Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Nasilje (foto: Pixabay)
Nasilje | (foto: Pixabay)

Nasilje v družini pereča problematika tudi v aktualni krizi

Slovenija | 24.03.2020, 17:27 Helena Križnik

Smo v tednu družine, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo med godovnim dnem svetega Jožefa in praznikom Gospodovega oznanjenja. Molitev za družine, h kateri smo povabljeni v tem času, je letos še posebej pomembna. Številne so se namreč zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa znašle v položaju, ki ga niso vajene. Že v tistih, kjer so odnosi dobri, zato prihaja do napetosti in prepirov. Kjer vladajo neurejene razmere, je tega še več, lahko tudi v najhujših oblikah. Stisk ni malo, poudarja psihoterapevtka Katarina Kompan Erzar. Na občutno višje tveganje za nasilje v družinah prav tako opozarja policija.

Tveganje za porast nasilja v družini je precejšnje

Posredovanje zaradi nasilja v družini že tako zavzema precejšen del delovanja policije. Med 80 tisoč primeri različnih kaznivih dejanj, ki jih obravnava na leto, je kar več tisoč primerov povezanih z nasiljem v družini, nekatere oblike so na videz blage in imajo manj opazne posledice, najhuše so umori. Gre torej za kar perečo problematiko, ki bi v aktualni krizi lahko dobila nove razsežnosti. »Kadar so ljudje prisiljeni biti skupaj na omejenem prostoru, se lahko zgodi, da tega stresa ne prenesejo. Če nimajo ustreznih mehanizmov za njegovo regulacijo, če se ne znajo povezati med seboj, če so obremenjeni s travmami oziroma neprimernim načinom življenja, se to lahko poveča,« pojasnjuje Kompan Erzarjeva.

Ljudje, ki niso sposobni normalno uravnavati vedenja, naj se osamijo

Nasilneži so zdaj še bolj potisnjeni v kot. »Ljudje, ki niso sposobni uravnavati svojega vedenja na normalen način, naj se osamijo, naj zelo zmanjšajo stike s svojo okolico, naj poskušajo s telesno vadbo, naj ne hodijo v prostore, kjer so ostali, ki bi jim lahko dali povod za nasilje. Poskusijo naj malo premisliti kakšno stvar in s katero koli tehniko, ki je na voljo, zamejiti svoje delovanje,« našteva Kompan Erzarjeva. Na voljo so tudi različne SOS številke, prav tako je za kakršen koli pogovor mogoče brezplačno poklicati mnoge terapevte, okoliščinam primerno skuša delovati Socialna zbornica Slovenije.

Kaj bo z alkoholiki in ostalimi odvisniki?

Velik del nasilja v družini, tako Kompan Erzarjeva, je povezan z zlorabo alkohola ali ostalimi oblikami odvisnosti. »Kako bo z alkoholiki, odvisniki v tem času, bomo videli. Lahko to vzamejo kot izziv in začnejo razmišljati o zdravljenju oziroma opustitvi škodljive navade. Lahko se to še poveča in imamo tu na primer vinjenega človeka, za katerega nikoli ne vemo, kdaj se bo sprožil z nasilnimi dejanji v svoji okolici.« Vprašanje je, kdo se bo odzival oziroma kako bo policija zdaj ob obilici ostalega dela umirjala, spremljala in po potrebi kaznovala te ljudi.

Ohranjajmo prijaznost do otrok in mladostnikov

Nasilje v družini v kakršnikoli obliki ni sprejemljiva, je jasna Kompan Erzarjeva. »V teh časih, ko stiska narašča, iz dneva v dan se zavedamo, da bo vse to trajalo še nekaj časa, da ne bo izginilo jutri, je treba veliko pozornost nameniti temu, da se človek umiri v sebi.« A kot še dodaja Kompan Erzarjeva, je treba posebej poskrbeti za varnost otrok in mladostnikov ter v aktualni krizi ohraniti prijaznost do njih.

Slovenija, Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...