Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Verstovšek: Menedžerji in politiki bi morali razmišljati dolgoročno

19.02.2019, 15:41 Petra Stopar

Združenje Manager je na svojem januarskem srečanju naziv Mladi manager 2018 podelilo solastniku visokotehnološkega in hitro rastočega slovenskega podjetja Cosylab Igorju Verstovšku. Z njim smo se pogovarjali o pričakovanjih podjetnikov ter stanju duha v slovenskem gospodarstvu.

Igor Verstovšek pravi, da sta dobra pokazatelja uspešnega gospodarstva visoka zaposlenost in povečan izvoz, nihanja in krize pa velikokrat povzroča neracionalno in pretirano obnašanje vseh udeleženih. »Če so časi dobri, povečujemo stroške, ne da bi se spraševali, kako bo kasneje, ko ne bo več vse dobro. Po drugi strani pa v slabših časih pretirano varčujemo in režemo veje, na katerih sedimo, se pravi nižamo plače ravno tistim ljudem, ki bi nas lahko iz krize potegnili. Vloga vseh mora biti, da razmišljajo dolgoročno: menedžerji ne samo do naslednjega kvartala ali izkaza poslovnega leta, politiki pa ne samo do naslednjih volitev,« je prepričan Verstovšek.

Kot se spominja, je pod okriljem Instituta Jožef Stefan s skupino študentov leta 2001 zasnoval podjetje Cosylab. »Sami smo začeli kot študenti in tudi zato znamo in si želimo delati s študenti. Veliko našim zaposlenim je bil Cosylab prva služba, seveda zdaj, ko smo večji, ne iščemo le študentov. So pa bili začetki Cosylaba iz študentskih časov zelo pomembni. Podjetje se zdaj širi predvsem na področju protonske terapije za zdravljenje raka. To združuje poznavanje visokih tehnologij, ki se uporabljajo v fiziki pospeševalnikov in hkrati zahteva razvoj v skladu z medicinskimi standardi. Zato potrebujemo izkušene projektne vodje, izkušene tehnične prodajalce ter seveda inženirje in programerje vseh starosti,« je povedal v pogovoru za naš radio.

Na trgu medicinske fizike in protonske terapije pričakujejo še večji preboj, zdaj razvijajo lastne produkte, hkrati pa bi radi prodrli tudi širše na medicinski trg. »Pogoji za širitev v Sloveniji so dobri, čeprav pričakujejo širitev na vseh koncih sveta, mogoče relativno pa še najbolj na Kitajskem, kjer je največji potencial,« meni Verstovšek.

Celotnemu pogovoru lahko tudi prisluhnete, kakor tudi Andreji Smole, ki je spregovorila o programu APTACS - Naprednem kontrolnem sistemu za medicinske pospeševalnike za zdravljenje raka s protonsko terapijo. Pogovor z njo boste lahko slišali tudi v rubriki Ni meje za dobre ideje na Radiu Ognjišče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...