Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Monti: EU mora prisluhniti glasu Cerkve

Svet | 19.01.2012, 10:31 Marta Jerebič

Evropska unija mora prisluhniti glasu katoliške Cerkve, saj Cerkev v Evropi gradi mostove. To je v pogovoru za Radio Vatikan dejal italijanski premier Mario Monti. Spomnimo, da ga je papež Benedikt XVI. minulo soboto sprejel v avdienco, govorila pa sta predvsem o finančni krizi. Monti je za Radio Vatikan spregovoril o gospodarski krizi, pomembnosti evra in odnosih med Cerkvijo in državo.

Cerkev gradi mostove, presega zidove narodov, podpira pomen edinosti in to pomeni predvsem spoštovanje, odgovornost in solidarnost, je v pogovoru za Radio Vatikan dejal italijanski premier Mario Monti.

Kriza v Evropi od vseh nas zahteva, da v prihodnost gledamo s pogumom in upanjem, hkrati pa moramo znova odkriti svoje korenine,“ pravi Monti in ob tem dodaja, da je treba na skupno evropsko valuto gledati kot na povezovalno sredstvo in ne kot na nevarnost za evropsko enotnost.

Misel, da je evro vzrok za krizo, ni samo ekonomsko napačna, ampak je predvsem poskus, da bi Evropo obtožili tudi za druge probleme. Če bi opustili evro, to pomeni, da bi v negotovost pahnili najbolj ranljive in revne,“ je dejal Monti.

Poudaril je, da ima pri reševanju krize pomembno vlogo vera, ki ne sme preprosto veljati za osebno in v tihi kamrici skrito lastnost.

Sobotno srečanje s papežem je bilo zelo pomembno, je še dejal Monti in poudaril pomembnost sodelovanja med državo in Cerkvijo.

 

Svet, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...