Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tanja Dominko

Gradimo na evropskih koreninah in mir utrjujmo z evangelijem

09.05.2019, 13:42

Mir ni samoumeven. A omogoča ga Evropska unija. Njeni zametki segajo v današnji dan leta 1950, ko je Robert Schuman predstavil deklaracijo o sodelovanju med narodi stare celine. Sprva je bilo osredotočeno na gospodarstvo, pozneje je dobilo še politično dimenzijo. 9. maja zato zaznamujemo dan Evrope, ob tej priložnosti se vrstijo različne prireditve. V Sloveniji letos sovpadajo s praznovanjem 15. obletnice vstopa naše države v povezavo.

Schuman je v svoji deklaraciji predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija. "Politiki tistega časa so poznali strahote svetovne vojne in se zavedali, da mir ni samo po sebi umevna dobrina. Vedeli so, da miru ne more zagotoviti tekmovalnost med državami in še manj poniževalen odnos ene države do druge. Med prvo in drugo svetovno vojno je minilo samo dvajset let. Politikom je bilo jasno, da miru ni mogoče graditi na odnosu zmagovalcev in poražencev, ampak da mir lahko gradijo samo sosedje, ki sobivajo in si skupaj prizadevajo za takšne pogoje življenja in mednarodnih odnosov, ki vsem prinašajo koristi in v resnici oblikujejo skupno dobro," je pri sveti maši ob dnevu Evrope, ki je bila minuli konec tedna na Brezjah, spomnil predsednik Slovenske škofovske konference, nadškof Stanislav Zore.

Kot je dodal, je Schuman skupaj s Konradom Adenauerjem in Alcidem de Gasperijem trdo delal za oblikovanje svoje vizije. Vsi trije so bili tudi trdno prepričani, da ne bo šlo brez krščanskih temeljev. Tega se moramo po besedah nadškofa Zoreta zavedati tudi danes. "Če bomo znali graditi na resničnih evropskih koreninah, bomo mir utrjevali z evangelijem, ki je bil povezovalna moč vseh evropskih različnosti v preteklosti."

Povezava je sprva štela šest članic, do zdaj se je razširila na 28 držav, njihovo število se bo zaradi izstopa Velike Britanije prihodnje leto zmanjšalo na 27. Slovenija se je veliki družini narodov stare celine pridružila 1. maja 2004. Tega se je naš državni vrh spomnil pri včerajšnji osrednji slovesnosti na Brdu pri Kranju. Premier Marjan Šarec je ob tem poudaril, da je bila odločitev Slovenije za Evropsko unijo prava, saj smo zaradi nje boljši, močnejši in samozavestnejši.

"Seveda nas združujejo tudi kriteriji za kakovost življenja, tako na področju hrane in varnosti v cestnem prometu kot tudi pri preventivi v smislu zdravih materialov. To smo dosegli prav zaradi Evropske unije," je v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče ugotavljala evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Na Evropsko unijo gleda kot na projekt, ki se neprestano razvija. "To je lepota raznolikosti, ki jo ima Evropska unija. Prav v tem vidim priložnost, da svetu ponudimo novo družbeno paradigmo."

Pred dnevom Evrope je bila v studiu Radia Ognjišče evropska komisarka za promet Violeta Bulc
Pred dnevom Evrope je bila v studiu Radia Ognjišče evropska komisarka za promet Violeta Bulc © ARO

Bulčeva bo pozdravila udeležence koncerta ob dnevu Evrope, ki bo drevi na Kongresnem trgu v Ljubljani. Zbrane bosta nagovorila tudi slovenski predsednik Borut Pahor in nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki bo do jutri na obisku pri nas. Pestro je tudi drugod po naši državi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Cerkev na Slovenskem , Politika , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje) Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje)

Vojaki poromali k Mariji Pomagaj

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske vsako leto ob dnevu Vojaškega vikariata priromajo k Mariji Pomagaj. Somaševanje je na trgu pred baziliko vodil vojaški vikar Matej Jakopič. Delo ...

Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS) Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS)

Ministrica Jaklitsch na obisku v Ameriški Ljubljani

Škof, župnika, župan, podjetniki, politiki ... Vrsta srečanj je bila na sporedu obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v Clevelandu. Od vseh so najprisrčnejša ...

Zlorabe (photo: Pixabay) Zlorabe (photo: Pixabay)

Lobiji so gojišče vseh vrst zlorab

V Varšávi se bo popoldne začelo regionalno srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi za Srednjo in Vzhodno Evropo. Iz Slovenije se ga bodo udeležili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, murskosoboški ...

Demenca se priplazi potiho, neopazno

Prijaznost je čustvo, ki ga osebe z demenco ohranijo do zadnjega. To nam je povedala etnologinja in publicistka Alenka Veber, ki se je po treh desetletjih iz Ljubljane preselila nazaj v domače ...