Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Da ne bo pekla zgaga

01.04.2019, 15:05 Matjaž Merljak

Še dvajset dni je do velike noči. Tega praznika ni brez potice, a kaj ko nekatere pri uživanju peče zgaga. Zadeve se omilijo, če se orehi predhodno poparijo ali pa se doda lešnike. Kako pripraviti eno in drugo, je v današnji Svetovalnici med drugim povedala sestra Nikolina.

Sestra Nikolina svetuje, da orehe najprej operemo s čim bolj toplo oz. vročo vodo. Če je treba, naj se pranje ponovi. Orehe nato odcedimo in stresemo na prt ter naložimo na pekač v eni plasti. Tako naj se v pečici posušijo. Pred mletjem jih ohladimo, za pripravo nadeva pa jih moramo popariti z vročo vodo.

Tudi lešnike za pripravo nadeva pri potici najprej operemo, nato pa damo na pekač in v pečico, a naj ne bo temperatura previsoka, da se rjava lupina olušči. Stresemo jih v culo in zmencamo. Nato jih spihamo ali preberemo.

Sestra Nikolina je poslušalki, ki ji domač kruh pride trd, svetovala, naj doda nekaj žlic olja in kakšno žlico več vode in naj ga pusti vzhajati dva- do trikrat. Odgovorila je tudi poslušalki, ki se ji sahar torta speče s klobukom - kriva je prevelika količina moke.

V postnem času je dobrodošla jed zelenjavni narastek. Takole ga pripravimo: eno ali pa več vrst zelenjave (stročji fižol, korenček, cvetača, grah ...) narežemo in skuhamo al-dente. Posebej naredimo bešamel (3 dag masla raztopimo in dodamo 3 dag moke ter zalijemo z 1/4 l hladnega mleka skuhamo v omako). Dodamo dva rumenjaka in malo muškatnega oreščka, žlico kisle smetane in nato še slan sneg iz dveh beljakov. Potresemo žlico moke ali drobtin in zamešamo ter polovico damo med zelenjavo ter skupaj stresemo v namazan pekač. Na vrhu damo ostanek bešamela in na vrhu naribamo sir in pečemo 15-20 minut pri 190 stopinjah.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje , Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...