Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

Družinska zdravnica: Počasi izgorevamo

28.05.2019, 12:51 Helena Križnik

Če bodo zdravniki in zobozdravniki uresničili napoved sindikata Fides, bodo od 1. junija naprej delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov. To lahko pomeni nov kaos v že tako resnih razmerah. Z bližino tega datuma se sooča začetek pogajanj o aneksu dve k letošnjemu splošnemu dogovoru v zdravstvu. Po najbolj optimističnem scenariju bi bil sprejet sredi julija. Prinesel bo finančne učinke in tako nadgradil aneks ena, ki ga je sredi maja potrdila vlada. Z njim je na novo določila zgornjo mejo, po kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike. S tem jih je nekoliko pomirila, a vsi opozarjajo, da to nikakor ni dovolj. Čakajo na konkretne ukrepe in njihovo uresničevanje, zato njihove kolektivne odpovedi marsikje še niso izključene.

To ni točno to, kar smo prvotno želeli

Letošnji splošni dogovor v zdravstvu je zgornjo mejo obremenitve družinskih zdravnikov postavil pri povprečju posamezne izpostave Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Družinski zdravniki so jo zahtevali pri 1895 glavarinskih količnikih. Ker so naleteli na gluha ušesa, jim je prekipelo. Potem ko so ponekod podali kolektivne odpovedi in drugod zagrozili z njimi, so se pristojni zganili. A nova zgornja meja, po kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike, ne pomeni avtomatske ureditve področja. Prav tako je daleč od zmanjšanja obremenitve vseh tistih, ki že zdaj delajo nad zmožnostmi. "Obstoječi timi v naši regiji ne bodo občutili te spremembe," je za naš radio ocenila celjska družinska zdravnica Katarina Skubec Moćić. "Treba se je zavedati, da je aneks ena slab kompromis, to ni točno to, kar smo si zdravniki prvotno želeli."

Administrativno delo nas duši

Skubec Moćićeva nam je zaupala svojo zgodbo. "Veselje do vsega, kar pomeni družinska medicina, je tisto, kar me je že ves čas študija vleklo k tej specializaciji. Da ohraniš širok spekter znanja, da delaš z ljudmi, ki jih vzameš za svoje, da sodeluješ z različnimi strokami, centri in organizacijami, da ne rešuješ le bolezenskih stanj, ampak se ukvarjaš s človekom v celoti." Vse to Skubec Moćićevo med drugim žene naprej. A trenutno razmere niso rožnate. "Nastala situacija, torej pomanjkanje kadra in dodatne obremenitve, nas vodi v počasno izgorevanje in razmišljanje o skrajnih ukrepih." Skubec Moćićeva si želi boljši sistem, ki bi ji omogočil opravljanje poklica, za katerega se je odločila, in bi se torej resnično lahko posvetila svojim bolnikom. "Administrativno delo, ki nam ga nalaga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, nas duši v tem, da ne zmoremo opravljati svojega poklica, kot smo si najprej zamislili. Čez čas ugotoviš, da morda to ni to." Skubec Moćićevo jezi in žalosti, ker nihče ne sliši opozoril. "Ko vidiš, da s kriki obupa ne prideš nikamor, izgubljaš voljo do vsega." Ali bi se znova odločila za družinsko medicino, če bi specializacijo izbirala danes? "Če bi poslušala srce, da. Če bi zasledovala ostale koristi, če bi se ozirala na to, da bi svoje znanje in veščine koristila še kje, ne," je iskreno odgovorila.

Strokovnejše in kakovostnejše delo želimo omogočiti mladim

Skubec Moćićevi je žal prihodnjih generacij družinskih zdravnikov. "Mi imamo, kar imamo. Svojih bolnikov ne bomo izpisovali, kar vseskozi poudarjamo. Gre za mlade. Njim želimo omogočiti lažje, strokovnejše in kakovostnejše delo. A v aneksu ena še naprej ostaja veliko alinej, ki dopuščajo karkoli." Mladi zdravniki ugotavljajo, da so pri aktualnem zdravstvenem ministru Alešu Šabedru morda le našli sogovornika. "Vtis je, da posluša in razume težave. Zdi se, da je na strani bolnikov ter zdravnikov, ki delajo dobro in pošteno," je za Radio Ognjišče strnila predstavnica Mladih zdravnikov Tina Bregant. Upa, da bo sodelovanje z njim dobro. "A poleg besed pričakujemo tudi dejanja," je bila jasna.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...