Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup

Verstovšek: Menedžerji in politiki bi morali razmišljati dolgoročno

19.02.2019, 15:41 Petra Stopar

Združenje Manager je na svojem januarskem srečanju naziv Mladi manager 2018 podelilo solastniku visokotehnološkega in hitro rastočega slovenskega podjetja Cosylab Igorju Verstovšku. Z njim smo se pogovarjali o pričakovanjih podjetnikov ter stanju duha v slovenskem gospodarstvu.

Igor Verstovšek pravi, da sta dobra pokazatelja uspešnega gospodarstva visoka zaposlenost in povečan izvoz, nihanja in krize pa velikokrat povzroča neracionalno in pretirano obnašanje vseh udeleženih. »Če so časi dobri, povečujemo stroške, ne da bi se spraševali, kako bo kasneje, ko ne bo več vse dobro. Po drugi strani pa v slabših časih pretirano varčujemo in režemo veje, na katerih sedimo, se pravi nižamo plače ravno tistim ljudem, ki bi nas lahko iz krize potegnili. Vloga vseh mora biti, da razmišljajo dolgoročno: menedžerji ne samo do naslednjega kvartala ali izkaza poslovnega leta, politiki pa ne samo do naslednjih volitev,« je prepričan Verstovšek.

Kot se spominja, je pod okriljem Instituta Jožef Stefan s skupino študentov leta 2001 zasnoval podjetje Cosylab. »Sami smo začeli kot študenti in tudi zato znamo in si želimo delati s študenti. Veliko našim zaposlenim je bil Cosylab prva služba, seveda zdaj, ko smo večji, ne iščemo le študentov. So pa bili začetki Cosylaba iz študentskih časov zelo pomembni. Podjetje se zdaj širi predvsem na področju protonske terapije za zdravljenje raka. To združuje poznavanje visokih tehnologij, ki se uporabljajo v fiziki pospeševalnikov in hkrati zahteva razvoj v skladu z medicinskimi standardi. Zato potrebujemo izkušene projektne vodje, izkušene tehnične prodajalce ter seveda inženirje in programerje vseh starosti,« je povedal v pogovoru za naš radio.

Na trgu medicinske fizike in protonske terapije pričakujejo še večji preboj, zdaj razvijajo lastne produkte, hkrati pa bi radi prodrli tudi širše na medicinski trg. »Pogoji za širitev v Sloveniji so dobri, čeprav pričakujejo širitev na vseh koncih sveta, mogoče relativno pa še najbolj na Kitajskem, kjer je največji potencial,« meni Verstovšek.

Celotnemu pogovoru lahko tudi prisluhnete, kakor tudi Andreji Smole, ki je spregovorila o programu APTACS - Naprednem kontrolnem sistemu za medicinske pospeševalnike za zdravljenje raka s protonsko terapijo. Pogovor z njo boste lahko slišali tudi v rubriki Ni meje za dobre ideje na Radiu Ognjišče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Politika , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.