Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
dr. Bojana Beović (foto: ARO)
dr. Bojana Beović | (foto: ARO)

Dr. Beović o vse pogostejših napadih na zdravstvene delavce

Slovenija | 26.06.2024, 09:46 Alen Salihović

V Zdravniški zbornici Slovenije nadaljujejo z zbiranjem 5000 podpisov volivcev za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca, ko ta izvaja zdravstveno obravnavo. Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov se izteče 8. julija. Za kakšne spremembe gre in zakaj so potrebne smo vprašali predsednico Zdravniške zbornice in eno od pobudnic spremembe kazenske zakonodaje, ki bi vsem zdravstvenim delavcem in sodelavcem omogočila večjo zaščito pred nasiljem prof. dr. Bojano Beović.

V zbornici opozarjajo, da grožnje in fizični napadi na zdravstvene delavce predstavljajo vse bolj pereč problem, ki doslej v zakonodaji ni bil ustrezno naslovljen. Ankete in raziskave kažejo, da so zdravstveni delavci in sodelavci pri svojem delu izpostavljeni fizičnemu nasilju in nasilnemu vedenju pacientov, njihovih spremljevalcev in drugih. V anketi zdravniške zbornice iz leta 2018 je 75 odstotkov zdravnikov in 60 odstotkov zobozdravnikov odgovorilo, da so bili žrtev nasilja bolnika oziroma njegovega svojca.

Za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika morajo v zbornici zbrati 5000 podpisov. S predlogom želijo izboljšati varnost zdravstvenih delavcev, sodelavcev in pacientov. Nov 300 a člen bi namreč zagotovil kazenskopravno varstvo zdravstvenih delavcev in sodelavcev, ko so žrtve resnih groženj oziroma napadov v času izvajanja zdravstvene obravnave pacienta oziroma opravljanja nalog, povezanih z zdravstveno obravnavo pacienta, so zapisali v predlogu.

Kako lahko oddate svoj podpis? 

Osnovne informacije o pobudi: https://www.zdravniskazbornica.si/ne!-nasilju-v-zdravstvu

Povezava do pobude na eUpravi: https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/vloge/vloga.html?id=7805

Napad na zdravstvenega delavca je zdaj kvalificiran prek splošnih kaznivih dejanj iz poglavij kazniva dejanja zoper življenje in telo (na primer lahka telesna poškodba), kazniva dejanja zoper človekove pravice in svoboščine (na primer grožnje) ali kot prekršek zoper javni red in mir.

V zbornici pa zdaj za napad ali resno grožnjo za napad na zdravstvenega delavca predlagajo zaporno kazen od šestih mesecev do treh let. Če storilec ob napadu zdravstvenemu delavcu grozi z orožjem ali nevarnim predmetom, z njim grdo ravna ali ga lahko telesno poškoduje, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.

Volivci svojo podporo kampanji, ki se glasi "Ne! Nasilju v zdravstvu", lahko oddajo s podpisom obrazca preko spletne strani e-uprava ali obrazca na katerikoli upravni enoti.

Slovenija, Politika, Zdravstvo, Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...