Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Laris Gaiser (foto: Rok Mihevc)
Laris Gaiser | (foto: Rok Mihevc)

Gaiser kritičen do italijanskega spopadanja s koronavirusom

| 10.03.2020, 20:28 Tanja Dominko

Po vsem svetu se je z novim koronavirusom doslej okužilo več kot 114.000 ljudi, umrlo jih je več kot 4000, več kot 64 tisoč pa jih je na srečo ozdravelo. V Italiji je v primerjavi z drugimi evropskimi državami najhuje, z današnjim dnem je začela veljati karantena za celotno državo. Ker mnogim ni jasno, kaj to pomeni, so začeli panično kopičiti zaloge hrane. Geopolitični analitik dr. Laris Gaiser meni, da je krizno upravljanje v Italiji zelo slabo.

Italija je ob Kitajski najbolj prizadeta država zaradi koronavirusa. Doslej so zabeležili že skoraj 10.000 okužb in zabeležili 463 smrtnih žrtev. Dr. Laris Gaiser, ki je med drugim opravil tudi specializacijo na področju kriznega managementa v humanitarnih krizah, je oster do zahodne sosede. »Globalna kriza se lahko zgodi, ker je situacija resna, ni pa katastrofalna. Problem je, kako se krize upravljajo. Če se primerno, se situacija zajezi in se normalno zaživi naprej in so posledice,gospodarske in politične, manjše. Na žalost se je marsikje, tako smo videli v Italiji, krizno upravljanje izkazalo za neprimerno. Politična elita ni navajena takih situacij in tako bo v krajšem in srednjeročnem obdobju občutila posledice. Padec Italije je bil na celotni črti.«

Tudi če so bili njeni ukrepi primerni, jih ni primerno posredovala javnosti, meni dr. Gaiser, "komunikacija sama ni bila zgledna, to je ljudi spravilo v paniko". Po odločitvi italijanske vlade, da razglasi karanteno za celotno državo, so mnogi prebivalci že ponoči začeli oblegati odprte trgovine. V Torinu, Rimu in Neaplju so se pred trgovskimi centri nabrale velike množice, v Palermu je morala v prerivanju posredovati celo policija. Vlada sicer zagotavlja, da ni razlogov za paniko in da oskrba z živili in drugimi potrebščinami ne bo prekinjena. Prav tako zatrjujejo, da ni prepovedano zapustiti doma in iti v trgovino, morajo pa biti kupci v njih oddaljeni najmanj meter. Vsa druženja na prostem so v Italiji prepovedana, zaprte so vse izobraževalne ustanove v državi. Gaiser ob tem pravi, da bo to velik problem, saj se ne bo dalo izgubljenega nadomestiti.

Je pa medtem policija na mestnih vpadnicah postavila nadzorne točke. Voznike avtomobilov lahko sprašujejo, zakaj so na poti, saj je prepovedano vsakršno potovanje, ki ni povezano s poslovnimi ali zdravstvenimi razlogi. Žarišče izbruha se sedaj premika po svetu, po že omenjeni Italiji, Južni Koreji in Iranu, kjer se je z virusom doslej okužilo skupno več kot 23.500 ljudi, umrlo pa več kot 700 ljudi. V ZDA so do doslej potrdili skupno 708 okužb z novim koronavirusom. Ameriškega predsednika skrbi predvsem gospodarstvo in vpliv na borzno dogajanje. Gaiser meni, da ni samoumevno, da bo prišlo do gospodarske krize, a je ta zelo verjetna, bo pa odvisna od ravnanja držav, kot so Nemčija, Francija, Velika Britanija in ZDA.

Se pa omejuje tudi letalski promet. Za prizemljitev dela flote se je odločil tudi avstralski letalski prevoznik Qantas, nedavno tudi nemški letalski prevoznik Lufthansa. Na tleh bo v prihodnjih tednih ostala polovica njegovih letal. Kitajski predsednik Xi Jinping je danes prvič obiskal mesto Wuhan, kar je znak, da so oblasti prepričane, da imajo izbruh pod nadzorom.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.