Petra MalenšekPetra Malenšek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Kuhajmo s s. Nikolino tudi med podcasti

Oddaje | 14.01.2019, 15:21 Matjaž Merljak

Sestra Nikolina bo gostja Svetovalnice tudi v letu 2019. Dvakrat na mesec ji boste lahko zastavljali vaša kuharska vprašanja. Na naši spletni strani ohranjamo arhiv vseh dosedanjih rubirk in oddaj s sestro Nikolino, dodajmo pa možnost naročanja na podcaste.

V današnji oddaji, ki je živo potekala z Brezij, kjer sestra Nikolina Rop, šolska sestra svetega Frančiška Kristusa kralja opravlja svoje poslanstvo, se jo spraševali: kako narediti pecivo iz listnatega testa, kako pripraviti kuhane štruklje, o pretakanju jabolčnega kisa, o testu za ajdov kruh, zakaj se kruh drobi, o pripravi snežnih kep in testa za zavitek.

Sestra Nikolina je povedala, da iz listnatega testa lahko hitro pripravimo sladko ali slano pecivo, malo več časa pa zahteva priprava kremnih rezin. V prvem primeru testo razvaljamo in narežemo na palčke ali kvadratke, nadevamo z makovim ali orehovim nadevom, prepognemo ter spečemo v 15-ih minutah. Lahko pa samo namažemo z jajcem in potresemo z mandlji, lešniki, sezamom, soljo.

Pri štrukljih vlažno krpo ožmemo in potresemo z drobtinami. Na to naložimo testo. Pomembno je, da vanj damo jajce, sicer se rado prime serviete ali alu-folije. Zavijemo ohlapno, da se lahko štrukelj nakuha ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhamo lahko v vodi ali nad soparo.

Poslušalcu, ki je vprašal, zakaj se kruh drobi, je odgovorila, naj poskrbi, da bo v testu dovolj tekočine. Če bo dodal ajdovo moko, jo je treba popariti. Pri izdelavi snežnih kep pa potrebujemo dve žlici. Tisto, s katero zajemamo, je treba pomakati v vrelo mleko.

Arhiv kuharskih rubrik in oddaj s sestro Nikolino najdete na spletu, v novem avdio arhivu pa se lahko naročite na podcast sestrinih odgovorov. To pomeni, da vam ni treba čakati, kdaj bo sestra gostja oddaje Svetovalnica, ampak boste v vaš podcast program prejeli sveže posnetke njenih odgovorov takrat, ko jo bomo gostili.

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Grob Cvetane Priol (photo: Nadškof Alojzij Cvikl FB) Grob Cvetane Priol (photo: Nadškof Alojzij Cvikl FB)

Pred 52 leti je umrla Božja služabnica Cvetana Priol

Obhajamo 52. obletnico smrti Božje služabnice, laikinje in pedagoginje Cvetane Priol. Ob 18. uri bo na pobreškem pokopališču v Mariboru sveta maša in molitev na njenem grobu. O postopku za njeno ...

Natalija Šimunovič (photo: Maja Morela) Natalija Šimunovič (photo: Maja Morela)

V sozvočju med lokom viole in pisateljskim peresom

Natalija Šimunovič, ki jo mnogi poznajo kot priznano profesorico violine in viole ter ustanoviteljico glasbenega gledališča Trubadur, je svojo poklicno pot začela na Glasbeni šoli v Radovljici. ...