Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Papež: Kako potrpežljivo prenašati nadležne osebe?

Cerkev po svetu | 16.11.2016, 11:12 Marta Jerebič

Kako potrpežljivo prenašati nadležne osebe? O tem je danes pri splošni avdienci govoril papež Frančišek in to povezal še z dvema drugima duhovnima deloma usmiljenja: nevedne učiti in grešnike svariti. Vsem nam je ob tem postavil vprašanje: Ali si kdaj izprašamo vest, da bi videli, ali smo tudi mi kdaj nadležni za druge? Lahko je namreč pokazati s prstom na pomanjkljivosti drugih, vendar se moramo naučiti postaviti v kožo drugega, je dejal papež.

Ko recimo prejmemo nadležen telefonski klic, takoj pomislimo na to, koliko časa bomo še morali poslušati pritoževanja, opravljanje, zahteve ali bahaštvo te osebe.

»Včasih se zgodi, da so nadležne osebe prav bližnji ljudje. Med sorodniki je vedno kdo tak, na delovnem mestu jih ne manjka, tudi prosti čas ni izvzet,« je dejal papež in z vzdihom ob omembi, da nadležne osebe obstajajo, posredno nakazal, da se tudi sam srečuje z njimi.

Pogosto se nam zgodi, da srečamo osebe, ki se ustavljajo ob površinskih in plehkih stvareh, enodnevnih muhah, včasih tudi zato, ker niso srečali nekoga, ki bi jih spodbudil, da iščejo kaj drugega, prave zaklade. »Učiti, da vidimo bistvo, je odločilna pomoč, zlasti v našem času, za katerega se zdi, da je izgubil smer in hrepeni po kratkotrajnih užitkih

Vendar se pri svetovanju, svarjenju in poučevanju ne smemo postaviti nad druge, ampak moramo pri sebi preveriti, ali smo sami dosledni pri tem, kar zahtevamo od drugih. Zgled je Jezus, ki je prišel služit in se darovat za druge, uči nas, da gremo v bistvo. »Sveti Duh naj nam pomaga, da bomo potrpežljivi v prenašanju ter ponižni in preprosti v svetovanju,« je dejal papež, ki se je spomnil tudi na napor katehistov in katehistinj, mam in redovnic, ki svoj čas namenjajo otrokom, da bi spoznali osnove vere, otroci pa bi se raje igrali kot poslušali katekizem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...