Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Novinarka Urška Hrast (foto: ARO)
Novinarka Urška Hrast

Šahovnica je postavljena

Slovenija | 10.07.2012, 14:45

Po neobičajno vročem poletju nas čaka volilni dan, ki bo osvežil ali ohladil klimo med nami državljani Slovenije. Čakajo nas namreč šeste volitve predsednika v samostojni državi. Čeprav se pravi volilni boji še niso začeli, je opaziti, da se bodo avgustovske temperature precej povišale. Tekmecema za položaj se je pričakovano pridružil tudi Borut Pahor.

V družbi nerada načenjam politične debate, kaj šele, da bi komentirala politične spletke, ampak tokrat je izziv prišel sam po sebi. Žal tudi tujci, ki živijo v Sloveniji, kaj hitro opazijo, da smo Slovenci kljub svoji majhnosti in podobnosti zelo razdeljeni. To nam je v preteklem tednu nazorno opisal ameriški veleposlanik Jospeh Mussomeli. V nagovoru pred sicer ameriškim državnim praznikom, dnevom neodvisnosti, je dejal, da Slovenci drug drugemu ne priznavamo prispevkov k skupni zgodovini. Poudaril je, da se bo morala Slovenija spopasti z zelo težko gospodarsko situacijo, ki pa je ne bomo zmogli, če ne bomo držali skupaj.

Brez sreče, blaginje, stabilnosti in enotnosti tudi ne bo varnosti, ki bi narod držala skupaj. "Za kompromis je potreben pogum; za žrtvovanje je potrebna prava ljubezen do domovine. In potrebna je skoraj božanska modrost, da smo sposobni videti drugo stran zgodovine, drugo plat vsake zgodbe. Razumeti drug drugega. Spoštovati drug drugega, ne pa da prikazujemo preteklost enostavno samo v črni in beli barvi," je zatrdil Mussomeli.

Kakšen naj bo poglavar dežele pod Alpami?

Nazaj k iskanju primernega človeka, ki bo vodil našo lepo podalpsko deželo prihodnjih pet let. Smo kot figure na šahovnici in se zelo radi delimo na različne barve oziroma strani. Žal nas je skozi našo zgodovino takšno deljenje privedlo tudi do groznih stvari, ki so na žalost ostale še vedno vtisnjene in čakajo, da jih razčistimo. Tokratni igralci že premikajo prve poteze in si pripravljajo kar najboljše pozicije za napredovanje in prihodnje boje.

Z različnimi potezami in premiki se vsi igralci gibljejo vedno bolj proti sredini. Čeprav dobivam občutek, da so nekateri igralci bolj doma na sredini, se za nekatere opaža, da se pomikajo po šahovnici le, da bi ovirale nasprotnika in ponovno dosegle pat položaj, ki ga v Sloveniji že predolgo časa spremljamo na predsedniški funkciji. Tako se predsedniški igralci udeležujejo različnih vaških veselic, otvoritev in prireditev. Nekateri ustanavljajo celo razne fundacije … Na takšen način vsak od igralcev premika, četudi kmete, vse bolj aktivno. Vsi dozdajšnji predsedniki države so bili del iste štafete in skrajni čas je, da se zgodi sprememba, je za naš radio povedal politični analitik in publicist Boštjan M. Turk. Po njegovem Slovenija še ni imela predsednika, ki bi izhajal iz nekih demokratičnih vrednot. Vsi predsedniški kandidati, kot tudi velika večina slovenske politike, se je zgodila na način, da smo imeli vtis, da gre za predajo štafetne palice. Čas je, da priteče naprej najboljši iz druge ekipe, če želimo spremembe. Najpomembnejše je, da državni poglavar ravna kot najvišja moralna avtoriteta in povezuje različne dele naroda, poudarja publicist Turk. Podobnost vidi v Jožetu Pučniku.

Težave slovenske politične šahovnice

Na čem temelji Türkova kampanja? Za razliko od prve se zdaj udeležuje vseh mogočih dogodkov, od otroškega parlamenta, do nordijske hoje po Goričkem. Zaželeno je, da so poleg kamere in fotografski aparati. O drugorazrednih dogodkih v tokratni kampanji ni slišati. Za dosego statusa kralja je pripravljen poseči tudi po skakačih, za različne pozicije pa poskakovati po celem igralnem polju.

Milan Zver je predvolilni boj zastavil po načelu združevanja. Ima že več kot dva tisoč 300 javnih podpornikov. Računa pa na podporo širšega volilnega telesa. Glede Pahorjeve kandidature pa pravi, da si jo je želel iz "taktičnih razlogov". Ker bosta na levi sredini dva močna kandidata, je to zanj namreč ugodna situacija, ugotavlja Zver. Morda bi moral pokazati kanček več energičnosti, odzivnosti in to, da si zares želi nastopiti predsedniško funkcijo. Zanj je zelo pomembno, kako bo vlada jeseni kotirala. Tisti, ki bo od konca leta predsednik, se bo moral predvsem truditi pomagati vladi, da bi čim prej prišli iz krize. Tega si želijo levi, desni in sredinski. Hoditi na neke lokalne slovesnosti in dogodke za ta čas ni dovolj. Zver lahko uporablja in predstavlja figure trdnjave, je načelen in trdno na tleh. Njegove akcije so direktne, včasih preveč brani svoj položaj iz stacionarnega položaja. Manjka mu malo da bi dosegel figuro vsestransko uporabne kraljice.

Problem slovenske šahovnice je ta, da sta na voljo le dve prijavljeni, igralci pa so trije. Če je res res tako in je treba igralce opredeljevati po barvah, potem se nam postavi vprašanje, s kakšnimi figurami bo igral Borut Pahor. Njemu bi lahko najenostavneje dodelili figuro tekačev, s hitrimi potezami lahko prikaže velik vizualni učinek, vendar je njegovo gibanje omejeno le na stranske gibe. Težava je namreč v tem, da imajo tekači kljub eni barvi glave drugačne barve postavo. Njegov slogan bo Združena Slovenija za Združene države Evrope. Vsekakor pa Pahor ne more računati na levico, borci in druga združenja bodo korporativno podprli Türka. Do jeseni tako lahko na naši Šahovnici pričakujemo kar nekaj spopadov in tudi kakšno zamenjavo oziroma rošado. Že jutri se bodo s kandidati za predsednika republike ukvarjali tudi v Državljanski listi. Strateško bodo razmislili, kako se pozicionirati na bližajočih se volitvah. Virant bo članom stranke predlagal, naj podprejo Pahorja, ki da je edini sposoben povezovati razklani narod. Drugi člani pa razmišljajo o svojem kandidatu. V igri je menda še nekaj imen, ki pa menda še niso dozorela za javno objavo, zato … bodo morda dozorela do jesenskih volitev.

Pa pustimo igro figur na mizi in stvari preglejmo in presodimo z našimi prepričanji in našimi vrednotami. Konec koncev nam tujci, a vendar tudi prijatelji, govorijo, da smo preveč pesimističen narod. Pokažimo, da imamo tudi optimizem, ne odzovimo se na vsako predvolilno potezo prehitro, premislimo in na podlagi odločitev upajmo, da bo na koncu bolje.

Komentar sem pripravila Urška Hrast.

 

Slovenija, Naš pogled
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.