Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec

Družinska zdravnica: Počasi izgorevamo

28.05.2019, 12:51 Helena Križnik

Če bodo zdravniki in zobozdravniki uresničili napoved sindikata Fides, bodo od 1. junija naprej delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov. To lahko pomeni nov kaos v že tako resnih razmerah. Z bližino tega datuma se sooča začetek pogajanj o aneksu dve k letošnjemu splošnemu dogovoru v zdravstvu. Po najbolj optimističnem scenariju bi bil sprejet sredi julija. Prinesel bo finančne učinke in tako nadgradil aneks ena, ki ga je sredi maja potrdila vlada. Z njim je na novo določila zgornjo mejo, po kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike. S tem jih je nekoliko pomirila, a vsi opozarjajo, da to nikakor ni dovolj. Čakajo na konkretne ukrepe in njihovo uresničevanje, zato njihove kolektivne odpovedi marsikje še niso izključene.

To ni točno to, kar smo prvotno želeli

Letošnji splošni dogovor v zdravstvu je zgornjo mejo obremenitve družinskih zdravnikov postavil pri povprečju posamezne izpostave Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Družinski zdravniki so jo zahtevali pri 1895 glavarinskih količnikih. Ker so naleteli na gluha ušesa, jim je prekipelo. Potem ko so ponekod podali kolektivne odpovedi in drugod zagrozili z njimi, so se pristojni zganili. A nova zgornja meja, po kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike, ne pomeni avtomatske ureditve področja. Prav tako je daleč od zmanjšanja obremenitve vseh tistih, ki že zdaj delajo nad zmožnostmi. "Obstoječi timi v naši regiji ne bodo občutili te spremembe," je za naš radio ocenila celjska družinska zdravnica Katarina Skubec Moćić. "Treba se je zavedati, da je aneks ena slab kompromis, to ni točno to, kar smo si zdravniki prvotno želeli."

Administrativno delo nas duši

Skubec Moćićeva nam je zaupala svojo zgodbo. "Veselje do vsega, kar pomeni družinska medicina, je tisto, kar me je že ves čas študija vleklo k tej specializaciji. Da ohraniš širok spekter znanja, da delaš z ljudmi, ki jih vzameš za svoje, da sodeluješ z različnimi strokami, centri in organizacijami, da ne rešuješ le bolezenskih stanj, ampak se ukvarjaš s človekom v celoti." Vse to Skubec Moćićevo med drugim žene naprej. A trenutno razmere niso rožnate. "Nastala situacija, torej pomanjkanje kadra in dodatne obremenitve, nas vodi v počasno izgorevanje in razmišljanje o skrajnih ukrepih." Skubec Moćićeva si želi boljši sistem, ki bi ji omogočil opravljanje poklica, za katerega se je odločila, in bi se torej resnično lahko posvetila svojim bolnikom. "Administrativno delo, ki nam ga nalaga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, nas duši v tem, da ne zmoremo opravljati svojega poklica, kot smo si najprej zamislili. Čez čas ugotoviš, da morda to ni to." Skubec Moćićevo jezi in žalosti, ker nihče ne sliši opozoril. "Ko vidiš, da s kriki obupa ne prideš nikamor, izgubljaš voljo do vsega." Ali bi se znova odločila za družinsko medicino, če bi specializacijo izbirala danes? "Če bi poslušala srce, da. Če bi zasledovala ostale koristi, če bi se ozirala na to, da bi svoje znanje in veščine koristila še kje, ne," je iskreno odgovorila.

Strokovnejše in kakovostnejše delo želimo omogočiti mladim

Skubec Moćićevi je žal prihodnjih generacij družinskih zdravnikov. "Mi imamo, kar imamo. Svojih bolnikov ne bomo izpisovali, kar vseskozi poudarjamo. Gre za mlade. Njim želimo omogočiti lažje, strokovnejše in kakovostnejše delo. A v aneksu ena še naprej ostaja veliko alinej, ki dopuščajo karkoli." Mladi zdravniki ugotavljajo, da so pri aktualnem zdravstvenem ministru Alešu Šabedru morda le našli sogovornika. "Vtis je, da posluša in razume težave. Zdi se, da je na strani bolnikov ter zdravnikov, ki delajo dobro in pošteno," je za Radio Ognjišče strnila predstavnica Mladih zdravnikov Tina Bregant. Upa, da bo sodelovanje z njim dobro. "A poleg besed pričakujemo tudi dejanja," je bila jasna.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...