Petra StoparPetra Stopar

Da ne bo pekla zgaga

Oddaje | 01.04.2019, 15:05 Matjaž Merljak

Še dvajset dni je do velike noči. Tega praznika ni brez potice, a kaj ko nekatere pri uživanju peče zgaga. Zadeve se omilijo, če se orehi predhodno poparijo ali pa se doda lešnike. Kako pripraviti eno in drugo, je v današnji Svetovalnici med drugim povedala sestra Nikolina.

Sestra Nikolina svetuje, da orehe najprej operemo s čim bolj toplo oz. vročo vodo. Če je treba, naj se pranje ponovi. Orehe nato odcedimo in stresemo na prt ter naložimo na pekač v eni plasti. Tako naj se v pečici posušijo. Pred mletjem jih ohladimo, za pripravo nadeva pa jih moramo popariti z vročo vodo.

Tudi lešnike za pripravo nadeva pri potici najprej operemo, nato pa damo na pekač in v pečico, a naj ne bo temperatura previsoka, da se rjava lupina olušči. Stresemo jih v culo in zmencamo. Nato jih spihamo ali preberemo.

Sestra Nikolina je poslušalki, ki ji domač kruh pride trd, svetovala, naj doda nekaj žlic olja in kakšno žlico več vode in naj ga pusti vzhajati dva- do trikrat. Odgovorila je tudi poslušalki, ki se ji sahar torta speče s klobukom - kriva je prevelika količina moke.

V postnem času je dobrodošla jed zelenjavni narastek. Takole ga pripravimo: eno ali pa več vrst zelenjave (stročji fižol, korenček, cvetača, grah ...) narežemo in skuhamo al-dente. Posebej naredimo bešamel (3 dag masla raztopimo in dodamo 3 dag moke ter zalijemo z 1/4 l hladnega mleka skuhamo v omako). Dodamo dva rumenjaka in malo muškatnega oreščka, žlico kisle smetane in nato še slan sneg iz dveh beljakov. Potresemo žlico moke ali drobtin in zamešamo ter polovico damo med zelenjavo ter skupaj stresemo v namazan pekač. Na vrhu damo ostanek bešamela in na vrhu naribamo sir in pečemo 15-20 minut pri 190 stopinjah.

Oddaje, Kuhajmo s s. Nikolino
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.