Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik
Hlebec domačega kruha (foto: Robert Božič)
Hlebec domačega kruha

Ni ga čez domači kruh

Oddaje | 09.10.2019, 09:33 Matjaž Merljak

Domači kruh lahko pripravimo ne samo iz ene, ampak iz dveh, treh ali štirih vrst moke. Kakšno so pri tem razmerja mok in zakaj kruh pri peki ob strani poči, ste vprašali sestro Nikolino. Ta je postregla tudi z receptom z žemljice.

Za tiste, ki prvič pripravljate kruh iz dveh vrst moke (pšenične in ajdove, pirine, ržene, koruzne ...), sestra Nikolina svetuje, da ga pripravite v razmerju 50:50, torej pol pšenične, pol druge moke.

Koruzno in ajdovo moko najprej solimo in poparimo z vrelo vodo ter iz tega naredimo t.i. moker žganec. Pustimo nekaj minut in vmes raztopimo kvas. Na to presejemo belo ali polbelo moko, v jamico pa damo pripravljen kvas ter mešamo z vilico. Zmes gnetemo z roko in počasi prilivamo tekočino.

Pripraviti moramo prožno, ne preveč trdo, a spet ne premehko testo. Ta kruh moramo peči v modelu (na dnu je lahko peki papir), saj se lahko razleze, ker hitro vzhaja.

No, tudi pri vzhajanju moramo biti pazljivi: če se s prstom dotaknemo površine vzhajanega testa in se lepo dvigne, še poteka proces vzhajanja. Takrat ga na vrhu zarežemo in damo v pečico, ogreto na 180 - 190 stopinj. Če pa se pri dotiku površina naguba, ga nič ne zarežemo, ampak čim prej in s čim manj tresenja damo v pečico, ki pa naj bo ogreta na 200 do 210 stopinj.

Sestra Nikolina je v Svetovalnici še dodala, da če delamo kruh iz več vrst moke in uporabljamo enako razmerje (polovice, tretjine, četrtine), pšenične moke vedno vzamemo dve pesti več, saj ta moka rahlja kruh.

Zakaj se kruh dan po peki precej drobi?

To je zato, ker je testo pretrdo, pregosto, zato bo potrebno dodati več tekočine (vodo, mleko, sirotko ...) Testo mora biti skoraj tako mehko kot pri peki potice.

Žemljice

Potrebujemo 500 g moke, žličko soli, 1,5 dag kvasa in 5 dag maščobe (maslo ali/in olje). V moko zamesimo kvas, ob strani damo sol ter ob prilivanju tople vode gnetemo. Damo toplo maščobo ter pustimo vzhajati. Nato testo na leseni deski oblikujemo v žemlje, z ročajem kuhalnice na sredini pritisnemo do dna, obrnemo in odlagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Z vodo namažemo površino in damo v vročo pečico (200-210 stopinj).

Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...