Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
dr. Jože Možina (foto: )
dr. Jože Možina | (foto: )

Naraščanje enoumja in dušenje preostalih medijev

Slovenija | 03.05.2024, 15:06 Rok Mihevc

Novinarske organizacije v Sloveniji in svetu ob današnjem mednarodnem dnevu svobode medijev opozarjajo, da je novinarjem nujno zagotoviti svobodo, ki jo potrebujejo pri opravljanju dela. V Sloveniji pa so še zlasti glasni tudi pozivi k izboljšanju pogojev za novinarje in medije.

Dušenje medijev

V Združenju novinarjev in publicistov ocenjujejo, da se svoboda medijev v Sloveniji slabša. Politika se namreč po njihovem mnenju vse bolj meša v delo medijev in ga skuša nadzorovati. »Odraža se v naraščajočem enoumju, kjer se vzorci prejšnjega režima, za katerega smo mislili, da se bo vsaj na medijskem področju za večno poslovil, pojavljajo spet. Unitarna miselnost, medijsko poročanje dominantnih medijev o določenih stvareh sploh s političnega področja na nek dominanten način mimo dejstev, poročanje v prid eni politični opciji, politični prevzem RTV in dušenje preostalih medijev, delno ste bili tega deležni tudi na Radiu Ognjišče, ki predstavljajo neko alternativo, vse to ogroža svobodo medijev. Danes ne praznujemo, ampak opominjamo, da se sitaucija slabša,« je za naš radio pojasnil novinar in podpredsednik združenja dr. Jože Možina.

Oprani možgani volivcev

V organizaciji opozarjajo tudi na medijski monopol. »Medijski monopol pomeni, da se favorizira določena politična opcija, medtem ko se blati ali demonizira tisto politično opcijo, ki bila lahko alternativa. Kaj to v praksi pomeni? Da se zaradi takega poročanja in delno opranih možganov volivcev ne odločamo za najboljše na volitvah, ampak so ljudje zmanipulirani. Vidimo, kako se to implicira v slovenskem prostoru. Imamo predsednika vlade, ki je nesposoben in po vrhu vsega nezainteresiran, da bi karkoli uredil. Samo še ta medijska mašinerija, ki je ostala, trobi v ta rog, ampak temu nihče več ne verjame. Če bi imeli svobodne medije, ki bi se enakovredno, ne da bi favorizirali desne opcije, obnašali do vseh političnih akterjev, potem verjemite, da premierja Goloba nikoli ne bi imeli na takem mestu. To je tisto, kar slabi demokracijo. Na koncu imamo vsi skupaj tudi slabše življenje, država ima slabši ugled in tonemo...«


Slovenija
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.