Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Italijanska škofovska konferenca za enotnost pri obrambi družine

Cerkev po svetu | 27.01.2016, 08:33 Marta Jerebič

Italijanska škofovska konferenca danes v Rimu končuje svoje 3-dnevno zasedanje, na katerem govori predvsem o ekonomskih težavah, družini in migracijah.

Njen predsednik, kardinal Angelo Bagnasco, je v uvodnem nagovoru poudaril, da morajo biti škofje enotni pri obrambi družine in tudi v aktualni politični razpravi o civilnih zvezah.

Italijanski senat bo namreč ta teden obravnaval predlog zakona, ki predvideva registracijo tudi istospolnih partnerskih skupnosti.

Kot je dejal kardinal Bagnasco, je družina temelj in središče družbenega tkiva, oporna točka, kraj, kjer se prejema in podarja toplino. Je neizčrpen zaklad in vesoljno premoženje, zato jo mora politika varovati in podpirati. Država mora v njej prepoznati več kot le svojo prihodnost, in sicer svojo stabilnost in blaginjo. Poudaril je tudi, da otroci niso nikoli pravica. Družina je antropološko in ne ideološko dejstvo.

S tem je izrazil podporo vsem, ki se bodo na shodih zbrali 30. januarja, ter na pobudo katoliških združenj izrekli podporo zakonski zvezi, ki jo sestavljata moški in ženska.

Oblikovati novo evropsko migracijsko politiko

Velik izziv za Evropo in Združene narode pa je trenutno migracijski pojav, ki s seboj prinaša mnoge človeške tragedije. Ljudje bežijo pred vojnami, naravnimi nesrečami, bedo in pred političnim ter verskim preganjanjem. A na žalost se zdi, da obstajajo razlike med čustvenimi in političnimi reakcijami glede žrtev, skoraj kakor da bi bilo njihovo dostojanstvo odvisno od razreda ali kaste v skladu z različnimi izvornimi državami.

Nihče se ne sme sprijazniti s takšno kulturo brezbrižnosti. Potrebno je preseči zgolj posamezne rešitve in oblikovati novo »evropsko migracijsko politiko«, s katero se države ne bodo zapirale in ki se bo poglobila v izvor nastale situacije, je poudaril predsednik Italijanske škofovske konference.

Cerkev po svetu
s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si) s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si)

Sestra Lidija, zbogom in hvala!

V Novem mestu se bodo danes poslovili od šolske sestre de Notre Dame in zveste glasnice Radia Ognjišče s. Lidije Eme Vučina. Daritev svojega življenja je sklenila v 89. letu starosti in 58. letu ...

Marijin kip na Crnici - Medžugorje (photo: Marjana Debevec) Marijin kip na Crnici - Medžugorje (photo: Marjana Debevec)

Lahko še izprosimo mir?

V Medžugorju bodo nocoj sklenili posebno devetdnevnico z rožnim vencem za mir. Vidkinja Marija Pavlović je namreč dejala, da ji je to naročila Kraljica miru. Kaj lahko katoličani in vse verske ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Živahno dogajanje na oratoriju v Grosuplju (photo: Župnija Grosuplje) Živahno dogajanje na oratoriju v Grosuplju (photo: Župnija Grosuplje)

Ostanem zvest!

Med poletnimi počitnicami lahko v župnijah opazimo gruče nasmejanih otrok v enakih majicah. Na njih pazijo in so jim z dobrimi dejanji zgled animatorji. Ti skrbijo tudi za duhovno rast udeležencev ...