Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Pomanjkanje pitne vode kot posledice globalnega segrevanja v afriški pokrajini Darfur (foto: Tomo Križnar)
Pomanjkanje pitne vode kot posledice globalnega segrevanja v afriški pokrajini Darfur

Karitas osvešča o podnebnih spremembah

Svet | 19.10.2010, 05:00 Petra Stopar

V sklopu mednarodnega projekta osveščanja javnosti o problematiki podnebnih sprememb v Afriki je Slovenska Karitas pripravila posebne didaktične in interaktivne delavnice. K sodelovanju pri izvajanju likovnih, literarnih, ustvarjalnih in interaktivnih delavnic je povabila učitelje vseh slovenskih osnovnih in srednjih šol. Do zdaj se je odzvalo 160 osnovnih in 32 srednjih šol.

V sklopu teh delavnic želijo sodelavci Slovenske Karitas učitelje, dijake in učence spodbuditi k razmišljanju o tem, kaj so podnebne spremembe, kaj jih povzroča, ter opozoriti na njihove posledice na prebivalstvo, še posebej v revnejših državah. Ob tem jih želijo poučiti, da so razvite države glavni povzročitelji podnebnih sprememb, posledice teh pa najbolj prizadenejo prebivalce držav v razvoju, ki so najmanj prispevali k tem spremembam.

Razvite države so dolžne pomagati

„Podnebne spremembe so v manj razvitih državah močno povezane s pomanjkanjem pitne vode in hrane, širjenjem bolezni in povečano umrljivostjo, z migracijami in t. i. okoljskimi begunci. Povečujejo konflikte, zmanjšujejo možnosti izobraževanja in gospodarsko rast držav. Vplivajo na življenje ob obalnih območjih in zmanjšujejo raznovrstnost naravnega okolja. Podnebne spremembe imajo še posebej velik vpliv na življenje žensk, ki v revnejših državah večinoma delajo v poljedelstvu, ter otrok in starejših, ki sta še posebej ranljivi skupini. Vsi ti vplivi revne prebivalce potiskajo v še večji začaran krog revščine,“ je zapisala sodelavka Slovenske Karitas Saša Eržen. Prebivalci revnih držav se tako zaradi revščine in odvisnosti od kmetijstva najtežje spopadajo s posledicami podnebnih sprememb. Po mnenju Karitas so jim razvite države „zaradi t.i. ekološkega dolga in zaradi globalne solidarnosti dolžne pomagati“.

Sporočilo učencem

„Z našim projektom bi tako učencem, dijakom in učiteljem ter vsem vam radi sporočili, da so podnebne spremembe svetovni problem, ki potrebuje skupen trud vseh držav, vlad, podjetij in posameznikov,“ pravi Erženova. Meni, da lahko tudi vsak izmed nas v vsakdanjem življenju veliko stori za zmanjšanje podnebnih sprememb, zato: „živimo preprosto, trajnostno in v solidarnosti, še posebej do tistih, ki jih podnebne spremembe najbolj prizadenejo“.

Svet, Cerkev na Slovenskem