Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Papež pred sklepom svetega leta: Prepustil sem se Svetemu Duhu

Papež in Sveti sedež | 18.11.2016, 15:56 Petra Stopar

Za Katoliško Cerkev bo prihajajoči konec tedna pomenljiv na dva načina. Jutri bo papež Frančišek umestil sedemnajst novih kardinalov, pojutrišnjem pa bo z zaprtjem svetih vrat v baziliki sv. Petra sklenil jubilejno sveto leto usmiljenja. Ob tej priložnosti je dal intervju za italijanski katoliški časnik Avvenire. V njem je spomnil na pomembne korake, ki so bili v svetem letu storjeni na poti sprave in edinosti med kristjani, ta uspeh pa pripisuje drugemu vatikanskemu cerkvenemu zboru. Pojasnil je, da za jubilej usmiljenja ni imel nikakršnih načrtov, ampak je prisluhnil Svetemu Duhu.

Ekumenizem in jubilej sadova drugega vatikanskega koncila

Papež je v pogovoru, ki ga je povzel Radio Vatikan, dva dni pred sklepom svetega leta usmiljenja izrazil upanje, »da so v tem času mnoge osebe odkrile, kako zelo jih Jezus ljubi in so se mu pustile objeti«. Poudaril je, da »Jezus ne zahteva velikih dejanj, ampak samo izročitev in hvaležnost«.

Leto usmiljenja je bilo zaznamovano s kar nekaj ekumenskimi dogodki. Vendar pa papež nanje ne gleda kot na sadove svetega leta. »Vsi ti dogodki so namreč del poti, ki se je začela že prej,« je opozoril. Pojasnil je, da se je s koncilskim dekretom pred več kot petdesetimi leti znova odkrilo krščansko bratstvo, ki je osnovano na enem krstu in isti veri v Kristusa. Pot vnovičnega iskanja enosti je po njegovih besedah napredovala z malimi in velikimi koraki in je tudi dala svoje sadove.

Papež pri jutranji maši o pohlepu duhovnikov

Med jutranjo sveto mašo pa je sveti oče še posebej spregovoril duhovnikom, ki so preveč navezani na denar. To je po njegovem prepričanju greh, ki ga verniki ne morejo odpustiti. Maši v kapeli Doma sv. Marte so po poročanju Radia Vatikan prisostvovali tajniki apostolskih nuncijev, ki so te dni v Vatikanu na delovnem obisku.

Spomnil jih je na Jezusove besede, da ni mogoče služiti dvema gospodarjema, Bogu in denarju, in da Božje ljudstvo duhovnikom odpusti marsikaj. »Toda dveh stvari ne more odpustiti: ko vidi duhovnika, ki je navezan na denar ali ko duhovnik grdo ravna z verniki, tega Božje ljudstvo ne more prebaviti in ne odpusti,« je dejal in nadaljeval, da skušajo ljudje ostale duhovnikove slabosti in grehe upravičiti, bodisi ker mu ni dobro bodisi ker je sam. Takrat obsodba ni tako zelo močna in ni dokončna, takrat Božje ljudstvo lahko razume. Drugače pa je, meni papež, z duhovnikom, ki ga denar privede do tega, da postane »podjetnik« ali »vladar«. »Žalostno je videti duhovnika, ki prispe do konca svojega življenja, je v smrtnem boju, v komi, nečaki pa so tam kakor jastrebi, ki gledajo, kaj lahko odnesejo,« je bil iskren sveti oče in duhovnike spodbudil k pogumu, da bi jim zadostovalo toliko denarja, kot ga potrebuje in zasluži pošten delavec.

Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...