Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Ameriški škofje Trumpa pozvali, naj uvede človeške politike do migrantov

Cerkev po svetu | 15.11.2016, 13:28 Marta Jerebič

Ameriški škofje, ki so od včeraj zbrani na zasedanju v Baltimoru, so novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa pozvali, naj uvede človeške politike do migrantov in beguncev. Služenje in sprejemanje ljudi, ki bežijo s konfliktnih območij, je del katoliške identitete, zato jim bodo pomoč nudili še naprej, so dejali cerkveni voditelji. Ti bodo s seznama desetih kandidatov izvolili novega predsednika škofovske konference. Cerkveni poznavalci menijo, da bo na izbor zagotovo vplivala tudi Trumpova izvolitev, saj bodo v dialogu z novo administracijo v ospredje prišle druge teme, kot če bi bila izvoljena Clintonova.

Dosedanji predsednik ameriške škofovske konference nadškof Joseph Kurtz je v poslovilnem nagovoru pozval k sodelovanju s Trumpovo administracijo za skupno dobro in preseganju ozračja spopadov, ki so zaznamovali volilno kampanjo.

Med izzivi, s katerimi se Cerkev sooča danes, je omenil versko preganjanje po svetu, konkretno v ZDA pa spodbujanje spoštovanja človekovega dostojanstva.

Med osebnimi izkušnjami, ki jih je doživel v svojem triletnem mandatu, je med drugim omenil to, da se ne sme dopustiti, da bi vlada z zakoni določala meje vere, pri čemer je najverjetneje mislil na zdravstveno reformo, ki je verskim organizacijam sprva nalagala, da mora nuditi brezplačno kontracepcijo, potem so to prenesli na zavarovalnice. Zakonu Katoliška Cerkev še vedno nasprotuje, saj katoličanom v zavarovalnicah nalaga, da delujejo v nasprotju s svojo vestjo. Mnoge organizacije zaradi tega vlagajo tožbe na vrhovno sodišče.

Kakorkoli, škofje bodo na zasedanju določili tudi strateški načrt do leta 2020. Prednostne naloge oziroma področja so določili že novembra lani, to pa so: evangelizacija, družina in zakonska zveza, človeško življenje in dostojanstvo, duhovni poklici in stalna formacija ter verska svoboda. Prisluhnili pa bodo različnim poročilom, med drugim delovne skupine za zaustavitev naraščanja napetosti in nasilja med afroameriškimi skupnostmi in policijo, do česar je v zadnjih mesecih prišlo v več ameriških krajih.

Cerkev po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...