Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Škofje na zasedanju v Vatikanu (foto: Vatican News)
Škofje na zasedanju v Vatikanu

Cerkev se je zlorab lotila; se jih bo tudi družba?

Slovenija | 25.02.2019, 12:09 Marjana Debevec

V medijih odmeva vatikansko srečanje o zaščiti mladoletnih. Nadškof Scicluna iz organizacijskega odbora poudarja, da bodo rezultati srečanja odvisni od spreobrnjena src vsakega udeleženca. Papež pripravlja pismo Motu proprio o zaščiti mladoletnih in ranljivih odraslih, kongregacija za nauk vere pa bo oblikovala navodila za vse škofovske konference in ekipe strokovnjakov, ki jim bodo v pomoč.

Ob spremljanju srečanja o zlorabah v Vatikanu smo lahko dobili upanje ne le za izkoreninjenje tega zločina v Cerkvi, ampak v celotni družbi. Šlo je namreč za premik v načinu razmišljanja: v središče so bile postavljene žrtve in ne več ugled institucije.

Osrednji besedi sta bili odgovornost in transparentnost, rdeča nit pa poleg upravnih ukrepov poziv k spreobrnjenju. To pa vključuje najprej težnjo k svetosti in čistosti, kar je papež ob sklepu jasno poudaril. Zlorabe v vseh segmentih družbe so namreč delo Satana. »Z njim pa se je treba spoprijeti z molitvijo, pokoro, spreobrnjenjem in zadoščevanjem«, je za Radio Vatikan poudaril predsednik Slovenske škofovske konference nadškof Stanislav Zore.

Sveti oče je v sklepnem nagovoru naštel konkretne ukrepe, ki bodo nadaljevanje srečanja v Rimu, ter navedel nekaj točk, ki bodo idejno in tudi zakonsko urejevale postopke proti zlorabam mladoletnih. Cilj vsakega ukrepa pa je najprej zaščititi otroke in preprečiti, da bi bili žrtve kakršne koli zlorabe. Predvsem pa je treba žrtvam prisluhniti. »Odpreti jim srce. Po papeževih besedah se ne smemo bati izgubljati čas s poslušanjem, kajti to je prva in tudi najzanesljivejša pot do ozdravljenja«, je ocenil nadškof Stanislav Zore.

Druga stvar je resnost lotevanja tega vprašanja. »Da se Cerkev ne bo obotavljala storiti vsega potrebnega in izročiti roki pravice vsakogar, ki bi zagrešil zločin zlorabe.«

Kot je dejala dolgoletna mehiška novinarka, ki spremlja papeže že od Pavla VI. naprej, bi morali škofje medije videti na svoji strani, če so pripravljeni razkrivati zlorabe.

Pa tudi sicer je bil pomemben vidiki zasedanja zastopanost žensk. Papež je po nagovoru tajnice urada za laike, družino in življenje poudaril, da bi morala Cerkev postati bolj mati in ne le organizacija. Ukrepi za zaščito žrtev in na sploh mladoletnih torej niso dovolj, če se jim ne približamo kot ljubeča Mati.

Ko se bo Cerkev tako odločno lotila reševanja zaščite mladoletnih, odkrivanja zlorab in zdravljenja žrtev, kot je bilo poudarjeno na srečanju v Vatikanu, bo lahko postala svetilnik za vso družbo, da bi se te krvaveče rane končno lotila zdraviti. Po statističnih podatkih je namreč vsak peti otrok zlorabljen, da ne omenjamo še pornografije, spolnega turizma, ki se ga vsako leto udeleži na milijone samo Evropejcev, otrok vojakov, podhranjenih in splavljenih otrok, ki jih je papež na koncu zasedanja tudi izpostavil.

Dolžnost Cerkve kot moralne avtoritete je namreč prebujati družbo, da bo pozornejša v skrbi za mladoletne, nemočne in ranljive ljudi.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...