Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Papež Frančišek: V adventu delite svoje veselje z drugimi

Svet | 11.12.2016, 16:19 Andrej Šinko

Papež Frančišek je opoldne ob molitvi angelovega češčenja in blagoslovu spregovoril o veselju, ki je značilno za kristjana. Pojasnil je, da kristjanovo veselje ni nekaj površinskega ali sad čustev in tudi ni posvetno in potrošniško. Kristjanovo veselje izvira iz globine človekovega bitja in je zares pristno.

K temu veselju pozivata v adventu tako prerok Izaija kot Pavel v pismu Filipljanom. Janez Krstnik pa opozarja na znamenja časov, ki govorijo o tem, da se bodo velika pričakovanja človeštva izpolnila v Jezusu. Jezusovi čudeži in ne le besede potrjujejo, kako njegovo odrešenje zajema vsega človeka in ga preraja, saj slepi spregledujejo, hromi hodijo, gobavi se očiščujejo, gluhi slišijo in mrtvi so obujeni.

Sveti oče je nadaljeval: »Bog je vstopil v zgodovino, da bi nas osvobodil zasužnjenosti z grehom. Med nami je postavil svoj šotor, da bi bil sredi našega vsakdana, da bi našo ranjenost zdravil v globini, da bi obvezal naše rane in nam podaril novo življenje. Sad tega Božjega odrešilnega dela in njegove ljubezni pa je veselje.«

Ob koncu opoldanskega nagovora je papež Frančišek toplo povabil, naj svoje veselje ob skorajšnjem Odrešenikovem prihodu delimo z drugimi ljudmi tako, da prinašamo tolažbo in upanje ubogim, bolnim, osamljenim in nesrečnim. V tej pripravi našega srca na sprejem Jezusa, pa naj nam pomaga Devica Marija, »Gospodova dekla«.

Papež Frančišek: Odgovor na nasilje, ki seje smrt, je vera v Boga in povezanost

Ob koncu se je dotaknil tudi Sirije, in dejal, da ne smemo pozabiti, da je mesto Alep, kraj kjer prebivajo ljudje z družinami, otroci, ostarelimi in bolnimi. Dodal je, da smo se žal že navadili na vojno, uničenja. Kljub temu pa ne smemo pozabiti, da je Sirija dežela z bogato zgodovino, kulturo in vero. Po njegovih besedah se ne smemo sprijazniti, da bi vojna vse to izničila, zato je pozval k prizadevanjem za mir.

V molitvi pa se je spomnil tudi žrtev terorističnih napadov, ki so v preteklih urah prizadeli več dežel. »Različni so kraji, na žalost pa je isto nasilje, ki seje smrt in razdejanje in en sam je tudi odgovor: vera v Boga in medsebojna povezanost v človeških in civilizacijskih vrednotah. Rad bi z molitvijo za preminule in ranjene izrazil posebno bližino svojemu dragemu bratu papežu Tawadrosu drugemu in njegovi skupnosti,« je še dejal papež.

Svet, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...