Slavi Košir
Miha Močnik
Petra Stopar
Kifeljčki iz svinjske masti in moke (foto: pixabay)
Kifeljčki iz svinjske masti in moke | (foto: pixabay)

S sestro Nikolino in vami o sladici iz svinjske masti

17.01.2020, 12:07 Matjaž Merljak

Čeprav smo svinjsko mast v slovenski kuhinji uporabljali stoletja, smo jo pred desetletjem kar naenkrat zavrgli. Razširilo se je prepričanje, da slabo vpliva na naše zdravje. Novejše raziskave so to zavgle in nekateri strokovnjaki zdaj pravijo, da je v marsičem podobna olivnemu olju zaradi ugodnega vpliva na holesterol in zaščite našega srca in ožilja. Zato se ne gre čuditi, da znova iščemo stare recepte za jedi iz svinjske masti.

V tokratni Svetovalnici s sestro Nikolino je ena od poslušalk iskala recept za kifeljčke iz svinjske masti in moke. V oddaji ste nam nekaj svoji receptov povedali tudi vi:

Prvi recept

Potrebujemo: 30 dag moke, 15 dag masti, 1,5 dag kvasa, 1 dl mleka, gosto marmelado za nadev in sladkor za posip. Iz moke, masti, kvasa in mleka naredimo testo, ga zavijemo v krpo in damo v vodo za eno uro, da vzhaja. Oblikujemo kifeljčke in jih spečemo. Pečene povaljamo v sladkorni moki z vanilin sladkorjem.

Drugi recept

Potrebujemo: 1 kg moke, 1 jogurt, 1 jajce, 1/2 kg masti ali 3 margarine. Iz tega se naredi krpice, na sredino damo marmelado prepognemo, z vilicami pritisnemo robove, da marmelada ne izteče.

Tretji recept

Potrebujemo: 1/2 kg sala (nesoljena mast), 2 dag kvasa, 1 kg moke in 2 žlici sladkorja. Kot že slišano, pripravimo testo za kifeljčke, lahko pa še naribamo rdeče korenje in dobimo korenčkove kifelce, ki jih lahko napolnimo z marmelado in potresemo s sladkorjem.

Četrti recept

Potrebujemo: 30 dag masti, 60 dag moke, 2 jajci, 3 žlice sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 2- 3 dag kvasa. Zmešamo mast, jajca, sladkor ter dodamo vzhajan kvas, moko in vanilin sladkor. Testo razvaljamo in razrežemo na trikotnike. Te nadevamo z orehovim, makovim ali poljubnim nadevom in spečemo. Pečene posujemo s sladkorjem.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje , Hrana in okolje , Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...