Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Ne pretiravajmo s sladkorjem

Radijski utrip | 27.06.2018, 14:58 Matjaž Merljak

Kako narediti čokoladni obliv, pehtranovo potico, ribezovo marmelado, limonin sirup, potico iz črne mete ... ali je treba vodo pri kuhanju špinače zavreči, dodajanje arome k marmeladi, kako konzervirati grah v slanici - ste v tokratni oddaji Svetovalnica vprašali sestro Nikolino.

Pri pripravi domače marmelade je količina dodanega sladkorja odvisna od sladkosti sadja. Pri bolj zrelem sadju sladkorja sploh ni treba dodajati, je svetovala sestra Nikolina, sicer pa ga damo največ 25 dag na kilogram sadja. Različne vrste jagodičevja lahko zmešamo med seboj (npr. ribez in maline), ribezovo marmelado pred polnjenjem v kozarce zmiksamo s paličnim mešalnikom ali prepasiramo skozi pasirko. "Če se kuha predolgo, marmelada želira in je trda, " še dodaja sestra Nikolina, ki vedno naredi preiskus: "Na krožnik iz porcelana dam žličko marmelade in potegnem s žlico. Če sledi ostaneta narazan, je marmelada kuhana."

Poslušalki, ki je spraševala, kakšne arome lahko doda k marmeladi in koliko, je svetovala naj bo previdna.

Čokoladni obliv damo na hladno ali na vročo, sveže pečeno sladico. V prvem primeru najprej tanko, enakomerno namažemo z marmelado. Za obliv pa potrebujemo 10 dag čokolade, do 3 dag masla in 1-3 žlice olja (glede na vrsto čokolade). Čokolado nad soparo topimo počasi, tako tudi ohrani lesk.

Pehtranovo potico pripravimo iz opranega, osušenega in sesekljanega pehtrana. Naredimo kvašeno testo kot za potico, dodamo mu malo več masla in olja. Testo razvaljamo in nanj namažemo tenek skutin namaz (ali pa naredimo brez njega), potresemo pehtran ter dodamo v rum namočene rozine. Tesno zavijemo in naložimo na pekač, namažemo z raztopljenim maslom ali oljem ter vzhajamo 45 - 60 minut. Nabodemo z vilicami, pomažemo z beljakom in pečemo pri 190 stopinjah C 45-50 minut. Enako kot pehtranovo naredimo tudi potico iz črne mete.

Grah lahko za zimo shranimo tako, da ga naložimo v vrečke in zamrznemo ali pa pripravimo grah v slanici: stresemo ga v vrelo vodo in kuhamo do tri minute. Nato ga naložimo v kozarčke in prelijemo s posebej skuhano slanico. Kozarčke zapremo in pasteriziramo (10-15 minut v loncu).

Radijski utrip, Oddaje, Kuhajmo s s. Nikolino
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...