Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kifeljčki iz svinjske masti in moke (foto: pixabay)
Kifeljčki iz svinjske masti in moke | (foto: pixabay)

S sestro Nikolino in vami o sladici iz svinjske masti

Oddaje | 17.01.2020, 12:07 Matjaž Merljak

Čeprav smo svinjsko mast v slovenski kuhinji uporabljali stoletja, smo jo pred desetletjem kar naenkrat zavrgli. Razširilo se je prepričanje, da slabo vpliva na naše zdravje. Novejše raziskave so to zavgle in nekateri strokovnjaki zdaj pravijo, da je v marsičem podobna olivnemu olju zaradi ugodnega vpliva na holesterol in zaščite našega srca in ožilja. Zato se ne gre čuditi, da znova iščemo stare recepte za jedi iz svinjske masti.

V tokratni Svetovalnici s sestro Nikolino je ena od poslušalk iskala recept za kifeljčke iz svinjske masti in moke. V oddaji ste nam nekaj svoji receptov povedali tudi vi:

Prvi recept

Potrebujemo: 30 dag moke, 15 dag masti, 1,5 dag kvasa, 1 dl mleka, gosto marmelado za nadev in sladkor za posip. Iz moke, masti, kvasa in mleka naredimo testo, ga zavijemo v krpo in damo v vodo za eno uro, da vzhaja. Oblikujemo kifeljčke in jih spečemo. Pečene povaljamo v sladkorni moki z vanilin sladkorjem.

Drugi recept

Potrebujemo: 1 kg moke, 1 jogurt, 1 jajce, 1/2 kg masti ali 3 margarine. Iz tega se naredi krpice, na sredino damo marmelado prepognemo, z vilicami pritisnemo robove, da marmelada ne izteče.

Tretji recept

Potrebujemo: 1/2 kg sala (nesoljena mast), 2 dag kvasa, 1 kg moke in 2 žlici sladkorja. Kot že slišano, pripravimo testo za kifeljčke, lahko pa še naribamo rdeče korenje in dobimo korenčkove kifelce, ki jih lahko napolnimo z marmelado in potresemo s sladkorjem.

Četrti recept

Potrebujemo: 30 dag masti, 60 dag moke, 2 jajci, 3 žlice sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 2- 3 dag kvasa. Zmešamo mast, jajca, sladkor ter dodamo vzhajan kvas, moko in vanilin sladkor. Testo razvaljamo in razrežemo na trikotnike. Te nadevamo z orehovim, makovim ali poljubnim nadevom in spečemo. Pečene posujemo s sladkorjem.

Oddaje, Hrana in okolje, Kuhajmo s s. Nikolino
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju