Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Stres o zakonu o verski svobodi in referendumu

Cerkev na Slovenskem | 08.06.2010, 15:47

Nadškof Anton Stres je na današnji tiskovni konferenci komentiral razveljavitev nekaterih členov Zakona o verski svobodi, kateremu je ostro nasprotoval državni svet. Ta odločba je po nadškofovih besedah izredno pomembna, saj Ustavno sodišče očitkom o neustavnosti celotnega zakona ni ugodilo, ampak je potrdilo temeljna načela, na katerih je zgrajen Zakon.

Ustavno sodišče je namreč razveljavilo samo dve določili, ki pa sta manjšega pomena: določbo glede števila članov kakšne verske skupnosti, ki jih mora imeti, da se lahko registrira; in določbo o zaposlovanju duhovnikov v bolnišnicah in zaporih. Zato je po besedah nadškofa Stresa pomemben korak naprej v modernizaciji našega pojmovanja odnosov med sodobno državo in Cerkvijo.

Odločba – korak naprej v odnosih z državo

Nadškof Stres je odločbo ustavnega sodišča označil kot velik korak naprej v normalizaciji in evropeizaciji odnosov med državo in verskimi skupnostmi pri nas. "Ustavno sodišče RS je s to odločbo razrešilo in razčistilo številne ustavnopravne dileme, ki so vsa leta po osamosvojitvi in demokratizaciji naše države ovirale normalen razvoj teh odnosov. S tem je ustvarilo nove priložnosti in ugodne okoliščine za nadaljnji dialog in sklepanje novih sporazumov," pravi nadškof Stres in dodaja: "Najbolj se nam zdi pomembno, da je Ustavno sodišče RS v celoti pritrdilo ZVS, ki v 5. členu opredeljuje Cerkve in druge verske skupnosti kot družbeno koristne organizacije." To namreč po besedah nadškofa Stresa daje osnovo za bolj pozitiven in kooperativen odnos države do verskih skupnosti. "V javnosti je bilo veliko govora o tem, da je Ustavno sodišče onemogočilo zaposlovanje duhovnikov v javnih bolnišnicah in zaporih. S tem pa ni omejila duhovne oskrbe v teh javnih zavodih. Ta odločba namreč ne bo spremenila ničesar, ker trenutno ni noben duhovnik zaposlen kot bolnišnični ali zaporniški kaplan."

Omenjena odločba je po trditvah nadškofa korak naprej tudi zato, ker omogoča versko svobodo ne le v tem smislu, da se ne more nikogar prisiliti v nobeno vero, ampak celo omogoča pravico staršev, da zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo v skladu s svojim prepričanjem.

Nadškof Stres upa, da bo vladi uspelo zagotoviti pošteno mejo

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je danes na novinarski konferenci v Ljubljani po nedeljskem referendumu o arbitražnem sporazumu izrazil pričakovanje, da bo vlada "upravičila zaupanje, ki ga je terjala in tudi dobila od državljanov, da bo po tej poti zagotovila Sloveniji pravično mejo in zavarovala njene vitalne interese".

Nadškof sicer ni neposredno komentiral nedeljskega referenduma, menil je le, da bi bila volilna udeležba lahko višja. Sicer je bila višja kot običajno na referendumih, "a vendar glede na občutljivost samega vprašanja bi pričakovali še višjo udeležbo", je dejal.

Komentiral je tudi zaplete glede izjave komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, češ da Katoliška cerkev ne podpira arbitražnega sporazuma. Kot je pojasnil Stres, je bil po sredi očitno nesporazum, saj je sam podpisal izjavo komisije, v kateri je pisalo, da sporazuma niti ne podpirajo niti mu ne nasprotujejo. "Torej treba je povedati obe stvari hkrati, ne samo pol stavka," je dejal.

Cerkev na Slovenskem, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...