Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
kardinal Daniel DiNardo (foto: CTV)
kardinal Daniel DiNardo

Papež ameriškim škofom: Poklicani ste rušiti zidove in graditi mostove

Cerkev po svetu | 16.11.2016, 08:45 Marta Jerebič

Teden dni po predsedniških volitvah v ZDA so tudi tamkajšnji škofje volili novo vodstvo. Predsednik škofovske konference je postal nadškof iz teksaškega Hustona, kardinal Daniel DiNardo, podpredsednik pa nadškof iz Los Angelesa, Jose Gomez. Papež Frančišek je škofom, ki so zbrani na zasedanju v Baltimoru, poslal videosporočilo, v katerem je Cerkev v ZDA pozval, naj ruši zidove in gradi mostove ter ustvarja kulturo srečanja.

67-letni kardinal Daniel DiNardo je v Hustonu od leta 2006, za kardinala je bil imenovan leto pozneje. Je član papeškega sveta za kulturo, papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih ter sveta za gospodarstvo. Velja za konservativnega, večkrat govori o temah, ki se tičejo življenja, in o pomenu verske svobode ter o potrebi po celoviti reformi priseljevanja.

65-letni nadškof Gomez, po rodu Mehičan, je član Opus Dei in je na začetku svojo duhovniško službo opravljal v Mehiki. Proti koncu 80-ih let je bil premeščen v škofijo San Antonio v Teksasu, ameriški državljan je postal leta 1995. Od leta 2011 vodi največjo ameriško škofijo z več kot 4 milijoni katoličanov, v ZDA pa je škof latinskoameriškega rodu na najvišjem položaju. Katoliški spletni portal Crux ga označuje za trdnega v nauku, v osnovi pa tudi za neideološkega. Po osnovni izobrazbi je računovodja in velja za izjemno praktičnega človeka. Kot naturaliziran državljan daje obraz in glas naraščajočemu latinskoameriškemu katoliškemu prebivalstvu in že dolgo poziva k celovitemu reševanju vprašanja priseljevanja kot načinu za obravnavanje izziva več kot 11 milijonov priseljencev, ki živijo v Združenih državah brez dokumentov. Nadškof Gomes je član Papeškega sveta za Latinsko Ameriko, ostro nasprotuje smrtni kazni in si prizadeva za življenje.

Tako DiNardo kot Gómez službujeta na jugozahodu Amerike in sta imela že več priložnosti za sodelovanje. Vredno je omeniti, da sta Teksas in Kalifornija državi z največ špansko govorečega prebivalstva v ZDA. Oba sta se lani v Vatikanu udeležila tudi sinode o družini.

Papež Frančišek je ameriške škofe na zasedanju v Baltimoru nagovoril v 5-minutnem videosporočilu v angleščini.

»Naš veliki izziv je ustvariti kulturo srečanja, ki bi posameznike in skupine opogumila k medsebojni delitvi bogastva njihovih tradicij in izkušenj, k podiranju zidov in gradnji mostov. Cerkev v Ameriki je, tako kot drugod, poklicana 'iti ven' iz svojega udobnega okolja in biti kvas občestva.«

Papež je spregovoril tudi o 5. srečanju za pastoralo špansko govorečih narodov, ki bo po ameriških škofijah potekalo od januarja 2017 do septembra 2018. Škofe je pozval, naj razmislijo o tem, kako lahko krajevne Cerkve na najboljši način odgovorijo na naraščajočo prisotnost, darove in potenciale špansko govorečih skupnosti.

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...