Jure Sešek
Miha Močnik
Tanja Dominko
Nadevan krof (foto: pixabay)
Nadevan krof | (foto: pixabay)

Sestra Nikolina: Za krofe je pomembna toplota prostora in sestavin

25.02.2020, 09:58 Matjaž Merljak

Receptov za pripravo krofov je več. Pri nekaterih se uporabijo cela jajca, pri drugih samo rumenjaki, pri tretjih sladka smetana ali samo maslo. Sestra Nikolina je v Svetovanici povedala, na kaj moramo paziti, da bodo krofi dobri in tudi lepi.

Ne smemo pozabiti na rum oz. alkohol, maščobe ne smemo dati preveč, sladkor pa pomaga pri cvrenju krofov in pomaga k lepši barvi. Vse sestavine za krofe naj bodo tople, ogrete naj bodo tudi deske, krpe in prostor, kjer bodo vzhajali.

Preiskušen recept sestre Nikoline
V posodo presejemo 1 kg moke (če je možno pol ostre, pol mehke) in 1 pecilni prašek. Ob rob posode damo zvrhano žličko soli in limonino lupino. V jamico na sredi vstavimo 5 dag kvasa in žličko sladkorja ter prelijemo s 3-4 žlicami toplega mleka. Ko je vzhajalo, dodamo mešanico 4-5 rumenjakov in do 10 dag sladkorja ter 1 vaniljev sladkor. Z rokami ali kuhalnico mešamo in po malo prilivamo toplo mleko (vsega je 6-7 dl), 5 žlic ruma, limonino lupino, na koncu dodamo 5 dag raztopljenega masla z dvema žlicama olja. Pripravljeno testo gnetemo z obema rokama - 15 minut, da dobimo mehko in gladko testo. Obdelano testo naj pokrito vzhaja do eno uro in pol. Damo ga na pomokan prt, ga z valjarjem najprej potolčemo, nato pa enakomerno razvaljamo za višino polovice prsta. Z modelčki nato oblikujemo krofe in jih ocvremo.

Krofe lahko ocvremo ali spečemo
Vrhnja plast gre najprej v maščobo. Ta naj bo kakovostna, najboljša je mešanica olja in masti. Ni treba, da je je v posodi veliko - za višino dveh ali teh prstov. Pazimo, da je maščoba prave temperature: košček testa mora splavati na površje po štetju do tri. Delamo pa tako, da prvo stran ocvremo pokrito, drugo odkrito.
Krofe lahko pripravimo v pečici: pred peko jih namažemo z jajcem in pečemo 12 minut pri 190 stopinjah na klasični način.

Krofi s. Nikoline
Krofi s. Nikoline © Matjaž Merljak

S sladkorjem v prahu jij potresemo tik preden jih ponudimo na mizo. Sestra Nikolina je povedala tudi, kako naredimo nadevane krofe. Če imajo krofi luknje ali se med cvrenjem sami obračajo, so premalo vzhajani.

O pripravi krofov smo s sestro Nikolini večkrat govorili v našem programu

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Hrana in okolje , Svetovalnica , Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Alenka Puhar (photo: STA) Alenka Puhar (photo: STA)

Poklon Francu Jezi

Tale maj je kot naročen za komentarje, ki stojijo na križišču aktualnega in zgodovinskega. Vse mogoče se mi utrinja, ampak zmagal je Franc Jeza. Za tem nenavadnim imenom – krstno je najbolj ...

Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec) Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec)

Družina zakorakala v jubilejno leto

Slovenski katoliški tednik Družina je zakorakal v 70. leto izhajanja. Njegove korenine segajo vse tja do 7. maja 1952, ko je luč sveta ugledal kot verski list tedanje Apostolske administrature za ...

O avtorju