Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Hlebec domačega kruha (foto: Robert Božič)
Hlebec domačega kruha

Ni ga čez domači kruh

Oddaje | 09.10.2019, 09:33 Matjaž Merljak

Domači kruh lahko pripravimo ne samo iz ene, ampak iz dveh, treh ali štirih vrst moke. Kakšno so pri tem razmerja mok in zakaj kruh pri peki ob strani poči, ste vprašali sestro Nikolino. Ta je postregla tudi z receptom z žemljice.

Za tiste, ki prvič pripravljate kruh iz dveh vrst moke (pšenične in ajdove, pirine, ržene, koruzne ...), sestra Nikolina svetuje, da ga pripravite v razmerju 50:50, torej pol pšenične, pol druge moke.

Koruzno in ajdovo moko najprej solimo in poparimo z vrelo vodo ter iz tega naredimo t.i. moker žganec. Pustimo nekaj minut in vmes raztopimo kvas. Na to presejemo belo ali polbelo moko, v jamico pa damo pripravljen kvas ter mešamo z vilico. Zmes gnetemo z roko in počasi prilivamo tekočino.

Pripraviti moramo prožno, ne preveč trdo, a spet ne premehko testo. Ta kruh moramo peči v modelu (na dnu je lahko peki papir), saj se lahko razleze, ker hitro vzhaja.

No, tudi pri vzhajanju moramo biti pazljivi: če se s prstom dotaknemo površine vzhajanega testa in se lepo dvigne, še poteka proces vzhajanja. Takrat ga na vrhu zarežemo in damo v pečico, ogreto na 180 - 190 stopinj. Če pa se pri dotiku površina naguba, ga nič ne zarežemo, ampak čim prej in s čim manj tresenja damo v pečico, ki pa naj bo ogreta na 200 do 210 stopinj.

Sestra Nikolina je v Svetovalnici še dodala, da če delamo kruh iz več vrst moke in uporabljamo enako razmerje (polovice, tretjine, četrtine), pšenične moke vedno vzamemo dve pesti več, saj ta moka rahlja kruh.

Zakaj se kruh dan po peki precej drobi?

To je zato, ker je testo pretrdo, pregosto, zato bo potrebno dodati več tekočine (vodo, mleko, sirotko ...) Testo mora biti skoraj tako mehko kot pri peki potice.

Žemljice

Potrebujemo 500 g moke, žličko soli, 1,5 dag kvasa in 5 dag maščobe (maslo ali/in olje). V moko zamesimo kvas, ob strani damo sol ter ob prilivanju tople vode gnetemo. Damo toplo maščobo ter pustimo vzhajati. Nato testo na leseni deski oblikujemo v žemlje, z ročajem kuhalnice na sredini pritisnemo do dna, obrnemo in odlagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Z vodo namažemo površino in damo v vročo pečico (200-210 stopinj).

Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Svojci žrtev z njihovimi fotografijami (photo: Rok Mihevc) Svojci žrtev z njihovimi fotografijami (photo: Rok Mihevc)

Vigilija pred dnevom, ki ga trenutna oblast ne dovoli

Na Trgu republike v Ljubljani je sinoči slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja Ker smo ljudje. »V resnici je tako, da ni druge možnosti, kot priznati resnico.« Te besede pokojnega ...

Prostovoljec leta 2024 s podelitvijo priznanj (photo: STA) Prostovoljec leta 2024 s podelitvijo priznanj (photo: STA)

Naj prostovoljec tudi naš sodelavec

Naj prostovoljski projekt lanskega leta je projekt Šola s srcem Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole iz Šolskega centra Novo mesto. Mladinski svet Slovenije ga je nagradil, ker je ...

Slovesna umestitev papeža Leona XIV. (photo: Vatican News) Slovesna umestitev papeža Leona XIV. (photo: Vatican News)

Slovesni začetek pontifikata Leona XIV. #video

Vabimo k spremljanju slovesnega obreda, s katerim se začenja pontifikat papeža Leona XIV. Obred poudarja vez z apostolom Petrom in njegovim mučeništvom, ki je spodbudilo nastajajočo rimsko ...

Matjaž Čadež je vizionar, ki navdušuje tudi v širjenju pomena petih temeljnih vrednot Slovenije (photo: NL) Matjaž Čadež je vizionar, ki navdušuje tudi v širjenju pomena petih temeljnih vrednot Slovenije (photo: NL)

Matjaž Čadež: Na hitro hočemo preveč

Matjaž Čadež je človek navdiha, ki s svojo življenjsko poklicno potjo še danes, ko je že v pokoju, marsikoga navdušuje. Poslovno se je vrsto let kalil v IBM-u, nato na Švedskem in pozneje ...