Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko

S. Nikolina: Koleraba je koristna za zdravje

23.07.2018, 14:52 Matjaž Merljak

Koleraba ima zelo malo kalorij in izboljša presnovo, vsebuje antioksidante in vitamin C ter druge za zdravje koristne snovi. Iz nje lahko pripravimo juhe, priloge in solato. Sestra Nikolina je v tokratni oddaji povedala recept za juho in prilogo, hkrati pa svetovala še o vlaganju stročjega fižola, lisičk in breskev.

Kolerabo za juho narežemo na kocke in pražimo na majhni količini čebule. Dodamo narezan korenček in/ali krompir ter pražimo do mehkega, nato prilijemo juho ali vodo ter dodamo zelišča ali začimbe. Na koncu jo lahko zmiksamo in naredimo kremno juho. Po želji ji dodamo malo paradižnikove mezge in kislo smetano ali pečenkin sok ...

Kolerabo lahko narežemo na listke in damo dušit. Nato stresemo na vročo maščobo, posolimo, pokrijemo in naj se počasi mehča. Po potrebi dodajamo vodo. Po okusu solimo, doda poper, peteršilj, drobnjak, ali parmezan.

Konzerviranje fižola

Očiščen fižol damo v vrelo slano vodo ter počakamo, da je komaj kuhan. Naložimo ga v kozarce in zalijemo z vrelim kisom (na 1 liter vode damo 1 dl kisa za vlaganje). Zapremo in kozarce obrnemo. Po določenem času jih ohlajene prenesemo v shrambo. Lahko pa fižol skuhamo v neslani vodi, sol pa dodamo kisu, s katerim bomo zalili.

Vlaganje gob

Lisičke, jurčke ... očistimo in dobro prekuhajmo v vodi, ki smo jih dodali malo kisa ter naložimo v kozarce in zalijemo s kisom. Lahko pa jih samo naložimo v kozarce in zalijemo s kisom in nato damo pasterizirat za vsaj 10 minut. Za zamrzovanje jih očistimo in osušimo ter čim tanjše naložimo na pladenj prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih tanko naložimo v vrečke.

Vlaganje breskev

Sadje narežemo in skuhamo kot kompot, a ne preveč - da gre zapičen zobotrebec komaj ven. Naložimo v kozarčke in zalijmo s kompotovo vodo ter kozarce dobro zapremo.

Ohranjanje barve špinačnih jedi

Špinačo ali blitvo damo kuhati v vrelo vodo, odcedimo in takoj poškropimo z mrzlo vodo. Kasneje lahko pogrejemo. Če kuhamo juho, prej pripravimo podlago, špinačo pa dodamo tik pred koncem, zadnje tri minute. Čas soljenja v postopku kuhanja je odvisen od jedi do jedi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...