Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović

V NSi in SDS kritični do mešanih patrulj na slovensko-italijanski meji

04.07.2019, 15:22 Petra Stopar

V ponedeljek so na meji z Italijo začele delovati mešane patrulje slovenske in italijanske policije, ki naj bi preprečile število nezakonitih prehodov meje. Če se stanje tudi po tem ne bo izboljšalo, Italija napoveduje zaostrovanje ukrepov, in sicer postavitev tehničnih ovir in izvrševanje ostrega nadzora meje. V NSi opozarjajo, da je to v nasprotju s schengenskimi pravili in zahtevajo nujno sejo pristojnih odborov.

Predsednik Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga se je po poročanju deželnega dnevnika TDD z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem v Rimu pogovarjal o okrepitvi sil javnega reda na območju krajine. Če mešane patrulje ne bi bile uspešne, je med možnimi dodatnimi ukrepi naštel možnost zamrznitve schengenskega sporazuma, postavitve ograje ter uporabo nove tehnologije.

Razmere bo spremljalo italijansko notranje ministrstvo, ki bo po njegovem tudi odločilo, kje in kako začeti. Salvini bo jutri potoval v Trst, tam pa zaradi njegovih napovedi sestanek z njim zahtevali obe krovni organizaciji slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Dogajanje na naši zahodni meji odmeva tudi v Državnem zboru. V NSi zahtevajo nujno sejo parlamentarnih odborov za zunanjo politiko ter za notranje zadeve, saj so po navedbah poslanca Jerneja Vrtovca mešane policijske patrulje, na katere je pristala slovenska vlada, napaka. »Z njimi kažemo na to, da ne obvladujemo razmer na južni meji.« Zato je pozval odbora »k resnemu premisleku, ali je bila to pametna poteza, kajti posledica te odločitve Vlade RS je tudi to, da ima minister Salvini vedno priročen razlog, da mešane patrulje niso uspešne in da zaradi tega potrebujemo varovanje italijansko-slovenske meje. To pa je za nas Primorce in ostale Slovence zelo boleče.«

Na negativne posledice slovensko-italijanskega ukrepa so opozorili tudi v SDS. Po besedah Branka Grimsa se Slovenijo na tak način počasi izriva iz schengna. Današnje dogajanje razume kot posledico nezadostne skrbi za varnost državljanov že od začetka migrantske krize.

»In žal je eden od elementov, ki je nujno potreben, a veliko prepozen in nepopoln, tudi postavitev ograje na južni meji. To bi bilo treba dokončati, ljudem, ki so zaradi tega prizadeti, pa dati ustrezno odškodnino, kot se spodobi in ki bi bila primerljiva s siceršnjimi rešitvami. Znesek 35.000 evrov za celo mejo je milo rečeno smešen, da ne bom uporabil še kakega drugega izraza,« je povedal na seji odbora za notranje zadeve. Ta je dal zeleno luč vladni noveli, po kateri naj bi lastniki obmejnih zemljišč, na katerih so nameščene tehnične ovire, lažje prišli do odškodnin. Novelo bo DZ po nujnem postopku obravnaval na seji ta mesec.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...