Sveti oče med opoldanskim nagovorom (foto: RV/ANSA)
Sveti oče med opoldanskim nagovorom

Papež o prepovedih ubijanja, prešuštva in priseganja

Papež in Sveti sedež | 12.02.2017, 17:40 Petra Stopar

Papež Frančišek je tudi danes opoldne z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril množico romarjev, ki se je zbrala na Trgu sv. Petra. Govoril je o aktualnosti evangeljskega odlomka današnje nedelje med letom. Ta od človeka terja iskren odnos do samega sebe in odkritosrčno priznavanje svojih notranjih vzgibov. Če skladno z evangelijem bdimo nad svojimi mislimi in besedami, se z njim skladajo tudi naša dejanja.

V opoldanskem nagovoru je papež Frančišek spomnil na Jezusovo trditev, da je prišel dopolnit Božjo postavo stare zaveze in pokazati na njeno izvorno vsebino. To je naredil ne le z oznanjevanjem, temveč zlasti z darovanjem samega sebe na križu. Gre torej za višjo pravičnost, kot je bila lastna pismoukom in farizejem (prim. Mt 5,20), saj je Jezusova pravičnost prežeta z ljubeznijo in usmiljenjem. Zapovedi je sposobna uresničiti v njihovem jedru in ne le formalno, kot bi poskrbeli samo za »fasado«, zgolj za zunanji videz.

Sveti oče je spomnil zlasti na tri vidike: prepoved umora, prešuštva in priseganja. Opozoril je, »da zapoved »ne ubijaj« ne prekršimo samo s konkretnim umorom, temveč tudi z dejanji, ki žalijo človekovo dostojanstvo, kamor sodijo tudi žaljive besede. Gotovo da žaljivke ne vsebujejo enako težke krivde kot umor, a so vendar naravnane v isto smer, saj merijo nanj in razodevajo enako sovražnost. Jezus nas tudi vabi, naj žalitev ne razvrščamo po stopnjah, temveč naj se zavedamo, da so prav vse škodljive, saj izvirajo iz namere drugega prizadeti.

Zatem se je sveti oče zadržal pri Jezusovem opozorilu učencem, naj bdijo nad izvorom prešuštva. Ta se najprej porodi v človekovi želji polastiti se ženske, ki ni njegova žena.

Zatem Jezus svoje učence svari tudi pred priseganjem, ki je znamenje človekove negotovosti in dvoličnosti. S prisego človek za poroštvo svojih dejanj zlorablja Božjo avtoriteto. Papež Frančišek je ob tem vse spodbudil h graditvi takšnih medsebojnih odnosov v naših družinah in skupnostih, kjer bo vladalo ozračje iskrenosti in medsebojnega zaupanja, saj nezaupanje in sumničenje za vedre odnose vedno grožnja!

Opoldanski nagovor je sklenil s prošnjo, naj nam Božja Mati pomaga globlje živeti po evangeliju in tako preseči nevarnost, da bi skrbeli samo za lep zunanji videz. To pa zmoremo z milostjo Svetega Duha, ki nam daje živeti in delati z ljubeznijo in tako Božjo voljo izpolnjevati v polnosti.

Papež in Sveti sedež