Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

S. Nikolina: Koleraba je koristna za zdravje

Oddaje | 23.07.2018, 14:52 Matjaž Merljak

Koleraba ima zelo malo kalorij in izboljša presnovo, vsebuje antioksidante in vitamin C ter druge za zdravje koristne snovi. Iz nje lahko pripravimo juhe, priloge in solato. Sestra Nikolina je v tokratni oddaji povedala recept za juho in prilogo, hkrati pa svetovala še o vlaganju stročjega fižola, lisičk in breskev.

Kolerabo za juho narežemo na kocke in pražimo na majhni količini čebule. Dodamo narezan korenček in/ali krompir ter pražimo do mehkega, nato prilijemo juho ali vodo ter dodamo zelišča ali začimbe. Na koncu jo lahko zmiksamo in naredimo kremno juho. Po želji ji dodamo malo paradižnikove mezge in kislo smetano ali pečenkin sok ...

Kolerabo lahko narežemo na listke in damo dušit. Nato stresemo na vročo maščobo, posolimo, pokrijemo in naj se počasi mehča. Po potrebi dodajamo vodo. Po okusu solimo, doda poper, peteršilj, drobnjak, ali parmezan.

Konzerviranje fižola

Očiščen fižol damo v vrelo slano vodo ter počakamo, da je komaj kuhan. Naložimo ga v kozarce in zalijemo z vrelim kisom (na 1 liter vode damo 1 dl kisa za vlaganje). Zapremo in kozarce obrnemo. Po določenem času jih ohlajene prenesemo v shrambo. Lahko pa fižol skuhamo v neslani vodi, sol pa dodamo kisu, s katerim bomo zalili.

Vlaganje gob

Lisičke, jurčke ... očistimo in dobro prekuhajmo v vodi, ki smo jih dodali malo kisa ter naložimo v kozarce in zalijemo s kisom. Lahko pa jih samo naložimo v kozarce in zalijemo s kisom in nato damo pasterizirat za vsaj 10 minut. Za zamrzovanje jih očistimo in osušimo ter čim tanjše naložimo na pladenj prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih tanko naložimo v vrečke.

Vlaganje breskev

Sadje narežemo in skuhamo kot kompot, a ne preveč - da gre zapičen zobotrebec komaj ven. Naložimo v kozarčke in zalijmo s kompotovo vodo ter kozarce dobro zapremo.

Ohranjanje barve špinačnih jedi

Špinačo ali blitvo damo kuhati v vrelo vodo, odcedimo in takoj poškropimo z mrzlo vodo. Kasneje lahko pogrejemo. Če kuhamo juho, prej pripravimo podlago, špinačo pa dodamo tik pred koncem, zadnje tri minute. Čas soljenja v postopku kuhanja je odvisen od jedi do jedi.

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...