Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Ne pretiravajmo s sladkorjem

27.06.2018, 14:58 Matjaž Merljak

Kako narediti čokoladni obliv, pehtranovo potico, ribezovo marmelado, limonin sirup, potico iz črne mete ... ali je treba vodo pri kuhanju špinače zavreči, dodajanje arome k marmeladi, kako konzervirati grah v slanici - ste v tokratni oddaji Svetovalnica vprašali sestro Nikolino.

Pri pripravi domače marmelade je količina dodanega sladkorja odvisna od sladkosti sadja. Pri bolj zrelem sadju sladkorja sploh ni treba dodajati, je svetovala sestra Nikolina, sicer pa ga damo največ 25 dag na kilogram sadja. Različne vrste jagodičevja lahko zmešamo med seboj (npr. ribez in maline), ribezovo marmelado pred polnjenjem v kozarce zmiksamo s paličnim mešalnikom ali prepasiramo skozi pasirko. "Če se kuha predolgo, marmelada želira in je trda, " še dodaja sestra Nikolina, ki vedno naredi preiskus: "Na krožnik iz porcelana dam žličko marmelade in potegnem s žlico. Če sledi ostaneta narazan, je marmelada kuhana."

Poslušalki, ki je spraševala, kakšne arome lahko doda k marmeladi in koliko, je svetovala naj bo previdna.

Čokoladni obliv damo na hladno ali na vročo, sveže pečeno sladico. V prvem primeru najprej tanko, enakomerno namažemo z marmelado. Za obliv pa potrebujemo 10 dag čokolade, do 3 dag masla in 1-3 žlice olja (glede na vrsto čokolade). Čokolado nad soparo topimo počasi, tako tudi ohrani lesk.

Pehtranovo potico pripravimo iz opranega, osušenega in sesekljanega pehtrana. Naredimo kvašeno testo kot za potico, dodamo mu malo več masla in olja. Testo razvaljamo in nanj namažemo tenek skutin namaz (ali pa naredimo brez njega), potresemo pehtran ter dodamo v rum namočene rozine. Tesno zavijemo in naložimo na pekač, namažemo z raztopljenim maslom ali oljem ter vzhajamo 45 - 60 minut. Nabodemo z vilicami, pomažemo z beljakom in pečemo pri 190 stopinjah C 45-50 minut. Enako kot pehtranovo naredimo tudi potico iz črne mete.

Grah lahko za zimo shranimo tako, da ga naložimo v vrečke in zamrznemo ali pa pripravimo grah v slanici: stresemo ga v vrelo vodo in kuhamo do tri minute. Nato ga naložimo v kozarčke in prelijemo s posebej skuhano slanico. Kozarčke zapremo in pasteriziramo (10-15 minut v loncu).

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski utrip , Oddaje , Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Evropska zastava (photo: Pixabay) Evropska zastava (photo: Pixabay)

Dan Evrope - Kako naprej?

Dan Evrope je za vsakega državljana stare celine velik praznik, čeprav ga zadnja leta doživljamo z grenkim priokusom. Zdi se, da je stara celina, ki se je po drugi svetovni vojni začela povezovati ...

Papež v nagovoru (photo: Vatican Media) Papež v nagovoru (photo: Vatican Media)

Kdor ljubi denar, ne ljubi kot Jezus

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je danes zbralo veliko romarjev, močna zasedba je prišla iz Kolumbije in iz številnih zastav svoje dežele izoblikovala pravo pisano polje. Besede papeža Frančiška, ...