Štefan IskraŠtefan Iskra
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Nadevan krof (foto: pixabay)
Nadevan krof | (foto: pixabay)

Sestra Nikolina: Za krofe je pomembna toplota prostora in sestavin

Hrana in okolje | 25.02.2020, 09:58 Matjaž Merljak

Receptov za pripravo krofov je več. Pri nekaterih se uporabijo cela jajca, pri drugih samo rumenjaki, pri tretjih sladka smetana ali samo maslo. Sestra Nikolina je v Svetovanici povedala, na kaj moramo paziti, da bodo krofi dobri in tudi lepi.

Ne smemo pozabiti na rum oz. alkohol, maščobe ne smemo dati preveč, sladkor pa pomaga pri cvrenju krofov in pomaga k lepši barvi. Vse sestavine za krofe naj bodo tople, ogrete naj bodo tudi deske, krpe in prostor, kjer bodo vzhajali.

Preiskušen recept sestre Nikoline
V posodo presejemo 1 kg moke (če je možno pol ostre, pol mehke) in 1 pecilni prašek. Ob rob posode damo zvrhano žličko soli in limonino lupino. V jamico na sredi vstavimo 5 dag kvasa in žličko sladkorja ter prelijemo s 3-4 žlicami toplega mleka. Ko je vzhajalo, dodamo mešanico 4-5 rumenjakov in do 10 dag sladkorja ter 1 vaniljev sladkor. Z rokami ali kuhalnico mešamo in po malo prilivamo toplo mleko (vsega je 6-7 dl), 5 žlic ruma, limonino lupino, na koncu dodamo 5 dag raztopljenega masla z dvema žlicama olja. Pripravljeno testo gnetemo z obema rokama - 15 minut, da dobimo mehko in gladko testo. Obdelano testo naj pokrito vzhaja do eno uro in pol. Damo ga na pomokan prt, ga z valjarjem najprej potolčemo, nato pa enakomerno razvaljamo za višino polovice prsta. Z modelčki nato oblikujemo krofe in jih ocvremo.

Krofe lahko ocvremo ali spečemo
Vrhnja plast gre najprej v maščobo. Ta naj bo kakovostna, najboljša je mešanica olja in masti. Ni treba, da je je v posodi veliko - za višino dveh ali teh prstov. Pazimo, da je maščoba prave temperature: košček testa mora splavati na površje po štetju do tri. Delamo pa tako, da prvo stran ocvremo pokrito, drugo odkrito.
Krofe lahko pripravimo v pečici: pred peko jih namažemo z jajcem in pečemo 12 minut pri 190 stopinjah na klasični način.

Krofi s. Nikoline
Krofi s. Nikoline © Matjaž Merljak

S sladkorjem v prahu jij potresemo tik preden jih ponudimo na mizo. Sestra Nikolina je povedala tudi, kako naredimo nadevane krofe. Če imajo krofi luknje ali se med cvrenjem sami obračajo, so premalo vzhajani.

O pripravi krofov smo s sestro Nikolini večkrat govorili v našem programu

Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Luka Zidanšek, Tone Česen in komentator tekme Jure Sešek (photo: Rok Mihevc) Luka Zidanšek, Tone Česen in komentator tekme Jure Sešek (photo: Rok Mihevc)

Kako lepo je, ko bratje smučajo skupaj

Na smučišču v Kranjski gori so se v sredo zbrali duhovniki, redovniki, redovnice in pastoralni sodelavci, ki so se pomerili v smučarskih spretnostih. Šlo je že za 40. smučarski dan.

Nedelja Božjega služabnika Frančiška Gnidovca (photo: Radio Vatikan) Nedelja Božjega služabnika Frančiška Gnidovca (photo: Radio Vatikan)

Celo razbojniki so ga spoštovali

Člani Misijonske družbe – lazaristi so včeraj s slovesno sveto mašo v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani začeli praznovanje 400. obletnice ustanovitve družbe. Obhajali so namreč nedeljo ...

Spominska slovesnost v Dražgošah (photo: STA) Spominska slovesnost v Dražgošah (photo: STA)

Zdaj rdeči šolenčki so, potem jih pa ni ...

Včasih te zdravstveno stanje prisili, da spremeniš svoje navade. Letos se mi je zgodilo, da so nekateri dogodki šli mimo mene, drugi pa so dlje časa odmevali v meni. Tako se z zamikom odzivam na ...

Melita Košir (photo: Vid Ponikvar, Sportida) Melita Košir (photo: Vid Ponikvar, Sportida)

Ravnateljica Melita Košir navdušena nad dijaki

V oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji smo objavili pogovor z Melito Košir, novo ravnateljico Škofijske gimnazije Vipava. Spregovorila je o svojem začetku v novi vlogi ter pogledu na delovanje ...

Milada Kalezić (photo: Vid Ponikvar) Milada Kalezić (photo: Vid Ponikvar)

Neznani, ki je

Milada Kalezić je v duhovni avtobiografiji z naslovom »Vsa moja resnica je v Njem« opisala svojo pot iskanja duhovne pomiritve. Iskala je - kot na začetku vsi, smisel življenja, kaj početi v njem ...

Jezuit p. Damjan Ristić, voditelj Blaž Lesnik in pobudnik novega cikla Globin Simon Rigač  (photo: Izidor Šček) Jezuit p. Damjan Ristić, voditelj Blaž Lesnik in pobudnik novega cikla Globin Simon Rigač  (photo: Izidor Šček)

Globine – Dailog z ateizmom #2: Etika in morala

V drugem pogovoru cikla Dailog z ateizmom smo v oddaji Globine odprli vprašanje morale in etike oziroma soočili pogleda verujočega in ateista na to temo. Eno ključnih vprašanj je, ali se lahko ...

O avtorju