Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
škof  Vinko Bokalič Iglič na Radiu Ognjišče (foto: ARO)
škof Vinko Bokalič Iglič na Radiu Ognjišče

Škof Bokalič: Papež Frančišek želi, da bi bila Cerkev blizu vsem

Slovenija | 18.12.2013, 10:27 Tone Gorjup

Ob 77. rojstnem dnevu papeža Frančiška smo se pogovarjali s pomožnim škofov v Buenos Airesu Vinkom Bokaličem, ki je bil nekaj let njegov tesen sodelavec. Povedal nam je, kako Argentinci doživljajo „svojega“ in našega papeža; kakšen je bil kardinal Bergoglio, ko je bil še njegov ordinarij; Opozoril je na nekatere njegove poteze, ki so ostale iste tudi v novi službi. Verjame, da je papež Frančišek predan božjim načrtom, zato potrebuje, zdravje, pogum, trdnost, še zlasti pa našo molitev.

Zanimalo nas je ali papež Frančišek še ohranja vezi z buenosaireško nadškofijo, tamkajšnjimi škofi, duhovniki in verniki. Škof Vinko Bokalič je povedal, da ima papež veliko znancev, zato pogosto pokliče kakšnega škofa, duhovnika in posamezne ljudi. Tudi kot nadškof Buenos Airesa je pogosto poklical tiste, ki so se želeli srečati z njim. Povedal jim je, kdaj se lahko sreča z njimi. Nikogar ni pustil čakati, ampak je samo poklical in se dogovoril, kar je bilo potrebno.

Tudi v Argentini pozorno spremljajo njegovo delo v službi Petrovega namestnika, saj je vil eden izmed njih. V nadškofiji so sicer pričakovali, da bo odšel v pokoj. Imel je že pripravljen prostor, kjer bi živel po imenovanju naslednika na sedežu nadškofije v Buenos Airesu. Škof Bokalič je ponovil, da so bili presenečeni ob njegovi izvolitvi za papeža in veseli obenem. Imenovanje na to mesto so sprejeli kot del božjega načrta. Ob tem je še dodal, da je bil kot buenosaireški blizu vsem. Pogovor z njim je bil prijeten, ... znal je poslušati. Zaupal je svojim sodelavcem. Ti so zdaj prepričani, da bo kot papež s svojimi sposobnostmi in ljubeznijo do Cerkve lahko služil človeštvu, kot je prej svoji krajevni Cerkvi.

Način dela papeža Frančiška zanje ni nepričakovan. Preseneča jih njegova čvrstost, še zlasti, ko je med ljudmi. Škof Bokalič je bil na srečanju mladih v Riu. Občudoval je njegovo navdušenje, pripravljenost za stik z vsemi. Zdel se mu je malo drugačen kot prej. Njegov vesel in nasmejan obraz ... Njegovo ravnanje v Rimu zanje ni nič posebnega; tak je bil tudi v Argentini. Bil je z ljudmi. Vsi so ga poznali ... ljudje v župnijah, v bogoslovju, semeniščih, revni, bolni, ljudje na cesti ... Vsem je skušal biti blizu. Vse to za njih ni novo, morda je novo za Vatikan. Papež Frančišek je „poseben“ pastir in je zelo rad med ljudmi, zato je ostal v Domu sv. Marte, pravi škof Bokalič. Želi imeti neposreden stik z ljudmi. Tak je bil vedno.

Papež Frančišek z napovedano prenovo Cerkve, pri čemer mu pomaga svet kardinalov, nadaljuje to, kar je začrtal v svoji  nadškofiji. Nekatere njegove poteze so iste. Njegova neposrednost, prijaznost ... Zna poslušati ... zanima ga, če je kdo bolan, brez dela, če ima druge težave... Zanima se za ljudi. Spomni se nanje in jih tudi pokliče. Ves to je delal v buenosaireški nadškofiji. Bil je v stiku z družinami, z ubogimi ... zanimal se je za življenje ljudi. Po besedah škofa Bokaliča papež Frančišek želi, da bi bila naša Cerkev zelo blizu ljudem ... tako verujočim, kot neverujočim. On je imel veliko stikov z intelektualci, ki niso naše vere, z Judi, muslimani ... Imel je poseben čut za dialog, znal je poslušati, bil je odprt ... prizadeval si je za skupno reševanje problemov. Vse to je zanj značilno tudi vlogi papeža.

Papež Frančišek, rojen 17. decembra 1936 v Buenos Airesu, je dopolnil 77 let. Ob njegovem rojstnem dnevu mu je škof Bokalič zaželel zdravja in božjega blagoslova. Prepričan je, da je navdihnjen, da v njem dela Sveti Duh. Papež ve, kaj Bog pričakuje od Cerkve in kaj od nje pričakujejo ljudje. Na tem mestu je pomembna molitev. Škof Bokalič je spomnil, kako je sedanji papež kot nadškof v Buenos Airesu vse prosil, naj molijo zanj. Škofom, duhovnikom in vsakemu katoličanu je dejal: „Molite zame!“ To ponavlja tudi zdaj. Bokalič mu še želi, da bi bil pogumen, da bi še naprej predaval, pridigal ... On pridiga vsak dan. Kratko pove, ampak vsakič lepo evangeljsko misel. To je dar za nas vse. Mnogi lahko v časopisih prebirajo kratke misli papeža Frančiška, pravi škof Bokalič ... Želi mu, da bi bil čvrst in odprt za navdihe Svetega Duha ... Dodal je še, da bo gotovo našel sodelavce, ki mu bodo pomagali pri težki nalogi, za katero je izbran ...

In kako je s papeževem obiskom v rodni Argentini? Škof Bokalič pravi, da ga sicer pričakujejo, a niso neučakani. Razumejo, da ima veliko dela in da je težko določiti datum ... Je pastir za vso Cerkev, ne le za Argentino, ampak za vse narode. Zavedajo se, da jih ne bo obiskal prav kmalu. Upajo, da bo morda prišel na obisk v letu 2016, ko bo Argentina praznovala 200. obletnico neodvisnosti in bodo imeli tudi evharistični kongres.

Škof Bokalič je še povedal, da glede na svoje delo nima veliko stika s slovensko skupnostjo v Buenos Airesu, da pa izkoristi vsako priložnost za srečanje z rojaki. Pred škofovskim posvečenjem leta 2010 je pripadal družbi lazaristov, zdaj pa vodi del buenosaireške nadškofije, ki je razdeljena na vikariate. Cerkvi na Slovenskem in vsem rojakom v domovini ob bližnjem prazniku Gospodovega rojstva želi veliko blagoslova, veselja in notranjega miru. Želi, da bi spoznali, da je naš Bog, ki se je rodil v Betlehemu, prišel, da nam da luč, veselje in moč, da bi v preizkušnjah ostali zvesti Njemu. Povedal je še, da v Argentini veliko molijo za slovensko Cerkev.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...