Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Kuhajmo s s. Nikolino tudi med podcasti

Oddaje | 14.01.2019, 15:21 Matjaž Merljak

Sestra Nikolina bo gostja Svetovalnice tudi v letu 2019. Dvakrat na mesec ji boste lahko zastavljali vaša kuharska vprašanja. Na naši spletni strani ohranjamo arhiv vseh dosedanjih rubirk in oddaj s sestro Nikolino, dodajmo pa možnost naročanja na podcaste.

V današnji oddaji, ki je živo potekala z Brezij, kjer sestra Nikolina Rop, šolska sestra svetega Frančiška Kristusa kralja opravlja svoje poslanstvo, se jo spraševali: kako narediti pecivo iz listnatega testa, kako pripraviti kuhane štruklje, o pretakanju jabolčnega kisa, o testu za ajdov kruh, zakaj se kruh drobi, o pripravi snežnih kep in testa za zavitek.

Sestra Nikolina je povedala, da iz listnatega testa lahko hitro pripravimo sladko ali slano pecivo, malo več časa pa zahteva priprava kremnih rezin. V prvem primeru testo razvaljamo in narežemo na palčke ali kvadratke, nadevamo z makovim ali orehovim nadevom, prepognemo ter spečemo v 15-ih minutah. Lahko pa samo namažemo z jajcem in potresemo z mandlji, lešniki, sezamom, soljo.

Pri štrukljih vlažno krpo ožmemo in potresemo z drobtinami. Na to naložimo testo. Pomembno je, da vanj damo jajce, sicer se rado prime serviete ali alu-folije. Zavijemo ohlapno, da se lahko štrukelj nakuha ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhamo lahko v vodi ali nad soparo.

Poslušalcu, ki je vprašal, zakaj se kruh drobi, je odgovorila, naj poskrbi, da bo v testu dovolj tekočine. Če bo dodal ajdovo moko, jo je treba popariti. Pri izdelavi snežnih kep pa potrebujemo dve žlici. Tisto, s katero zajemamo, je treba pomakati v vrelo mleko.

Arhiv kuharskih rubrik in oddaj s sestro Nikolino najdete na spletu, v novem avdio arhivu pa se lahko naročite na podcast sestrinih odgovorov. To pomeni, da vam ni treba čakati, kdaj bo sestra gostja oddaje Svetovalnica, ampak boste v vaš podcast program prejeli sveže posnetke njenih odgovorov takrat, ko jo bomo gostili.

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Najslavnejši dimnik in najslavnejša galeba (photo: posnetek zaslona) Najslavnejši dimnik in najslavnejša galeba (photo: posnetek zaslona)

Spremljajte dogajanje s Trga svetega Petra

Za zdaj je jasno, da so kardinali včeraj prvič volili in papež ni bil izvoljen. Preseneča, da so glasovnice zažgali razmeroma pozno. Glede na izkušnje minulih konklavov, lahko danes prvi dim iz te ...

Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...