedno novih poročil in dejstev, ki nas iz dneva v dan čakajo.

Prav v tej situaciji je dobrodošla objektivna in znanstveno utemeljena napoved prihodnosti, saj smo priče tako raznolikemu obveščanju, od minimaliziranja do pretiranega dramatiziranja stanja, v katerem smo se znašli. Pred časom je bilo rečeno, da bo kriza dosegla vrhunec v štirinajstih dneh, nakar bo sledilo umirjanje. Danes se sliši, da vse skupaj lahko traja tudi nekaj mesecev. Kako dobrodošla je strokovna napoved vuhreških bratov Naceta in Blaža, ki sta v analizo vložila veliko znanja in napora.

Novi koronavirus ima vrsto dramatičnih vplivov na človeka in vse človeštvo. Njegove grožnje s pandemijo, s sesutjem svetovnega gospodarstva, z rušenjem socialnega življenja so v mnogih pogledih ustavile življenje. Nastale razmere pa predstavljajo strahoten udarec za duhovno življenje sodobnega človeka, saj smo morali naenkrat ustaviti vso pastoralno dejavnost v prisotnosti vernikov. Ob misli na Viktorja Frankla, ki je stalno poudarjal, da je človek neizpodbitno telesno, duševno in duhovno bitje, je kriza s covidom-19 zarezala globoke rane v človekovo dušo, posebej v vernike.

Menim, da bo nastopila velika težava pri vzpostavljanju socialnega življenja in pri ponovnem uvajanju pastoralnih dejavnosti, ko bo pandemija začela pojenjati. Zdaj je bilo do neke mere preprosto, ko so se stopnjevale prepovedi in se je ustavljala pastoralna dejavnost.

Seveda se ne smemo ustaviti kot nemi opazovalci, predvsem moramo poiskati smisel življenja v novih razmerah.

Upam, da nam pogled na trenutne razmere odpira nove možnosti za človekov duhovni razvoj. Na osnovi »zalog« iz preteklega duhovnega življenja, npr. verske izkušnje iz časa otroštva, ko so bile razne oblike verskega, duhovnega življenja veliko lažje, nam v teh dneh nudijo priložnost, da poglobimo in oblikujemo nove stike z duhovno resničnostjo. Že štirinajst dni mašujem sam v kapelici župnišča. Prve dni sem se težko vživel v takšen način obhajanja evharistije. Spomini na otroštvo, ko sem ministriral pri mašah brez vernikov, to je bilo pred koncilom, mi pomagajo osmisliti mašo, ki jo obhajam sam. Na spletnih straneh sem povabil vernike, da lahko darujejo za svete maše, ki jih bom opravil v karanteni, oni pa so lahko duhovno povezani z mano na dan in ob uri, ko bom maševal po njihovem namenu. Prvi so se že odzvali, mašo pa še lepše doživim jaz in verniki.

Pri obhajanju evharistije v trenutnih razmerah pomislim tudi na mojega strica duhovnika Franca Puncerja, ki je tri leta preživel v koncentracijskem taborišču Dachau brez obhajanja evharistije. Njegov položaj je bil veliko težji.

Vsako leto prvo postno nedeljo beremo evangelij, ki poroča o Jezusovem 40-dnevnem postu v puščavi. Letošnje razmere nas vabijo, da tudi mi štirideset dni in več preživimo z Jezusom v puščavi. Carlo Carretto, nekdanji predsednik italijanske katoliške akcije, je začutil klic, da prekine s številnimi pastoralnimi dejavnosti in se poda v puščavo v Severni Afriki. Tam je napisal knjigo Pisma iz pustinje. V njej natančno opiše, kako človek potrebuje odmik od vsakdanjosti, da se lahko posveti globljim vprašanjem svojega obstoja. To marsikdaj zahteva spremembo sloga življenja.
Hvala Bogu, da nam virtualne oblike sporočanja pomagajo pri obvladovanju težkih razmer, v katerih smo se znašli.

Menim, da bo nastopila velika težava pri vzpostavljanju socialnega življenja in pri ponovnem uvajanju pastoralnih dejavnosti, ko bo pandemija začela pojenjati. Zdaj je bilo do neke mere preprosto, ko so se stopnjevale prepovedi in se je ustavljala pastoralna dejavnost. Potem pa bo veliko vprašanje kje in kako znova začeti z versko prakso. Prav zato nam je dobrodošla strokovna analiza stanja, da lahko razmišljamo in načrtujemo pastoralno dejavnost v prihodnje.
Hvala, Nace in Blaž!

Kdo sta Nace in Blaž Štruc?

Nace Štruc je doktorski študent na področju računalništva in informatike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor, sicer zaposlen v oddelku za raziskave in razvoj v Skupini stroka.si, Blaž Štruc pa je univerzitetni diplomirani pravnik, sicer pravni svetovalec zgoraj omenjenega podjetja in navdušenec nad možnostmi, ki jih ponuja sodobna tehnologija.

»Širjenje novega koronavirusa covid-19 sva z zanimanjem spremljala že v začetku marca, ko se je začel pospešeno širiti v Evropi, predvsem v nam bližnji Italiji. Že takrat sva bila, glede na znane podatke, žal, prepričana, da je samo še vprašanje časa, kdaj nam bo povzročil težave tudi v Sloveniji. Zanimanje za grafično predstavljene podatke v zvezi s širjenjem okužb je sicer trenutno precejšnje - spletna aplikacija je do zdaj zabeležila več kot 13.000 unikatnih obiskov in skupno več kot 30.000 gledalcev. V tej fazi je zbiranje podatkov in njihov prikaz že delno avtomatiziran, podatki se redno osvežujejo, grafi pa imajo zaradi boljše preglednosti jasno zapisan datum zadnje posodobitve. V prihodnje načrtujeva dodatne razširitve vizualizacij in dodajanje grafov za bolj zahtevne uporabnike, prav tako pa je v pripravi angleška verzija spletne aplikacije, ki bo stran približala tudi obiskovalcem iz tujine,« sta zapisala za Radio Ognjišče.

Slovenija, Svet, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.