Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović
Boris Pleskovič (foto: Izidor Šček)
Boris Pleskovič

Kakšna bo Trumpova usoda?

14.12.2019, 13:13 Tanja Dominko

Zgodba z ustavno obtožbo ameriškega predsednika Donalda Trumpa ima že dolgo brado. Zdaj se je zadeva premaknila naprej. Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je namreč objavil uradno obtožbo, v kateri predsednika obtožujejo dveh stvari: zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa. Demokrati imajo zanj nekoliko več možnosti kot na začetku, saj imajo vsaj v predstavniškem domu večino. Toda ključno besedo bo imel senat. Za stališče smo vprašali upokojenega diplomata dr. Boža Cerarja, katerega zadnja postaja v karieri je bila prav v ZDA, in dr. Borisa Pleskoviča, predsednika Svetovnega slovenskega kongresa, ki je študiral in deloval v ZDA.

Pravosodni odbor bo do konca tedna glasoval o ustavni obtožbi, prihodnji teden bo o tem odločal še predstavniški dom. Po novem letu se bo v senatu začel proces in ob koncu glasovanje o odstavitvi s položaja; potrebna je sicer dvotretjinska večina, ki je demokrati nimajo, in Trump bo najverjetneje ostal na položaju. S tem se strinja tudi nekdanji veleposlanik v ZDA dr. Božo Cerar, ki o ustavni obtožbi pravi:

»Možnosti so nične, saj je potrebna dvotretjinska večina in težko si predstavljam, da bi večje število republikanskih senatorjev prebegnilo na demokratsko stran in pomagalo zbrati glasove za obtožbe. Lahko se sicer tudi kakšna stvar spremeni, ampak za zdaj strahu, da bi se javno mnenje postavilo krepko v prid ustavne obtožbe, ni.« Sam tudi meni, da ta ni pravi način za obračunavanje s političnimi nasprotniki in da bo poglobila razkol v ameriški družbi.

Drugačnega mnenja je dr. Boris Pleskovič, ki je dolgo let deloval v ZDA znotraj Svetovne banke. »Kakorkoli, to je sramota in madež na njegovem imenu, pa čeprav bo morda oproščen v senatu, ker bo šel v zgodovino kot tretji predsednik, ki ga je doletela ta obtožba.«

Po besedah Pleskoviča je problem, ker Trump ne daje dobrega zgleda mlademu rodu.

»Ko sem prišel v Ameriko študirat, se mi je najbolj vtisnilo v spomin, da so starši vedno rekli svojemu otroku, če bo priden v šoli in doma, če se bo dobro učil, če bo pošten in se držal desetih zapovedi, bo lahko postal predsednik ali predsednica ZDA. Sedaj pa imamo predsednika Trumpa, ki skriva svoje davke, potvarja resnico in se dokazano laže, zmerja svoje nasprotnike z žaljivimi izjavami in grdimi izrazi. Torej ali naj rečeš svojim otrokom, če bos nepošten, žaljiv, skorumpiran in zelo veliko lagal, lahko postaneš predsednik Amerike?!«

Tudi dr. Cerar Trumpa ne podpira, zlasti ne njegovih zunanjepolitičnih potez.

»Nisem pretiran navdušenec Trumpove politike, zlasti me skrbijo njegove zunanjepolitične poteze, ki niso pripomogle k dobrim čezatlantskim odnosom.« Kot opaža dr. Cerar, se je Trumpov odnos do NATA nekoliko popravil, v EU pa še vedno vidi sovražnika in tekmeca. Odločitev bo torej padla v senatu, a za zdaj kaže, da se Trumpu stolček ne maje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...