Medžugorje (foto: Tone Gorjup)
Medžugorje

Medžugorje: Papežev odposlanec bo preučil pastoralne potrebe romarjev

Cerkev po svetu | 13.02.2017, 11:49 Marta Jerebič

Papež Frančišek kot svojega odposlanca v Medžugorje pošilja poljskega nadškofa Henryka Hoserja, da ugotovi kakšne so pastoralne potrebe vernikov, ki tja prihajajo na romanje. Kot poudarjajo v Vatikanu, ne gre za novo preiskavo o Marijinih prikazovanjih, ki so se začela leta 1981, ampak bo naloga papeževega odposlanca predlagati morebitne pastoralne pobude za prihodnost. Msgr. Hoser, sicer voditelj škofije Varšava – Praga, naj bi svojo nalogo opravil do poletja.

V središču papeževe skrbi so številni romarji, ki obiskujejo kraj Marijinih prikazovanj v Bosni in Hercegovini, ki je postal eden najbolj obiskanih na svetu – vsako leto približno 2 milijona romarjev. Vatikan poudarja, da ima Hoserjevo poslanstvo izključno pastoralni značaj. Ne bo posegal v vprašanje Marijinih prikazovanj, ki je pod pristojnostjo Kongregacije za nauk vere.

Komisija pod vodstvom kardinala Camilla Ruinija je sicer večletno preiskavo končala leta 2014 in se v sklepih naklonjeno izrazila o nadnaravni naravi prvih prikazovanj, ni pa dala sodbe o vsem drugem, kar se je dogajalo pozneje oziroma se še dogaja danes. Marija naj bi se vidcem prikazovala ob vnaprej določenih dnevih in urah. Papež je na letalu po obisku Sarajeva 2015 dejal, da bo dokumente preučila omenjena kongregacija, od takrat pa novosti v zvezi s tem ni bilo.

Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je v izjavi za javnost poudaril, da je Hoserjeva misija namenjena romarjem in ni proti nikomur.

Kot pojasnjuje spletni portal Vatican Insider, ni skrivnost, da obstaja nasprotovanje na eni strani med frančiškani, ki upravljajo župnijo Medžugorje, in na drugi strani škofijskimi duhovniki in pristojnim škofom v Mostarju. Prejšnji škof Pavao Žanić kot tudi sedanji škof Ratko Perić namreč ne priznavata Marijinih prikazovanj.

Ruinijeva komisija med sklepi obravnava tudi vprašanje pastorale in omenja naslednja dva predloga: preoblikovanje župnije Medžugorje v svetišče, ki bi bilo neposredno pod pristojnostjo Svetega sedeža, druga možnost pa je, da bi ozemlje Medžugorja ločili od mostarske škofije in obnovili neko staro ukinjeno škofijo.

Kot omenjeno, imenovanje papeževega odposlanca kaže na pozornost Frančiška do romarjev, ki obiskujejo in se vračajo v Medžugorje, številni tam doživljajo močne duhovne izkušnje, odkrivajo vero ali znova najdejo izgubljeno vero.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež