Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

S. Nikolina: Koleraba je koristna za zdravje

Oddaje | 23.07.2018, 14:52 Matjaž Merljak

Koleraba ima zelo malo kalorij in izboljša presnovo, vsebuje antioksidante in vitamin C ter druge za zdravje koristne snovi. Iz nje lahko pripravimo juhe, priloge in solato. Sestra Nikolina je v tokratni oddaji povedala recept za juho in prilogo, hkrati pa svetovala še o vlaganju stročjega fižola, lisičk in breskev.

Kolerabo za juho narežemo na kocke in pražimo na majhni količini čebule. Dodamo narezan korenček in/ali krompir ter pražimo do mehkega, nato prilijemo juho ali vodo ter dodamo zelišča ali začimbe. Na koncu jo lahko zmiksamo in naredimo kremno juho. Po želji ji dodamo malo paradižnikove mezge in kislo smetano ali pečenkin sok ...

Kolerabo lahko narežemo na listke in damo dušit. Nato stresemo na vročo maščobo, posolimo, pokrijemo in naj se počasi mehča. Po potrebi dodajamo vodo. Po okusu solimo, doda poper, peteršilj, drobnjak, ali parmezan.

Konzerviranje fižola

Očiščen fižol damo v vrelo slano vodo ter počakamo, da je komaj kuhan. Naložimo ga v kozarce in zalijemo z vrelim kisom (na 1 liter vode damo 1 dl kisa za vlaganje). Zapremo in kozarce obrnemo. Po določenem času jih ohlajene prenesemo v shrambo. Lahko pa fižol skuhamo v neslani vodi, sol pa dodamo kisu, s katerim bomo zalili.

Vlaganje gob

Lisičke, jurčke ... očistimo in dobro prekuhajmo v vodi, ki smo jih dodali malo kisa ter naložimo v kozarce in zalijemo s kisom. Lahko pa jih samo naložimo v kozarce in zalijemo s kisom in nato damo pasterizirat za vsaj 10 minut. Za zamrzovanje jih očistimo in osušimo ter čim tanjše naložimo na pladenj prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih tanko naložimo v vrečke.

Vlaganje breskev

Sadje narežemo in skuhamo kot kompot, a ne preveč - da gre zapičen zobotrebec komaj ven. Naložimo v kozarčke in zalijmo s kompotovo vodo ter kozarce dobro zapremo.

Ohranjanje barve špinačnih jedi

Špinačo ali blitvo damo kuhati v vrelo vodo, odcedimo in takoj poškropimo z mrzlo vodo. Kasneje lahko pogrejemo. Če kuhamo juho, prej pripravimo podlago, špinačo pa dodamo tik pred koncem, zadnje tri minute. Čas soljenja v postopku kuhanja je odvisen od jedi do jedi.

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
dr. Žiga Turk (photo: Izidor Šček) dr. Žiga Turk (photo: Izidor Šček)

Dr. Žiga Turk o zapletu med ZDA in Ukrajino

Petkovi pogovori med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim so odmevali tudi v oddaji Spoznanje več, predsodek manj. Sogovornik dr. Žiga Turk je ...

Klara in Blaž Otrin v studiu Radia Ognjišče (photo: ARO) Klara in Blaž Otrin v studiu Radia Ognjišče (photo: ARO)

Iz dveh tirov ustvarjata tretjega - skupnega

Klara in Blaž Otrin sta napisala odmevno knjigo z naslovom: Dve zgodbi enega zakona, ki jo v teh dneh na različnih koncih Slovenije tudi predstavljata. V njej na iskriv, humoren in iskren način ...