Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

AVDIO: Zadnje slovo od Davida Tasića

Slovenija | 30.10.2019, 17:20

Verniki so v času osamosvajanja naše države med drugim molili za mir in pravičnost v cerkvi Marijinega oznanjenja na ljubljanskem Tromostovju. Prav tam so se zbrani zdaj še zadnjič poslovili od Davida Tasića, ki je pred dobrimi 31 leti v prelomnih in tveganih trenutkih narodne zgodovine odigral pomembno vlogo. Junak slovenske pomladi je umrl v 58. letu starosti. Pogrebno sveto mašo je daroval nadškof Anton Stres, ki je poudaril Tasićeva pogum in odločnost v boju za človekove pravice.

Trdno je stal za demokratičnimi vrednotami

Tasića javnost še posebej pozna kot enega od štirih glavnih akterjev afere JBTZ. Vojaško sodišče ga je zaradi domnevnega razkritja vojaške skrivnosti leta 1988 poleg Janeza Janše, Ivana Borštnerja in Francija Zavrla obsodilo na zapor. Afera JBTZ je vplivala na nadaljnji razvoj dogodkov pri nas, med drugim je dala pospešek takratnim prizadevanjem za demokratizacijo, politični pluralizem in spoštovanje človekovih pravic. "Ko po dobrih treh desetletjih gledamo nazaj na tiste čase, se nam lahko zgodi, da prezremo, da srečni razplet tistega dogajanja nikakor ni bil zajamčen in samoumeven, ampak prej zavit v negotovost in velika tveganja. Zato je bilo potrebnega veliko poguma in notranje odločenosti ter trdnega moralnega prepričanja v nujnost in smiselnost boja za vrednote človekove svobode in njegovega dostojanstva, ne glede na žrtve in posledice, ki jih lahko prinese s seboj," je v pridigi pri pogrebni sveti maši pri frančiškanih v središču prestolnice spomnil nadškof Stres. Prav te lastnosti je po njegovih besedah Tasić takrat dokazal in nato tudi ohranil. "Trdno je stal za demokratičnimi vrednotami svobode, pravičnosti in človekovega dostojanstva, ker se je zavedal, da ta boj v naši domovini še ni dobljen in nikoli ne bo. Ne bo, ker gre v bistvu za temekjne moralne vrednote, povezane s krščanskim pogledom na človeka, za vrednote, ki jih ni mogoče kupiti in prodati, o katerih se ni mogoče pogajati, ampak zahtevajo našo popolno odločitev zanje - tudi v okoliščinah, ki jim niso naklonjene in kjer take odločitve niso nagrajene," je dodal nadškof Stres.

Prek JBTZ zapisan v zgodovino, pri prijateljih pa zaradi velikega srca

V letu 1988 je bil ustanovljen tudi Odbor za varstvo temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Kot njegov predstavnik je po pogrebni sveti maši spregovoril Igor Omerza. "Vsa nakopičena oporečniška energija 80. let prejšnjega stoletja, punk, Nova revija, Mladina, Društvo slovenskih pisateljev, civilnodružbena gibanja, Tribuna, Katedra, Radio Študent, ter vsa oporečniška energija prejšnjih desetletij, Perspektive, Jože Pučnik, Kocbekovo pričevanje, delovanje Alojza Rebule in Franca Jeze v Trstu, Pahorjev tržaški Zaliv, celovška Mohorjeva družba, zamejska srečanja Draga, delovanje slovenske emigracije, delovanje duhovščine doma, v zamejstvu in zdomstvu… Vse to se je zgostilo in kmalu pometlo s starim režimom ter posledično omogočilo ustanovitev samostojne slovenske države," je Omerza orisal pretekle razmere. "Če bi takrat, ko so te zaprli, to vedeli, ne bi bili zaskrbljeni, ampak bi se veselili tega obdobja. Tako kot smo danes lahko ponosni na to, da smo bili zraven in da si imel v tem veliko vlogo - z veliko črko T v skovanki JBTZ. Pravijo vse dobro o mrtvih. Pri tebi si nam tega ni treba izmišljati. Bil si dober človek. Izžareval si toplino, bil si izjemno občutljiv za kršenje človekovih pravic. Prek JBTZ si se zapisal v našo zgodovino, prijatelji pa se te bomo pogosto in radi spominjali ter pri tem pogrešali tvoje veliko srce, ki je, žal, prekmalu omagalo."

Glas je pogumno povzdignil tudi v zadnjih letih

Da je bil Tasić v ključni točki javnega spomina novinar, je poudaril Jože Možina. Kot je dodal, je Tasić ta svoj poklic jemal kot poslanstvo z željo, da bo prispeval k svetu, v katerem bo več resnice in manj laži. "Ni iskal svoje veljave, čeprav je vtkan v ideale slovenske pomladi, iz katerih je nastala naša država. Zaradi zlorab in napačne smeri, v katero je zavila Slovenija, je pogumno povzdignil glas tudi v zadnjih letih - tudi z opominom, da pozabljamo, v kakšnem režimu smo takrat živeli ter kako nevaren je bil boj za spremembe in demokracijo."

Ni želel biti v prvi vrsti, želel je biti na strani človeka, ki ga zaznamuje svoboden duh

"Čeprav je bilo mamljivo, nisi vstopil v politiko. Ko sem te nekoč vprašal, če si v tistem trenutku slutil, kaj se bo zgodilo v Jugoslaviji, si mi pošteno odgovoril, da ne. Da ni bilo časa," je razkril Tasićev bratranec Marko Klavora, ki je med drugim orisal njegovo življenjsko pot. "Nisi se hotel postavljati, biti v prvi vrsti. Dajal si videz, da si nad vsakodnevno mantro, nad cepitvami v narodu, nad političnimi in drugimi doktrinami, a bil si na strani konkretnega človeka, ki ga zaznamuje svoboden duh," je v imenu predsednika SDS povedal Milan Zver. Kot je dodal, bi morali biti tako svobodomiselni in strpni, kot je bil Tasić, vsi, ki imajo opraviti z javno besedo. "Bil je odličen poslušalec v pogovoru in se trudil, da bi videl človeku v srce," je dejal Aleš Primc. Besede slovesa je izrekel tudi Tasićev sosed iz Bizovika pri Ljubljani Peter Bergant. "Hvala za vse, kar si naredil za Slovenijo!"

Slovenija, Politika
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...