Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Hoja na goro (foto: s. Martina Štemberger)
Hoja na goro | (foto: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Naš gost | 27.06.2024, 10:37 Matjaž Merljak

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih novomašnikov, štirje od teh so iz krajevne Cerkve, trije pa prihajajo iz izseljenstva.

Kakor se ženin veselí neveste, tako se je tebe veseli tvoj Bog. (Iz 62, 5) 

44-letni Matjaž Venta je odraščal v župniji Ljubljana-Polje s cerkvijo Device Marije. V družini so živeli po verskem izročilu, k dejavnostim v župniji ga je pritegni župnik Anton Markelj. Tam se je počutil sprejetega. Z vrstniki se je rad družil tudi izven župnije in takrat je začutil, da je vera postala del njegovega življenja. Kasneje se je vključil v župnijo Dob pri Domžalah, kjer je župnik njegov dolgoletni prijatelj in sošolec iz osnovne šole Jure Ferlež. Študiral je na filozofski fakulteti, bil je zaposlen (službo je imel v Kristalni palači v Ljubljani), razmišlja je, da si bo nekega dne ustvaril družino. A spoznava, da mi je Gospod počasi odpiral srce. Prišel je čas, ko je bil dejaven v skupnosti Emanuel, kjer je izkusil živo občestvo, dosti je zahajal v svetišče Kraljice miru, kjer je njegov klic dozorel.

Najljubši svetniki

Matjaž Venta: sveti Frančišek Asiški, Mala Terezika, sveti Janez Pavel II.

Luka Jesenko: sveti Luka, Ignacij Lojoski, Alojzij Gonzaga ... 

Mel Kovic: svetogorska Marija, sveti Melhior (eden od svetih treh kraljev), duše v vicah

Gregor Markelc: sveti Janez Bosko, sveti Dominik Savio, sveti Avguštin, sveti Henrik Newman

Ti si moj Gospod, vse moja sreča (Ps 16) 

24-letni Luka Jesenko je odraščal v povprečni krščanski družini v podeželskem okolju v župniji Godovič. Vanjo je bil vključen od majhnega. Na Škofijski klasični gimnaziji je zelo užival, ne zaradi pouka samega, ampak zaradi dobrega vzdušja in razumevanja v razredu. V svojem življenju je vedno zelo čutil vpliv Boga, razmišljal je o družini, ženi in otrocih. O duhovništvu pa ni nikoli razmišljal, čeprav je imel močne zglede domačega župnika in na gimnaziji. Kar nekaj časa pa je trajalo, da je sprejel dejstvo, da ga Bog kliče v svojo službo. Močno je ta klic začutil na duhovnih vajah v Stržišču. Tega se je ustrašil in misel odrival kar kakšno leto. Bilo je kar nekaj bojev, a na koncu je zmagala Božja volja. Spoznal je, da Bog želi za vsakega človeka, da je srečen in da če je božja volja, da postane njegov duhovnik, bo tam tudi v resnici srečen.

Najljubša molitev

Matjaž Venta: brevir, adoracija v tišini

Luka Jesenko: brevir, rožni venec, adoracija

Mel Kovic: brevir

Gregor Markelc: kratki vzkliki (npr. Jezus, glej, tukaj sem, izročam ti to delo, ki ga bom zdaj naredil izročam ti te ljudi, s katerimi se bom srečal.), rožni venec

Prizadevajte si za ljubezen (1 Kor 14,1) 

25-letni Mel Kovic pa ne prihaja iz tipično krščanske družine. Mama ni verna, oče je hodil k maši za praznike. K verouku je hodil iz navade. V tretjem razredu je začel ministrirati in tako od blizu spremljati dogajanje ob oltarju. V drugem letniku biotehniške šole v Šempetru pri Gorici je začutil Gospodov klic, se ga sprva otepal, na koncu pa privolil. Svetal zgled duhovnika je bil takratni župnik v Mirnu Ciril Metod Cej, ki je v mladem fantu že videl duhovniški poklic. On je bil tudi prvi, ki je vedel za Melovo odločitev.

Človek ni nikoli popolnoma pripravljen

Naši sogovorniki so v četrtem letniku imeli prakso in zadnje leto delovali kot diakoni na župnijah in se tako pobliže spoznali s poslanstvom duhovnika. Venta vidi lepoto duhovniškega poklica v tem, da se soočajo z različnimi skupinami in se vsem posvečajo. Jesenko je naglasil pomen tega, da duhovniki najdejo pomočnike med laiki. Zanj je bila zanimiva izkušnja triletnega študija v Rimu, kjer je med študenti iz vsega sveta dobil širino in večjo stabilnost. Kovic pa je zanimivo izkušnjo dobil pri delu v Hospicu in svoje življenje je pri bližini z umirajočimi dobilo drugo ovrednotenje.

Bog ne rabi popolnih ljudi, tam zanj ni prostora.

 

Mel Kovic, Luka Jesenko, Matjaž Venta
Mel Kovic, Luka Jesenko, Matjaž Venta © Matjaž Merljak

Prosti čas

Matjaž Venta: šport (nogomet in košarka), gibanje v naravi, kuhanje

Luka Jesenko: hribi, dobra knjiga, glasba

Mel Kovic: "con calma", kava, spanje, film

Gregor Markelc : igranje kitare, orgel

Upodobi nas po svojem srcu. 

29-letni Gregor Markelc prihaja iz tradicionalne katoliške družine. Že po prvem svetem obhajilu se je vključil v župnijo. Takrat so imeli verouk ob sobotah za vse razrede. Za to priložnost so na župnijo prihajale sestre salezijanke, ki ga spodbujale, naj po svoji uri verouka ostane in pomaga pri mlajših razredih. Več takih asistentov je uprizorilo evangeljski odlomek in zanimivo je, da je bil Gregor vedno v vlogi Jezusa. In tako so v njem začele odzvanjati besede iz evangelija. In tako je v njem začela rasti želja, da bi veselo novico šiiril med ljudi in Bogu posvetil svoje življenje. Šentrupert je bila od druge svetovne vojne salezijanska župnija in tako je sam stopil v to redovno skupnost. Navduševal ga je njihov način dela z mladimi. Po koncu osnovne šole je šel v Ljubljano. Obiskoval je splošno gimnazijo, bival pa v domu pri salezijancih na Rakovniku. Po maturi je tam naprej opravljal noviciat, nato je eno leto hodil na teološko fakulteto v Ljubljani, potem pa odšel v Italijo, v bližino Torina in tam nadaljeval s pripravo na duhovništvo. Leta 2016 je izpovedal prve redovne zaobljube. Nato je dve leti študiral v Sloveniji, tu je sledila dveletna vzgojna praksa, nato se je vrnil v Torino in bil tam, v baziliki Marije Pomočnice, ki jo je zgradil don Bosko tudi posvečen v diakona. Diakonsko prakso je opravljal v dijaškem domu v Želimljem, kjer je v zadnjem letu vodil eno vzgojno skupino.

Gregor Markelc
Gregor Markelc © Matjaž Merljak

Ta pozornost do mladih mi je prevzela srce, da sem se posvetil Bogu in dal svoje življenje za to, da bi nekaj dobrega lahko dal mladim. To pa sploh ni lahko, saj te morajo mladi najprej sprejeti za svojega, ti zaupati in dovoliti v svoje življenje.

Mašniška posvečenja

Gregor Markelc bo posvečen v novomeški stolnici 28. junija ob 18. uri, Matjaž Venta pa v ljubljanski stolnici 29. junija ob 9. uri.

Prenos mašniškega posvečenja

V soboto, 29. 6., ob 17.00 iz koprske stolnice, kjer bosta posvečena Mel Kovic in Luka Jesenko.

Matjaž Venta in Luka Jesenko bosta novo mašo darovala že dan pozneje, Mel Kovic in Gregor Markelc pa 7. julija. 

Letos so bili v svetu v duhovnike posvečeni tudi trije možje slovenskih korenin: Martin Nyberg, Damian Črnak in Vid Grdadolnik. Predstavili smo jih v oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Naš gost
s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si) s. Lidija Ema Vučina (photo: notredamke.rkc.si)

Sestra Lidija, zbogom in hvala!

V Novem mestu se bodo danes poslovili od šolske sestre de Notre Dame in zveste glasnice Radia Ognjišče s. Lidije Eme Vučina. Daritev svojega življenja je sklenila v 89. letu starosti in 58. letu ...

Marijin kip na Crnici - Medžugorje (photo: Marjana Debevec) Marijin kip na Crnici - Medžugorje (photo: Marjana Debevec)

Lahko še izprosimo mir?

V Medžugorju bodo nocoj sklenili posebno devetdnevnico z rožnim vencem za mir. Vidkinja Marija Pavlović je namreč dejala, da ji je to naročila Kraljica miru. Kaj lahko katoličani in vse verske ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Živahno dogajanje na oratoriju v Grosuplju (photo: Župnija Grosuplje) Živahno dogajanje na oratoriju v Grosuplju (photo: Župnija Grosuplje)

Ostanem zvest!

Med poletnimi počitnicami lahko v župnijah opazimo gruče nasmejanih otrok v enakih majicah. Na njih pazijo in so jim z dobrimi dejanji zgled animatorji. Ti skrbijo tudi za duhovno rast udeležencev ...

O avtorju