Marjan Bunič
Marko Zupan
Helena Križnik
Hlebec domačega kruha (foto: Robert Božič)
Hlebec domačega kruha

Ni ga čez domači kruh

09.10.2019, 09:33 Matjaž Merljak

Domači kruh lahko pripravimo ne samo iz ene, ampak iz dveh, treh ali štirih vrst moke. Kakšno so pri tem razmerja mok in zakaj kruh pri peki ob strani poči, ste vprašali sestro Nikolino. Ta je postregla tudi z receptom z žemljice.

Za tiste, ki prvič pripravljate kruh iz dveh vrst moke (pšenične in ajdove, pirine, ržene, koruzne ...), sestra Nikolina svetuje, da ga pripravite v razmerju 50:50, torej pol pšenične, pol druge moke.

Koruzno in ajdovo moko najprej solimo in poparimo z vrelo vodo ter iz tega naredimo t.i. moker žganec. Pustimo nekaj minut in vmes raztopimo kvas. Na to presejemo belo ali polbelo moko, v jamico pa damo pripravljen kvas ter mešamo z vilico. Zmes gnetemo z roko in počasi prilivamo tekočino.

Pripraviti moramo prožno, ne preveč trdo, a spet ne premehko testo. Ta kruh moramo peči v modelu (na dnu je lahko peki papir), saj se lahko razleze, ker hitro vzhaja.

No, tudi pri vzhajanju moramo biti pazljivi: če se s prstom dotaknemo površine vzhajanega testa in se lepo dvigne, še poteka proces vzhajanja. Takrat ga na vrhu zarežemo in damo v pečico, ogreto na 180 - 190 stopinj. Če pa se pri dotiku površina naguba, ga nič ne zarežemo, ampak čim prej in s čim manj tresenja damo v pečico, ki pa naj bo ogreta na 200 do 210 stopinj.

Sestra Nikolina je v Svetovalnici še dodala, da če delamo kruh iz več vrst moke in uporabljamo enako razmerje (polovice, tretjine, četrtine), pšenične moke vedno vzamemo dve pesti več, saj ta moka rahlja kruh.

Zakaj se kruh dan po peki precej drobi?

To je zato, ker je testo pretrdo, pregosto, zato bo potrebno dodati več tekočine (vodo, mleko, sirotko ...) Testo mora biti skoraj tako mehko kot pri peki potice.

Žemljice

Potrebujemo 500 g moke, žličko soli, 1,5 dag kvasa in 5 dag maščobe (maslo ali/in olje). V moko zamesimo kvas, ob strani damo sol ter ob prilivanju tople vode gnetemo. Damo toplo maščobo ter pustimo vzhajati. Nato testo na leseni deski oblikujemo v žemlje, z ročajem kuhalnice na sredini pritisnemo do dna, obrnemo in odlagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Z vodo namažemo površino in damo v vročo pečico (200-210 stopinj).

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...